annonse
annonse
annonse

Reiselister - topplister

Du er her: Forside  / Reiselister - topplister

De 7 underverker

pyramideneHistorien om jordens underverker kan dateres til flere hundre år før Kristus fødsel. Den greske historikeren Herodotus beskrev det beste innen gresk og persisk arkitektur og kunst. Siden har listen blitt mer komplett og fullkommen. Siden den opprinnelige listen over verdens 7 underverker var skrevet av en greker så er attraksjonene naturlig nok tatt utgangspunkt i hva som var tilgjengelig for dem på tiden rundt Kristus fødsel.

Kun en av attraksjonene finnes den dag i dag og det er pyramidene i Egypt. Det er dessuten tvil om alle underverkene faktisk har eksistert. Vel, uansett; her kommer listen over verdens 7 underverker slik de opprinnelig ble opplistet.Pyramidene i Egypt

Pyramidene i Egypt og da spesielt Kheopspyramiden, som er den største av Gizas pyramider, har i lang tid vært beundret av mennesker fra nær og fjern. Pyramidene er det/de eneste gjenstående attraksjonene av verdens antikke undere. Pyramidene ligger like utenfor Kairo i Egypt. Det antas at pyramiden er gravkammeret til faraoen Khufu. Pyramidene er estimert til å være ferdig bygget 2800 år f.kr.Tips!Les vår reiseguide om Kairo.

Babylons hengende hager

Babylons hengende hager skulle ha vært midtpunktet i selve Babylon. Babylon skal ha ligget omtrent 50 kilometer fra Baghdad (Irak). Myten sier at hagen ble bygget til kongens kone slik at hun skulle bli minnet om det vakre fjellandskapet fra hennes fødested som var Medina. Babylon skal forøvrig ha vært en av de aller mektigste byene i Midtøsten. Opprinnelsen til Babylons hengende hager skriver seg tilbake til ca 600 år f.Kr.Zevsstatuen i Olympia

Noen hevder statuen var omtrent 20 meter høy, mens andre sier ca 12 meter. Men det er enighet om at den var laget av elfenben og gull og at den var et fantastisk kunstverk og en fryd for øyet. Statuen lå i dagens Hellas, der hvor Olympiadene ble holdt. Statuen ble bygget ca 450 år før Kristus fødsel og skal ha eksistert i nærmere 800 år før den ble ødelagt av brann. 

Artemistempelet i Efesos

Artemistempelet var en gang et praktfullt marmor-tempel bygget 550 f. Kr. Templet lå i Efesos. Området er i dag Tyrkisk territorium. Templet ble bygget for å ære den greske guden Artemis. Opprinnelig var det et yrende markedsliv utenfor templet, men samme dag som Alexander den store ble født skal en person visstnok ha tent på hovedbygningen slik at det brant opp i den hensikt å gjøre sitt navn udødelig. 

Mausoleet i Halikarnassos

Dette Mausoleet skal ha ligget rett ved byen Bodrum i Tyrkia. Mausoleet var kjent for sin skjønnhet og sin enorme størrelse. Det stod ferdig år 35 f.Kr og var gravstedet for den Persiske kongen Mausollos. På 1400-tallet ble Mausoleet ødelagt av jordskjelv og senere ble steinene brukt til å bygge et slott som fortsatt eksisterer.

Tips! Les vår reiseguide om Istanbul.

Kolossen på Rhodos

Bronsetatuen av Kholossus eksisterte mindre enn 60 år grunnet et jordskjelv i 238 f.Kr. Men på grunn av sin størrelse og myten om den fantastiske statuen gjorde at den ble tatt med på listen over verdens syv underverker. Det påstås at statuen hadde samme størrelse som Frihetsstatuen i New York. Statuen skal visstnok ha blitt beundret i lang tid selv etter jordskjelvet. Mengden med stein og dimensjonene på disse vekket fortsatt store inntrykk hos datidens besøkende. Rhodos er den østligste av de greske øyer i Egeerhavet.

 

Alexandrias fyrtårn

305 f.Kr ble arbeidet med å bygge dette fyrtårnet påbegynt. Beliggenheten var rett ved Egyptiske Alexandria og skal ha vært hele 400 fot høyt. I mer enn 1500 år sørget dette fyrtårnet for sjøfolks sikkerhet. Etter noen store jordskjelv på slutten av 1400-tallet rev Sultan Qaitbay av Egypt ned restene for å bruke steinen i nye byggverk.

 


Kilde: Wikipedia


 
 
Annonse