Forsidebilde SurfersBeach

Cocktails, Ernest Hemingway og storbyferie

Statue of Hemingway at Floridita

Få kjendiser har reist mer i verden enn Ernest Hemingway. Og til tross for at Ernest Hemingway var en lovprist forfatter og krigsreporter er han i ettertid like mye kjent som en levemann og begersvinger.


Photo: Havanna~commonswiki. Own work assumed (based on copyright claims).CC BY-SA 3.0, Wikimedia



Ferietid er Cocktailtid.

Ferietid gjør folk i godt humør, og motivasjonen til grave litt dypere i lommeboken kombinert med det faktum at man er i godt selskap, gjør at en tur på byen gjerne starter med en velsmakende Cocktail eller to.

Men vet du hvilken Cocktail som skal bestilles i akkurat den byen du besøker? Eller hvilke cocktailbarer som virkelig er verdt et besøk?  Her skal du få noen tips fra Reiseplaneten og Ernest Hemingway.  Du finner nemlig spor etter Hemingway i nær sagt hver eneste kjente storby verden over, enten det nå er i USA (selvsagt), Cuba, Kina eller rundt om i Europa.

Cuba go Daiquiri

Drømmer du om Cuba? Du er ikke alene om det.  Det er et eksotisk og fascinerende land som bokstavelig talt syder av rytmer og livsglede. Hemingway bodde nærmere tyve år på Cuba sammen med sin Cubanske kone (Martha). Ved utbruddet av 2. verdenskrig flyttet Hemingway først til Kina (i 1941) før han fortsatte til Europa hvor han jobbet som krigsreporter.

Reiser du til Cuba på ferie i dag, så sett gjerne av tid til å besøke Hemingways hus. Her kan du beundre hans samlinger av alt mellom himmel og jord, inkludert troféer fra jakt og fiske. Hemingway ble forøvrig en kjent utelivsfigur i Havana, noe en rekke barer profilerer villig vekk den dag i dag.

På Cuba drikker du Daiquiri. El Floridita i Havana, som var en av Hemingways favorittbarer, er et ypperlig sted å teste ut en Daiquiri-Cocktail.  Bildet øverst i artikkelen er fra nettopp El Floridita i Havana. Der vil du den dag møte Hemingway, og statuen er i full størrelse!

OBS! Kommer du deg ikke til Cuba så forsøk El Floridita i London, England. Adressen er 100 Wardour Street

Slik lager du en Daiquiri

  • 4.5 cl (9 deler) hvit rom
  • 2.5 cl (5 deler) saft fra lemon (lemonjuice)
  • 1.5 cl (3 deler) sirup (vanlig)

Alt mikses/blendes sammen med isbiter

 

Bloody Mary i Paris

Bloody Mary

Photo: by William Clifford (williac) - Flickr This photograph was submitted to Wikimedia Commons by "Will Murray (Willscrlt)"., CC BY 2.0, Wikimedia

Cocktail-elskere som besøker Paris flokker til Harry's New York Bar. En bar som mange oppfatter som fødestedet til den kjente Bloody Mary.

Harry's New York Bar ligger i 5, rue Daunou, ikke langt fra Place Vendome. Ikke bry deg om at noen sier at dette er en turistfelle. Dette er en felle vi gjerne går i.

Her er oppskriften på Bloody Mary

  • 4.5 cl (3 deler) Vodka
  • 9 cl (6 deler) Tomatjuice
  • 1.5 cl (1 del) Sitronjuice
  • 2 to 3 dråper av Worcestersaus 
  • Tabasco
  • Sellerisalt
  • Pepper
  • (Isbiter og rør rundt)

 

The Singapore Sling!

Singapore er et fantastisk feriested, og Singapore by fremstår som et temmet Bangkok hvor gammel historie er mikset med det hypermoderne i en herlig blanding.

Og når du er i Singapore så må du naturligvis drikke The Singapore Sling inneholdende blant annet gin og cherry brandy.

Hemingway skal ha inntatt mengder av The Singapore Sling på the Long bar i ærverdige The Raffles Hotel i Singapore. Til historien hører det med at det var bartenderen Ngiam Tong Boon som oppfant drinken. Og da snakker vi tilbake i det herrens år 1915.  Husk at du ikke behøver å bo på The Raffles Hotel for å besøke hotellbaren!

