Forsidebilde SurfersBeach

Smart å vite når du pakker!

Ferie og bagasje

Ja, vi vet du er voksen. Og kan alt! Men sjekk disse tipsene uansett da. Så slipper du ubehageligheter under reisen.

Det viktigste på reisen er litt fleipete sagt PP(P). Pass, Penger og (Prevensjon). Men etter hvert som vi blir voksne, og fortsatt ikke har et Mastercard med ubegrenset kreditt, trenger vi medbragt bagasje som inkluderer det nødvendigste av klær og andre nyttige ting.

Men hvordan skal vi pakke riktig bagasje til ferieturen?

Gode pakkerutiner!

Det er selvfølgelig forskjell i pakkingen om reisen er en dagstur til Stockholm, en ferieuke i Malaga med strand og byliv, eller hiking-opplevelse i Mount Fuji utenfor Tokyo. Regelen er: Jo lenger ferie, og jo flere spesielle aktiviteter som skal utføres, desto viktigere blir pakkingen.

En god regel er å starte med å skrive ned hva du faktisk trenger på turen. Start gjerne skrivearbeidet (riktigere; tankearbeidet) noen dager i forveien. 

Husk å skille mellom hva som er "need to have" og "nice to have".  Veldig mye som du vurderer å pakke, er gjerne noe som hører med i siste kategori.

Dette skal alltid pakkes til ferieturen!

Det som alltid skal ned i kofferten er:

  • undertøy
  • sokker
  • bukser, belte (hvis du trenger det)
  • t-skjorter
  • gensere
  • og alt annet du skal ha på kroppen.

Tenk også over hva trenger du for sightseeing, en tur ut på byen, når du skal sove, osv.

I fantasien skal vi gjøre alt i ferien. Men når alt kommer til alt er ikke virkeligheten så opplevelsesrik, uheldigvis (eller heldigvis). Vi mennesker gjentar gjerne oss selv, og repeterer gjerne gjøremål den ene dagen etter den andre. Det betyr at det er færre ulike aktiviteter som skje i denne ferien også, enn det du forestilte deg før du dro. Du får du finne ut selv hva du faktisk kommer til å gjøre. 

Og er det noe du (vet) ikke skal gjøre på turen? Ja, da skal du heller ikke ha med tøy for det heller.

Spesialturer

Hva trenger du med tanke på spesielle aktiviteter i løpet av ferien. Er det golf? (forresten, disse husker selvfølgelig alltid sitt utstyr), skiaktiviteter? Fjellturer? Jungelturer? Ørken? Annet? Hva kan du leie? Sjekk opp før du reiser.

Når du har pakket alt, så tenk; har jeg pakket lett? Velg gjerne bort tunge alternativer for lettere alternativer.

Type bagasje!

Baggasje reisetips

Husk alltid at du må tenke på hva som skal i den tunge bagasjen og hva som skal i en "bag". Pass også på at bagasjen du sender fra deg, tåler røff behandling. Ikke minst gjelder det ved flyreiser som inneholder flere mellomlandinger og bytte av fly. Det er ikke spesielt morsomt å stå å se på en ødelagt trillekoffert komme på rullebåndet, og vite at den er din, og at det er lang vei å gå til nærmeste utgang.

Pass også på at bagasjen er låsbar. Er det kodelås, så må du skrive ned koden, eller ev. memorere den godt. Vi har selv vært med på å teste "999" ulike koder for å kunne åpne vår egen koffert på hotellrommet. "Var ikke koden 621 da? - Nei, tror det var 126" osv. 

Vi anbefaler kun to enheter bagasje. Jo færre enheter bagasje, desto verre for tyver. Det gir dessuten mindre problemer når du skal forflytte deg, enten det er fra flyplass, på tog eller rundt om i byer og tettsteder.

Husk også at mange drosjer og transportselskaper tar ekstra betalt for ekstra bagasje. Det er med andre ord hverken praktisk eller økonomisk å ha mange enheter bagasje.

