Forsidebilde SurfersBeach

På jakt etter John Lennon

amsterdam 1969 john lennon yoko ono 03

John Lennon, en av verdens mest kjente, og også en av de mest respekterte pop- og rocke-komponistene, og dessuten sanger, musiker og tekstforfatter, ble tragisk myrdet den 8. desember 1980 utenfor sitt hjem i New York City. John Winston Ono Lennon, (opprinnelig John Winston Lennon) ble født den 9. oktober 1940 i Liverpool, og ble kun 40 år gammel. 


foto: Nationaal Archief, Den Haag, Rijksfotoarchief: Fotocollectie Algemeen Nederlands Fotopersbureau (ANEFO), 1945-1989 - negatiefstroken zwart/wit, nummer toegang 2.24.01.05, bestanddeelnummer 922-2305 - , CC BY-SA 3.0 nl, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20079208



John Lennon har 27 singler på 1. plass i USA!

John Lennons soloalbum solgte i USA alene mer enn 14 millioner kopier, så det er ingen tvil om hans storhet, også etter The Beatles. Totalt har John Lennon vært delaktig og medvirkende til 27 låter som har toppet singellisten i USA. Og magasinet Rolling Stone rangerte ham til verdens 5. beste og betydningsfulle sanger gjennom alle tider. Så det er kanskje ikke så rart at du finner spor etter John Lennon over hele verden?

La oss være litt musikknerder og lete opp John Lennon på  ulike feriesteder.  

Her skal du få noen tips om noen flotte John Lennon-monumenter og severdigheter samt litt historie.

Amsterdam og John Lennon

På sin bryllupsreise startet John Lennon og Yoko One kampanjen "Bed Peace". Landet var Nederland og byen de valgte var Amsterdam. Hotellet var Hilton Amsterdam, adressen var (og er) Apollolaan 138, like ved museumskvartalet med blant annet Van Gogh-museet og rommet var (naturligvis) Presidentsuiten.  Nå heter rommet forøvrig John and Yoko Suite eller bare John Lennon-suiten.

Bildet først i artikkelen er fra Bed-in Peace og rommet på Hilton Amsterdam.  Hvis du ikke er villig til å bruke 15000 eller mer for ett rom en natt, må du nok nøye deg å sove i et annet rom på hotellet. Men uansett, du kan jo ta et fotografi av Hilton Amsterdam hvor de bodde. John og Yoko fortsatte forøvrig sin Bed-in Peace på Hotel Queen Elizabeth i Montreal (Canada).

Liverpool og John Lennon

liverpool john lennon airport

Det aller største "John Lennon-monumentet", flyplassen til Liverpool!

Vi skal ikke vie mye plass på Liverpool siden alle vet at denne byen i særlig stor grad setter ære på The Beatles og ikke minst John Lennon. Det holder vel å nevne at byens flyplass heter John Lennon Airport?

Naturligvis besøker turister i Liverpool 'The Cavern' hvor Beatles holdt utallige konserter, og de bor på Hard Day's Night Hotel og tilbringer timer på Beatles-museet. Her kan du også besøke Lennons favorittpub og mye annet.  Dette er forøvrig tips du kan lese mer om i Reiseplanetens reiseguide om Liverpool!

London og John Lennon

london abbey road3

The Beatles-fans skriver på skiltet utenfor Abbey Road Studios i London

Også denne byen er naturlig nok kjent for John Lennon-fans. Ikke minst finner du kjente Abbey Road nord i London. Du kjenner helt sikkert gaten fra bildet hvor The Beatles krysser gaten over et fotgjengerfelt, og du har nok hørt om Abbey Road Studios.

Men finn også frem til adressen 3 Savile Row, ikke langt fra Piccadilly, hvor Apple-bygningen til Beatles befinner seg. Dette er blant annet bygningen hvor John Lennon hadde seremonien hvor han endret navnet sitt til også inneholde Ono, og det var her The Beatles hadde sin berømte konsert på taket fra albumet Let it Be!

New York og John Lennon

new york central park strawberry fields 1

Bildet viser minneplaketten til John Lennon i Central Park (New York)

Byen hvor John Lennon ble skutt og drept har opprettet en minnelund i Central Park kalt Strawberry Fields. Inngangen til parken finner du ved West 72nd Street, rett overfor Dakotabygningen hvor John Lennon og Yoko Ono bodde, og hvor han ble drept. Minnelunden eller parkområdet om du vil, strekker seg over 10.000 kvadratmeter.