Her er oppskriften på The Singapore Sling

  • 3 cl Gin
  • 1.5 cl Sherrylikør (cherry brandy)
  • 0.75 cl Cointreau
  • 0.75 cl Benediktinerlikør
  • 1 cl Grenadine eplejuice
  • 12 cl Ananasjuice
  • 1.5 cl saften av frisk lime
  • 1 dråpe Angostura bitters



Drikk Martini i London!

Alle nordmenn elsker London og neste gang du er i byen skal du besøke kjente American Bar på Savoy Hotel ved The Strand. Her ble nemlig Dry Martini mixet frem for første gang allerede i 1920-årene. Dry Martini fremstår nå som verdens mest populære Cocktail.

Og Savoy Hotel har mer å by på. En hel rekke med cocktails i Beaufort Bar (Vi er fortsatt på Savoy Hotel) er inspirert av Ernest Hemingway. Prøv gjerne en Kakaokremet rum-cocktail som heter Never Ending Story og som lett fører tankene til Hemingway og Cuba!

Så enkelt lager du en dry Martini!

  • 6 cl (6 enhet) gin
  • 1 cl (1 enhet) dry vermouth

 

The Bellini i Venezia (og London)

Bellini at Harrys Bar

Bellini at Harry's Bar, CC BY 2.0, Wikemedia

Harry's Bar i Venezia er kjent over hele verden og favorittdrinken her er The Bellini, ypperlig både som en apetittvekker før middag eller en oppfrisker til lunsj. Ja, vi vet dette også er en turistfelle (Harry's Bar altså), men blås i det.

The Bellini ble oppfunnet et sted mellom 1934 og 1948 (!) av Giuseppe Cipriani. I dag er The Bellini ofte en Champagne-Cocktail, men opprinnelig ble den selvsagt laget med Prosecco, Italieneres egen sprudlevin, og det er en tradisjon vi synes alle burde følge.

Harry's Bar ligger ved San Marco 1323, ikke langt fra Markusplassen. Og naturligvis har Hemingway drukket her også.  

Er du ikke i Venezia, men i London? Vit da at Harry's Bar også finnes her, nærmere bestemt ved 26 South Audley Street, rett ved østenden av Hyde Park.  NB! Harry's Bar er ikke stedet å komme turistaktig kledd. For da kommer du antagelig ikke inn.

Slik lager du din Bellini

  • 10 cl (2 deler) Prosecco
  • 5 cl (1 del) frisk ferskenpuré

 

Rob Roy, The Bronx og Green Iguana in New York

Waldorf Astoria Hotel i New York er kanskje verdensmetropolens mest kjente hotell, noe som sier ganske så mye om Waldorf. Hotellet har dessuten en like kjent bar som serverer verdensberømte New York Cocktails.

Legendariske Rob Roy er ikke lenger på menyen, men forsøk verdenskjente cocktails som The Bronx og Green Iguana.

Slik lager du The Bronx Cocktail

  • 3 cl (6 deler) Gin
  • 1.5 cl (3 deler) Sweet Red Vermouth
  • 1 cl (2 deler) Dry Vermouth
  • 1.5 cl (3 deler) appelsinjuice

 

Hurricane, Sazerac og Gin Fizz i New Orleans

Hurrycane PatOBrien

Hurricane at Pat O'Brien - Photo by By NOLAskip - Own work, CC BY-SA 3.0, Wikimedia

En av turistenes favorittbyer i USA er New Orleans, ikke minst pga byens ganske så utagerende uteliv, eksemplifisert gjennom store festivaler og karneval.

New Orleans har faktisk et eget museum dedikert amerikanske cocktails. Og vi har lest artikler hvor ansatte der har forsket på hva Hemingway faktisk drakk. Og mange utesteder i New Orleans skryter mer enn gjerne på seg at Hemingway vanket der eller har skrevet om stedet. Og ikke tro at alt du leser om det er sant. 

New Orleans er stedet for å drikke de kjente drinkene Hurricane (rom), Sazerac (absinth) og Ramos Gin Fizz. Og hvor drikker du din Cocktail i New Orleans? Selvfølgelig hos Pat O'Brien's i French Qarter

Her er oppskriften på den berømte cocktailen Hurricane hos Pat O'Brien

  • 4 enheter med Amber/gold rum
  • 4 enheter med Pat O'Brien's Hurricane Mix— en miks av pasjonsfrukt
  • Tilbehør er appelsin og kirsebær

 


Kilder: Travelpost.com - Wikipedia.com 

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.