Sjekk at du holder deg innenfor reglene til flyselskapene du skal benytte. Hvis ikke, kan du få en ubehagelig overraskelse med tanke på avgifter. Med andre ord er det lurt å sette koffert og bag (hver for seg selvfølgelig) på badevekten hjemme, slik at du ikke må ha 4 gensere "utenpåhverandre" for å klare innveiingen på flyplassen.

Du tar alltid med for mye!

En regel (nesten) uten unntak, er at du vil ta med deg for mye på ferien. Det er lett å ta med noe ekstra, men ikke glem at det finnes butikker dit du reiser også. Med andre ord: se nøye over alt du har pakket, og ta bort det som ser unødvendig ut. Det er antagelig unødvendig også.

Er ferien i Europa så vil du helt sikkert finne alt du trenger i en butikk nær der du befinner deg.

Hva skal med - og ikke med - i bagasjen?

Ikke ta med deg dyre klær og tilbehør. Husk derimot å ta med komfortable og praktiske plagg. Olabukse(r) er alltid lurt å ha med. De fungerer til alt. Sightseeing om dagen, og disco om kvelden!

Blir du lite komfortabel i løpet av flyturen? Husk å ta med et par stramme strømper for helsens skyld. Flyr du langt, så ta med deg nakkepute (oppblåsbar sådan). 

Husk også å ta med riktig skotøy. Skal du gå mye, er komfortable sko viktig. Flip-flops er perfekt for stranden, men ikke til å "se Roma". Joggesko er perfekt til både sightseeingen og joggebuksen senere på kvelden.

Vit at enkelte land har regler for hvordan du kan være kledd for å se ulike severdigheter. Ikke minst hvis du er kvinne. Tenk skjørtelengde og topper hvis du har satt opp en liste med attraksjoner du skal besøke som har regler for bekledning. Gjør research på forhånd.  Pakk gjerne en lett og liten ryggsekk i kofferten. Den er fin å ha med for ekstra undertøy, lengre skjørt eller badetøy osv. når du er på feriemålet.

Tenk også litt på hva de ulike plaggene veier. Tunge gensere og bukser får vekten på baggasjen fort over grensene som de ulike flyselskapene setter.

Ta med deg plastikkposer. Greit å ha, og ikke veier de noe heller. Du kan bruke dem til å pakke skittentøy eller innkjøpte kremer og lignende.

Pakk for vær!

Været skifter, og det er greit å ta med hjelpemidler som gjør at du kan oppleve reisemålet uansett vær. Det kan være regntøy eller paraply, vindjakker og støvler.

Glem heller ikke varme sokker eller langt undertøy hvis du skal til fjells. Til varme strøk er alltid solkrem et "must". Det du får på nærmeste suvenirshop er ofte overpriset og av dårlig kvalitet. Dette er gjerne noe du kan kjøpe på tax-free på flyplassen, og ikke ta med hjemmefra, så slipper du trøbbel med innsjekkingen.

Diverse ekstra til ferieturen

Ikke glem medisiner eller elektriske artikler som ladere, (du er jo avhengig av mobil og PC?). Finn ut om du trenger adapter. Hva med ansiktsmasker eller myggnett? 

Sjekk også i god tid om du trenger vaksiner eller annet hvis turen går langt, selv om dette ikke akkurat er noe du putter i kofferten. Ditt legekontor hjelper deg. 

Med dette ønsker vi i Reiseplaneten.no deg god tur! Og, ikke glem forsikring på turen. Det inkluderer bagasjen også!

 

Flyevakuering - på liv og død

Flyevakuering

Selv om sannsynligheten er utrolig liten, så kan det selvsagt skje at akkurat det flyet du reiser med må evakueres. Da er det en ting du SKAL huske på, slik sannsynligheten for at både du selv og dine medpassasjerer redder livet.

Når høytalerne i flyet maner passasjerene om å etterlate seg alle eiendeler og komme seg ut hurtigst mulig ut av flyet, så er det ikke for moro skyld. Det kan selvsagt stå om sekunder før et fly blir overtent, eksploderer eller at noe annet inntreffer. Det står med andre ord om liv og død, så bidra til at dere alle kommer raskt ut av flyet.