New York har en rekke små minneplaketter og tilsvarende om John Lennon og ikke minst grafitti rundt om i byen.  Lykke til med fotojakten!

Reykjavik og John Lennon

reykjavik imagine peace tower

Imagine Peace Tower i Reykjavik. Photo by Sarah_Ackerman from New York, USA - CC-lisens

Visste du at du i hovedstaden på Island finner et fredstårn til minne om John Lennon? The Imagine Peace Tower i Reykjavik er til takket være et iniativ fra bl.a. Yoko Ono og befinner seg ved Kollafjörður like ved byen.

Ordet Imagine er gravert inn i et steinmonument på 24 språk.



Havana, Cuba og John Lennon

Havana John Lennon Memorial in Cuba

Hvem vil ikke slappe av her? Photo Christopher Hughes - CC-lisens

I Vedado-distriktet i Havana finner du en egen park dedikert John Lennon. Den cubanske kunstneren José Villa Soberón står bak skulpturen av John Lennon sittende på en benk i parken, med en inskripsjon som oversatt til engelsk lyder kjent, "You may say I'm a dreamer, but I'm not the only one".

Parque Mirador Bertolotto i Peru og John Lennon

I San Miguel i byen Lima i Peru holdes det årlig en minneseremoni for John Lennon den 8. desember. Og i parken Mirado Bertolotto finner du både en skulptur av John Lennon, og en kopi av IMAGINE-monumentet fra Central Park i New York. Fans fra hele verden tar turen til Peru i desember for å minnes John Lennon.

Vilnius og John Lennon

Vilnius (i Litauen) er noe for seg selv når det gjelder vestlige rockestjerner, ref. statuen av Frank Zappa!  

Sommeren 2012 fjernet man et monument av Lenin og erstattet det av et midlertidig monument av selveste John Lennon (i sand). Videofilmen under viser den unike avdukningen.

Sandmonumentet finnes naturlig nok ikke lenger (i alle fall i det samme), men tar du turen til det gamle KGB-kontoret så finner du John Lennon allikevel. Skulptøren bak hodet til John Lennon heter Jonas Gencevičius og avdukningen skjedde den 21. mai 2015. Adressen er kort og godt John Lennon's square eller Lukiškių square om du vil.

 

 

Barcelona og John Lennon

I vakre Barcelona har John Lennon blitt æret med sin egen plass, nemlig Plaça De John Lennon. Torget har sin historie fra 1993 og ble raskt et populært sted for turister å besøke. På en av husfasadene finner du en plakett som hedrer John Lennons minne!

Plaça De John Lennon finner du ca 1,5 kilometer vest for kjente Sagrada Familia. Nærmeste metro-stasjon er Joanic.

La Coruña og John Lennon

Gallerbyen La Coruña befinner seg omtrent så langt nordvest i Spania som du kan komme. La Coruña er en viktig havneby, men ikke mange norske turister kjenner byen så veldig godt. Men du har kanskje hørt om fotballklubben Deportivo de La Coruña?

I parken Mendez Nuñez er det et flott John Lennon-monument. Videofilmen under viser deg prosessen med å få satt John Lennon i parken.

 

Warszawa og John Lennon

warszawa john lennon hrc

Legg merke til "skribleriene" på kassegitaren hvis du besøker Hard Rock Café i Warszawa

Det er ikke bare i hovedstaden i Polen at du finner en Hard Rock Café med rekvisitter fra John Lennon, men vi nevner denne spesielt fordi det her i Warszawa henger en kassegitar hvor John Lennon har tatt seg bryet med skrive en helt spesiell autograf som inkluderer selvportrett og tegning av Yoko Ono.

Her er også et sort/hvit-bilde av John fra tiden i The Beatles.

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

 