Uhell kan skje den beste. Her har British Airways vært ute for det. Photo: By Marc-Antony Payne CC BY 3.0



Du evakuerer ikke flyet med trillekoffert og taxfree-poser!

Utrolig nok, men like fullt sant, så viser erfaringer oss at flypassasjerer stadig oftere evakuerer flyet med taxfree-poser, trillekofferter og annet vi visstnok må ha med oss. Om det så viser seg at det skal koste oss livet.

Atter andre skal filme og ta bilder av situasjonen og nærmest legge det ut på sosiale medier før flyet evakueres-fly.

Ifølge Europas felles luftfartforskrift, bør en flybesetning klare å evakuere et fly på 90 sekunder. Men dersom folk skal hente ned saker og ting fra kofferthyller kan evakueringstiden mangedobles. Kilder (7news) viser til situasjoner hvor denne atferden har medført at folk har omkommet.

Sjekk video hvordan flyevakuering ikke skal foregå 

Videoen under viser kaoset som oppstår når folk begynner å hente ting fra bagasjehyllene samtidig som flykabinen fylles med røyk. I bakgrunnen kan man høre passasjerer og flyvertinner/verter skrike og rope. Filmen viser en evakuering fra et Emirates-fly.

Risikoen øker på mange områder

En talsmann for flysikkerhetsmyndighetene, Peter Gibson, forteller at det er flere faktorer som påvirkes når passasjerer ikke følger instruksjonene fra flyets besetning. Ikke bare blir selve evakueringen forsinket, men bagasje kan også punktere evakueringsskliene slik at de blir ubrukelig for passasjerene som kommer etter deg.

Og tunge bager og kofferter kan påføre stor skade når man sklir ned fra flyet. Taxfreeposer med sprit kan selvsagt skade i form av glass-skår samt at innholdet kan øke brannfaren.

Moralen er: Skulle uhellet være ute, så hør på flybesetningen og gjør som de sier!

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Hvordan reise trygt som turist?

Garda Special Branch Bodyguard

Det er kun de færreste av oss som oppsøker direkte farlige reisemål, så det skulle kanskje bare mangle at man ikke er redd for å reise. Men det er et faktum at det finnes utrygge reisemål, f.eks. i enkelte områder i storbyer eller i regioner preget av dysfunksjonelle samfunn. (Foto: Wikimedia)



For å hjelpe den som vil reise tryggere, og rett og slett gi noen gode råd presenterer vi her tipsene til Shawn Engbrecht, president i CASS Global Security.  Mr. Engbrecht har følgende råd til den som vil reise trygt:

Se deg rundt!

Ikke fokuser all oppmerksomhet på din mobiltelefon eller f.eks. et kart. Husk å observere omgivelsene fra tid til annen. Mange kjeltringer er spesielt på utkikk etter folk som går med nesa ned i mobilen.

Ikke gjør deg til et enkelt bytte.

Dette betyr f.eks. at du skal unngå å gå med lommebok i baklomma, dyre vesker hengende over skulderen. I enkelte områder er det heller ikke spesielt lurt å se for turistaktig ut. Det er bedre å se ut som en som "tilhører" området.

Planlegg reisen

Folk som virrer rundt på busstasjoner, jernbanestasjoner eller lignende kan lett bli ofre for svindel og kriminalitet. Har du planlagt litt på forhånd vil du opptre med mer sikkerhet og målbevissthet.

Snakk med lokalbefolkningen

Besøker du storbyer hvor du absolutt ikke er kjent, så snakk med lokalbefolkningen (eller hotellbetjeningen) hvor man bør gå og ikke gå.

Ha en "give away"

I enkelte byer med spesielt høy kriminalitet er det slett ikke umulig å ha på seg en lommebok med noen få hundrelapper i lokal valuta eller dollar. Dette er da penger man gir hvis man blir ranet. Den som stjeler penger har interesse av å få det hele unnagjort så raskt som mulig. Og det er bedre å gi noen penger, enn å havne i trøbbel med en (kanskje) bevæpnet tyv.

Begrens livet på sosiale medier

Husk også at dersom du bretter ut ferielivet i sosiale medier så vil folk "der hjemme" også vite at du bortreist. Med andre ord en ypperlig anledning for en ubuden gjest å foreta en visitt i leiligheten din.

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Kilde: businessinsider.com

Vaksinering - Sykdom - Ferie

Malariamygg

Det verste som kan skje på ferien er ikke at du blir frastjålet lommeboka. Det er ulykker og sykdom. De aller fleste husker reiseforsikring, men hva med vaksinen til feriereisen?



Turistdiaré

Det vanligste vi pådrar oss i ferien er antagelig matforgiftning. Heldigvis er dette som oftest plager som går over etter noen dager. Men en alvorlig matforgiftning skal man slett ikke kimse av. Reiseplaneten har tips om dette. Les mer om reisetips om matforgiftning! 

Ofte blir man smittet av "dårlig" vann. Det kan være mengder av bakterier som forårsaker turistdiaré, og heldigvis vil det som oftest gå over i løpet av tre til fire dager. Drikk mye flaskevann slik at du ikke tørker ut når du er syk. 

Men noen land har i aller høyeste grad sykdommer som vi her hjemme ikke lenger tenker på. Og får du for eksempel malaria på ferieturen, så vit at det er noe helt annet enn influensaen du hadde for to år siden. 

Enkelte sykdommer er meget farlige, og kan medføre både død og fordervelse. Men heldigvis er det trygt mht. sykdommer i de fleste land turister besøker. Og vi har jo i Norge et vaksinasjonsprogram som dekker en rekke av de sykdommene som fortsatt eksisterer i mer "eksotiske" land.

Feriereiser til Sør-Amerika og Afrika

Ta forhåndsregler og sjekk med lege om vaksinering er nødvendig hvis du skal på ferie til Sør-Amerika og Afrika. Spesielt gjelder dette om du skal bo utenfor typiske turistområder eller være bortreist i en lengre periode. Husk også at man ofte må ta vaksine i god tid før reisen påbegynnes, før den virker effektivt. De samme huskereglene gjelder dessuten enkelte land og ikke minst regioner i Asia.

Malaria

Malaria finnes først og fremst i de tropiske delene av Afrika. Også i enkelte deler av Oseania finnes malaria. Den finnes også i Sør-Asia (og Sørøst-Asia) samt Sør-Amerika, men i betydelig mindre grad.

Smitten skjer gjennom innsektsbitt (mygg). Vær nøye med myggnett og myggmiddel når du er i områder hvor det er malaria. Det finnes ingen effektiv reisevaksine mot malaria.

Malaria gir en febersykdom som kan være dødelig. Det holder dessverre med ett eneste bitt av en malariabærende mygg. Sykdommen er for gravide og småbarn.

Malaria

Spredning av malaria i verden. 
By Percherie - CHU de Rouen - Paludisme en AmériqueCHU de Rouen - Paludisme en AfriqueCHU de Rouen - Paludisme en Asie, CC BY-SA 3.0

Kolera

Smitten skjer gjennom mat og drikke. Vaksine er spesielt viktig for personer som har diabetes, tarm-, nyre- eller hjertesykdommer. Vaksinen heter Dukoral og er viktig for deg som har en lidelse som svekker immunsystemet eller som forverres ved diaré. 

Kolera er kjent under navnet turistdiaré og er mest vanlig i sentrale- og sørlige deler av Afrika samt Sør-Asia og Sørøst-Asia.

Kolera

Spredning av Kolera i verden. 
Av Marvel - Eget verk, CC BY-SA 3.0

 

Salmonella

Smitten skjer gjennom mat og drikke. Gjerne grønnsaker som ikke har blitt skyllet godt nok eller kjøtt som ikke er gjennomstekt. Det finnes ikke noe vaksine mot Salmonella. Salmonella gir deg vondt i magen, diaré og feber. Egg og fjærfe er typiske matvarer som kan bidra til smitte. 

Det som tar livet av bakterien er varmebehandling. Vi anbefaler derfor at du kjøper vann på flaske eller koker springvann. Du må også passe på at mat er kokt eller godt stekt/grillet.