IMAGE Artcar Festival i Berkeley
Primo oktober er det tid for den årlige bilkunstfestivalen i Berkeley, California. Er du litt frelst på ting som inneholder en motor, enten det nå er i biler eller motorsykler, så har du din himmel her. Du kan si hva du vil om USA, men de elsker biler og motorsykler!  Art Cars festivals... Read More...
IMAGE Beerbiking i Amsterdam
Noen vil ha party hele tiden. Og i Amsterdam er dette fullt mulig. Også mens du sykler. "Beerbiking" er en attraksjon enkelte elsker, og som andre gjør alt de kan for å forby! En annerledes sightseeing! Tenk deg en gjeng på 10 stykker syklende. Mest ligner det en rullende kro, der langbord med... Read More...
IMAGE Boneyard i Tucson
  Alle flyplasskirkegårders mor finner du Tucson Arizona  Hvor blir de av, de mange flyene som blir satt på bakken for godt? Jo, de samles på enorme gravplasser med sine likesinnede. Her finner du gamle militærfly, cargo-fly og ordinære rutefly, side om side, og de dekker enorme... Read More...
IMAGE Cotswold Olympiske leker
Selvsagt finner vi noe rart i Storbritannia og da spesielt til England. Denne gang i Cotswold, Chipping Campden i Gloucestershir County. Her har 'the Cotswolds' blitt avholdt siden 1612. Det er flere forskjellige "grener", hvor leggsparking er en av de mest populære. I tillegg til de sportslige... Read More...
IMAGE De minste hotellene i verden
Har du hørt om kapselhotell i Tokyo?  Kunne du tenke deg å bo på et hotell hvor rommet er to kvadratmeter? Og hvor naborommet er boksen over deg? Hvorfor ikke teste et kapselhotell på neste ferie? Enkelte har sammenlignet det med å våkne opp i et kapselhotell med scenene fra Stanley Kubricks... Read More...
IMAGE Det ultimate feriekicket!
Ekstreme aktiviteter brer om seg og folk gjør mer og mer for å synes i mengden og føle vissheten om å ha gjort noe unikt. Det være seg klatreekspedisjoner på Mount Everest, senkes ned i bur for å komme nærmest mulig hvithaien i Sør-Afrika og tilsvarende store sprell. Et fellestrekk er at... Read More...
IMAGE Djevelens Museum i Kaunas
Rundt om i verden finnes mye rart, og selv våre nære ferieland i Baltikum har noen underlige varianter av turistattraksjoner. Eller hva sier du til å utforske Djevelens museum i Litauen? Bli med på en liten dagsutflukt til Kaunas, Litauens gamle hovedstad, ca 100 kilometer vest for Vilnius.... Read More...
IMAGE Dykke med hai i Bangkok
Thailand har blitt et vanlig reisemål for nordmenn og det er ikke få mennesker som tilbringer en dag eller tre i Bangkok til eller fra en av landets mange flotte badedestinasjoner. Og synes du shoppingsentrene ikke byr på nok spenning så forslår vi at du besøker Siam Ocean world neste gang!... Read More...
IMAGE Edinburgh - Bokstavelig talt litt foran
Det kongelige slottet troner storslått over hovedstaden i Skottland. I Edinburgh trenger du knapt knipe med øynene for å se for deg riddere i rustninger og middelaldermarkeder. Samtidig har Edinburgh en moderne side med shopping og futuristisk arkitektur. Nytt og gammelt, side om side.  ... Read More...
IMAGE Fantastiske Bay to Breakers i San Francisco
Glem alle andre gateløp. I alle fall hvis du egentlig ikke liker å løpe, men allikevel skulle ønske at du kunne skryte på deg deltakelse i et internasjonalt "løp".  Løsningen er å få startnummer til Bay to Breakers i San Francisco. Tidspunktet er normalt medio mai, og flere enn... Read More...
IMAGE Haxey Hood - Crazy rugby i England
Haxey Hood er en opplevelse alle som har sansen for Storbritannia og dens galskap og historie bør få med seg. Her kjempes det i rugbylignende former, mann mot mann og by mot by. Det er en flere hundre år gammel tradisjon som tar plass et lite stykke utenfor Manchester og Nottingham hvert år i... Read More...
IMAGE Heart Attack Grill
  Noen ting må bare oppleves. I alle fall når slagordet er "Help us fight Anorexia". Du vet det er farlig, men fristelsen blir for stor. Slik er det med Heart Attack Grill, the home of the Duble bypass burger! Photo: by Alexander Blecher, blecher.info. Licensed under CC BY-SA 4.0 via... Read More...
IMAGE Helsprø festivaler i India
India er et fascinerende land. Her kombineres mystikk og overtro med ritualer i en salig blanding, og ting som for oss virker helt sprøtt, gjennomføres med største alvor og innlevingsevne. Reiseplaneten gir deg her en oversikt over de aller mest spektakulære og forunderlige festivalene du kan... Read More...
IMAGE Helsprøtt besøk på Maeklong Railway Market