Det man kanskje ikke er klar over er at salmonella også kan smitte fra en person til en anne. Derfor er det viktig med håndhygiene etter toalettbesøk.

For å behandle salmonella, må man først og fremst erstatte salt- og væsketapet man får ved diaré. Det er da lurt å drikke sukker- og saltløsninger. Sykeperioden kan vare opp til 10 dager.

Denguefeber

Smitten skjer gjennom myggstikk. Denguefeber finnes i Afrika, Asia, Sør-Amerika og Mellom-Amerika. Det finnes ingen effektiv vaksine. All behandling går i prinsippet ut på å lindre smerten.

Vi anbefaler at du er svært nøye med myggnett og myggmiddel når du er i områder hvor det er Denguefeber.

Denguefeber gir sterk smerte i armer og bein, sterk hodepine og høy feber. Sykdommen går som regel over av seg selv etter 14 dager. I sjeldne tilfeller kan denguefeber være dødelig, spesielt for små barn. Men som nevnt, i de fleste tilfeller er det ikke livstruende. Men vondt er det. 

Dengue

Spredning av Denguefeber i verden

Gulfeber

Skal du reise till tropiske områder i Afrika eller Sør-Amerika bør du vaksinere deg mot gulfeber, selv om landet formelt ikke krever det. Mer enn 80 % av smittetilfellene finner sted i Vest-Afrika, men selv enkelte storbyer i Sør-Amerika har hatt tilfeller av Gulfeber.

Som med mye annet er det mygg som sprer gulfeber. Vær også klar over at dersom du kommer fra et land med Gulfeber så må du muligens ha med det en legebekreftelse på at du er frisk hvis du reiser til et naboland og ikke direkte hjem.

Gulfeber er ikke å spøke med. Får du sykdommen så kan resultatet bli alvorlig leverbetennelse, med gulsott og mulige indre blødninger. Dessverre finnes ingen effektive behandlingsmetoder. Resultatet er at gulfeber er en sykdom med høy dødelighet. Men, heldigvis, det finnes vaksiner som forhindrer deg å bli syk.

Hvordan gjenner du at du er smittet? Tre til seks dager etter at du har blitt smittet vil man få hodepine, bli kvalm og med feber samt muskel- og skjelettsmerter. For de menneskene som blir alvorlig syke vil man kunne oppleve svart oppkast, som er fordøyd blod og blodig avføring. 20 % av de som kommer til denne fasen overlever ikke sykdommen.

Hepatitt A och B

Hepatitt A smitter gjennom forurenset mat og drikke. Vaksinering mot Hepatitt A anbefales hvis du reiser oversjøisk, dvs. utenfor Europa. Men vær klar over at epedimer også kan forekomme i Vesten. Østeuropa og Balkan-området anses som mest risikofylt i Europa.

Hepatitt B blir spredd via blod og ubeskyttet sex.  Sykdommen er ikke vanlig, men får man den er det farlig. En vaksinering består av tre doser. Det går normalt to måneder mellom de to første dosene og fra der 5 måneder til siste dose. Ved langvarig opphold i risikoområder i Asia, Afrika eller Sør-Amerika anbefales vaksinen.

Tuberkulose

Dette er en infeksjonssykdom som mange kjenner som tbc. Den påvirker først og fremst lungene. Det skjer fra tid til annen at smitte også skjer i Norge og Norden. Rundt om i verden er tuberkolose langt mer vanlig. Trøsten er at det finnes gode medisiner og de aller fleste smittede pleier å bli helt friske med behandling. 

 

Tips fra en med Louis Vuitton koffert!

Hotel Eden Roc

Reiseplaneten tar ferie på alvor og styrer som regel unna alt som har med kjendiser å gjøre. Men, vi skal gjøre ett unntak her. For hvem kan motstå en med ti stk. Louis Vuitton-kofferter på tur?

Foto: flickr - Cyril Attias - CC-lisens



Sharon Osbourne Quote

Sharon har en stor dose humor - og litt småfrekk er hun også. Foto: Id Iom - CC-lisens

Sharon Osbourne har (riktig nok for en stund siden) blitt intervjuet av The Telegraph vedrørende alt fra himmel og helvete når det gjelder feriereiser. Og fru Osbourne deler villig vekk sine gode ferieråd, med en god dose humor. Og man skal absolutt ikke kimse av denne damens råd. Få har vel reist mer, og ingen vi kjenner har flere kofferter med seg på turen!

Elsker Italia og Hawaii

At the Osbournes liker Hawaii er ingen hemmelighet. Og Sharon forteller at de nettopp har kommet hjem fra Oahu. Videre forteller Sharon at hun og ektemannen drømmer om å reise til Portofino (Italia) neste gang en feriereise står for tur. Portofino er av mange betraktet som en snobbete liten by som ligger sørøst for havnebyen Genova. Byen er vakker og er som skapt for å bli tatt bilder av. Men det er dyrt her! Årsaken er nettopp at mange pengesterke foretrekker å møtes her, for å se og bli sett.

De fleste av oss med mindre bankkontoer som også trekker til denne siden av Middelhavskysten i Italia, kommer for å besøke Cinque Terre, som jo heller ikke er kjent for sine lave priser. Avstanden fra Portofino til Pisa og Firenze er heller ikke lang!

Så kjedelig at selv fiskene ikke gadd å svømme forbi!

Bora Bora

Bora Bora ble til Boring Boring. Foto: Alquiler de Coches - CC-lisens

Som sin verste ferie rangerer Sharon Osbourne besøket på Bora Bora, en øy i Stillehavet, (Fransk Polynesia). Hun røper at hun og ektemannen døpte om øya til Boring Boring, og at det var så kjedelig at selv fiskene lot være å svømme forbi glassvinduet i gulvet på parets bungalow. Og til informasjon, disse bungalowene står naturligvis delvis ute i havet!

Ellers forteller Sharon at hun misliker Cruise-ferier. Hun refererer til en cruiseferie til New York og slenger ut følgende treffende påstand; "You had to sit at the same table with the same people for every meal. There was no bloody escape".



Beste hotellet Sharon vet om!

Sharon Osbournes favoritthotell er Hotel Du Cap Eden Roc (klikk på lenke for bilder/priser) som ligger i Antibes. Antibes er en flott og eksklusiv badeby i sørøstre Frankrike, på Côte d'Azur. Byen ligger mellom de enda mer kjente byene Cannes og Nice. Antibes er kjent for sine store lystbåthavn, og sin gamle fascinerende historie. Naturligvis også i tillegg til et meget behagelig klima.

Vil du bli mer kjent med favoritthotellet til Sharon Osbourne anbefaler vi boken 'Tender is the Night' som er en roman av F. Scott Fitzgerald og som har nettopp hotellet Eden Roc på Cap d'Antibes som ramme. 

Kilde: The Telegraph

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

 