Den lille stasjonsbyen Mae Klong (også kalt Samut Songkhram) ligger drøye 70 kilometer - og med det en drøy times biltur, eller en totimers togtur - sydvest for Bangkok. Photo: "Maeklong station" by kamezukakofun - 投稿者が撮影. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons. Midt i byen,... Read More...
IMAGE Houseattack i Wien
Helsprøtt i Wien House Attack Dette huset i Wien (Østerrike) er laget av den kjente, dyktige og "smågale" skulptøren Erwin Wurm og ble åpnet 19. oktober 2006. Målsettingen med bygningens utforming var å lage et symbol for de små daglige hendelser og sjelelig føde. Du finner dette "opp- og... Read More...
IMAGE Hva skjer i februar?
Februar, eller februum for de som kan sin latin, har sitt navn etter ritualet Februa som ble holdt 15. februar etter den gamle romerske kalenderen. Litt morsomt er det at årets første måneder, (januar og februar), ble de siste månedene som ble med i den romerske kalenderen fordi romerne... Read More...
IMAGE Kingda Ka utenfor New York er verdens farligste berg- og dalbane
Kingda Ka - kanskje verdens råeste berg- og dalbane. I alle fall er det den farligste.  Det er i alle fall vanskelig å tenke seg noen verre! Det er nå en gang slik at vi stadig vekk hører at det største, raskeste, farligste, beste og største finnes i USA. Og når det gjelder Berg- og... Read More...
IMAGE Mahalaxmi Dhobi - verdens største menneskelige vaskemaskin
Det finnes noen attraksjoner og severdigheter som vi aldri glemmer. Noen av disse attraksjonene har hverken mål eller intensjon om å bli en attraksjon - eller å være en attraksjon. Mhalaxmi Dhobi i Mumbai i India er en slik. Bli med til verdens største menneskelige vaskemaskin. Her ved... Read More...
IMAGE Penisrestauranten i Beijing
At man kan spise mye rart i Kina er noe alle vet. Frister det med en penis- og testikkelrestaurant i hovedstaden Beijing?  Restauranten har blitt "verdenskjent", og noen hevder dessuten at det faktisk smaker greit... Drikke slangeblod i Kina! Du skal ikke ha reist mange ganger rundt i Kina... Read More...
IMAGE Reiseartikler - Crazy Verden
De helt sprø ferieopplevelsene Bli kjent med de morsomste, sprøeste, rareste, mest spennende og kule attraksjonene og severdighetene i hele verden. Les våre reiseartikler og bli kjent med alle de galeste attraksjonene. Du kommer til å ønske at ferien startet i morgen. Og se ikke bort fra at... Read More...
IMAGE Stratosphere Las Vegas - verdens høyeste og råeste tivoli!
Er du lei av karusellene på Tusenfryd utenfor Oslo, Tivoli (København) eller Liseberg? (Gøteborg) Hvorfor ikke teste noe av det råeste i verden i stedet? Kan vi lokke med en karusell 270 meter over bakken? Ikke overraskende finner du åstedet for begivenheten i Las Vegas! Stratosphere Las Vegas... Read More...
IMAGE Sveriges underligste hotell
Dette har du ikke sett maken til.  At svensker er rare vet vi i Norge, men noen ganger kan det være bra også. Ikke minst når det gjelder overnatting.  I Sverige kan du bo over alt.  Her får du et lite utvalg av underlige, rare, morsomme og spennende overnattingsprosjekter i vårt... Read More...
IMAGE Svømmetur i dødsburet i Darwin
Kunne du tenke deg å svømme sammen med noen enorme beist av krokodiller?  Du kan hvis du vil ta sjansen på nærkontakt med enorme krokodiller. For i Darwin i Australia finnes det nemlig en park som har "dødsburet" som sin hovedattraksjon. Så er du adrealinsøkende så tar du... Read More...
IMAGE Sykkelheisen Trampe i Trondheim
Trondheim kjemper om å være blant de mest sykkelvennlige byene i Norge. Det største bidraget til dette er nok  sykkelheisen Trampe. Selv om Trampe har blitt til CycloCablo! Er du turist i Trondheim, så lei deg en sykkel og test ut "nye Trampe" da vel. Trondheim i Norge er ikke akkurat... Read More...
IMAGE Tunfisk-kasting i Port Lincoln
Er du god til å kaste ting?  Kombiner det med en ferie til Australia! Det er nok Australia som har de fleste underlige festivalene i januar, kanskje fordi de har sommer dernede på denne tiden av året? I Port Lincoln er det i alle fall i perioden 23. januar til 26. januar konkurranse i... Read More...
IMAGE Verdens villeste klatrevegg
Nederland er i sannhet et land av eventyrere og sportsheltene er mange. Og de kan langt mer enn å gå fort på skøyter. De kan klatre også. Kanskje er det ikke så rart at det omtrent flateste landet i verden har konstruert verdens antagelig høyeste frittstående klatrevegg?... Read More...