IMAGE 100 millioner japanere kan vel ikke ta feil?
Er du en av disse menneskene som elsker å eksponere deg selv når du tar en tur ut på byen? Da er du jo som skapt for en karaokebar når du er på ferie. Og ikke behøver du å våkne med angst dagen etter heller. Photo by William Neuhelsel -... Read More...
Beste Biergartens i Bremen
Det er ikke mangel på uterestauranter i Bremen. Hvorfor ikke ta litt snacks og nyte en god kald øl av merket Becks som er Bremens eget øl? Det å drikke øl på en typisk tysk Biergarten er bare noe du må gjøre når du er i Tyskland. Sett deg... Read More...
IMAGE Chicagos beste puber og barer
En enorm by som Chicago har selvsagt et massivt tilbud på utelivsfronten. Mange av stedene har hentet inspirasjon fra forbudstiden i USA på 1920-tallet, da all produksjon og salg av alkohol var forbudt, noe som var en gullgruve for gangstere som... Read More...
IMAGE Cocktails, Ernest Hemingway og storbyferie
Få kjendiser har reist mer i verden enn Ernest Hemingway. Og til tross for at Ernest Hemingway var en lovprist forfatter og krigsreporter er han i ettertid like mye kjent som en levemann og begersvinger. Photo: Havanna~commonswiki. Own work... Read More...
IMAGE De beste pubene i Manchester
Manchester er mer enn fotball. Mer enn konserter, house-parties, klubbnetter og Chinatown også!  Manchester er selvfølgelig også en by hvor man kan nyte en kveld på en ekte britisk pub. Og her finner du puber av alle typer, flere av dem... Read More...
IMAGE De beste tapasrestaurantene i Madrid
Ber du 100 mennesker tenke på spansk mat så vil vi tro det er en klar overvekt av tapas i folks hoder. Men selv om folk flest har hørt om tapas, og det faktum at tapas er tilgjengelig over alt i Spania, så er det ikke alle som er like sikre... Read More...
IMAGE Den store tapas-guiden
Spania er tapas, like mye som Italia er pasta og pizza. Men ikke mange vet så mye om tapas, og svært ofte ser vi at man velger bort tapasrestaurantene når man er på ferie i en spansk by. Og det er synd, fordi det finnes uendelig mye godt å... Read More...
IMAGE Det var her de oppfant pizza Margherita!
Pizza kommer fra Napoli og den originale heter Pizza Margherita.  Til Napoli kommer du for å spise pizza, og det blir faktisk ikke det samme å spise dette i Roma, Milano eller Firenze.  For i Napoli er nemlig pizzaene gode over alt! Men... Read More...
IMAGE Drikk kaffe som en italiener
Italia har regler på alt. Ikke minst når det gjelder kaffedrikking. De har for eksempel regler for når de mange ulike smaksvariantene kan drikkes. Ikke avslør deg selv som den uvitende turisten allerede på første cafébesøket, men lær deg... Read More...
IMAGE Hofbrauhaus - Verdens beste pub
Alltid blide og hyggelige mennesker på Hofbrauhaus. Foto: Andrea Allen (cc-lisens) Flickr Noen kaller Hofbräuhaus i München (Tyskland) en turistfelle. Selv kaller de seg verdens mest kjente pub. Selv kan vi bare konstatere at til tross for en... Read More...
IMAGE Hva skal du spise i ferien?
Ferietid er spisetid! For mange brukes ofte feriekveldene på restaurant.  Ingen ting er som god mat og godt drikke i hyggelig selskap. Men så var det dette med god mat da. Det er ikke så ofte folk flest får tid til å besøke restauranter... Read More...
IMAGE Hvordan spise sushi?
Må jeg spise sushi med pinner? Kan jeg bruke hendene eller er kniv og gaffel et alternativ? Og hva kan blandes? Eller skal kanskje ingrediensene som følger et sushimåltid spises hver for seg? Ikke så rent få spiser (og liker) sushi. Denne... Read More...
IMAGE Jakten på den perfekte Bouillabaisse i Marseille!
Det sies at god Bouillabaisse er så godt at det er verdt å ta turen jorden rundt for å oppleve smaken. Nå slipper du heldigvis det. Det holder selvsagt å reise til Marseille! Ikke hør på folk som rynker på nesa av Marseille og prater høyt... Read More...
IMAGE Lær å lage god thaimat når du er i Thailand
Thaimat gir like mye glede å lage, som å spise! Og det sier ikke like når Thai-kjøkkenet av kjennere regnes blant verdens absolutt beste. Så hvorfor ikke unne seg selv et lite kokkekurs neste gang man besøker smilets land, Thailand?... Read More...
IMAGE Matglede med øl i Brussel
Det er få hovedsteder som kan by på tilsvarende matopplevelser for mave og sjel som hovedstaden i Belgia. Spesielt for de mange som setter stor pris på godt øl, er Brussel den optimale byen å besøke. Middagen er en sosial happening, og et... Read More...
IMAGE Matlagingskurs - Thaimat på Koh Samui
Grillede grønnsaker heter Phat phuk, men vær så vennlig å ikke bestill "fat fuck" av kelneren. I beste fall får du et smil. Nei, ta et thaimatkurs, lær deg hva rettene heter, og bedre, hvordan de uttales, og ikke minst lær å lage maten med... Read More...
IMAGE Matmarkedet Pari Fermier i Paris
Kan det spises eller drikkes så finner du det nok i Pari Fermier. Dette er arrangementet hvor du lærer mer om griser fra Provence, geiter fra Pyreneene og alt annet spiselig du kan tenke deg. (Foto: Franek N (flickr.com) - CC-lisens)... Read More...
IMAGE Munchens beste Biergartens
Det er noe helt eget å drikke øl på en typisk tysk Biergarten. Sett deg ned på en trebenk og nyt kveldsbrisen under kastanjetrærne med en iskald øl, og bli kjent med de fastboende. Folk flest i Tyskland er nemlig både joviale og snakkesalige.... Read More...
IMAGE Nattklubber og diskotek i København
I København svinger det hele døgnet. Men først etter midnatt blir det liv i de mange nattklubbene. Hvis du tror at københavnerene er rolige og innesluttede vil du få en annen oppfatning etter en tur ut på byen. Den danske hovedstaden har alt... Read More...
IMAGE New Yorks kuleste barer og restauranter
New York er byen som aldri sover. Storbypulsen slår fortsatt hardest i denne flotte metropolen, og det er ikke uten grunn at New York er blant de oversjøiske storbyene vi nordmenn frekventerer oftest.  Og i myldret av stilige og historiske... Read More...
IMAGE Nutella Café
Elsker du Nutella? Og elsker du å reise? Ja, da kan du kombinere dette uten problemer. Og da tenker vi ikke på at alle overnattingssteder med respekt for seg selv byr på Nutella i sitt frokoststortiment. Reiser du på ferie til en storby i USA,... Read More...
IMAGE Oktoberfest i Munchen
Oktoberfest er en gigantisk folkefest, og ikke minst en fest for folk i Bayern-regionen i Tyskland. Tror du det kun er turister som fester og drikker på Oktoberfestivalen, så tar du skammelig feil. Les videre så gir vi deg 10 ting du burde vite... Read More...
IMAGE Øl i København
Danskene vet å sette pris på godt øl, og er man ute etter noe godt å drikke i København er Ølbaren på Nørrebro et godt sted å besøke. Med 10-12 forskjellige typer øl på fat og over 100 på flaske er sjansen stor for at man finner en som... Read More...
IMAGE Ølbyen Boston
Sier navnet Samuel Adams deg noe? De historieinteresserte vet nok at navntrekket er å finne på den amerikanske Uavhengighetserklæringen. De øl-hungrige vil nok mer sannsynlig assosiere navnet med en ølbrikke fra en av mange barer og puber i... Read More...
IMAGE Reis med mat
Mat er minner. Mat er fascinerende historier. Og mat kan ta deg med på spennende reiser. Mat er lukt og mat er farger. Som for eksempel Insalata Caprese som bildet over viser. Du formelig ser det italienske flagget, ikke sant?  I denne... Read More...
IMAGE Reiseartikler - mat og drikke
  Reiseartikler om mat og drikke Bli kjent med de beste restaurantene, og de rareste, største, dyreste og alt annet som er gøy å lese om.  Vi tar deg med til matattraksjoner og vingårder rundt om i hele verden. Og ikke minst en rekke... Read More...
IMAGE Taller de Tapas i Barcelona
I følge legenden, stammer tradisjonen med tapas i Spania fra da Kong Alfonsoe den Vise ble frisk etter sykdom ved å nippe vin og spise små matbiter mellom de større måltidene. Da han ble frisk beordret han derfor tavernene til å servere slike... Read More...
IMAGE The Billionairs på Sardinia
Noen steder er turistfeller.  Atter andre steder er kanskje noe du bare fjernt har hørt om. Og drømmer om, og som virker som en fjern mulighet. Vi har besøkt nær alt i Italia. Et av de vakreste stedene er Middelhavets nest største øy... Read More...
IMAGE Verdens beste flyplassrestaurant
Er du lei av rådyr mat på flyplassene? Og som til tross for prisen ikke akkurat gir gode matminner? Heldigvis begynner ting å endre seg på de større flyplassene rundt om i verden. Men fortsatt er det vel bare en flyplass som har en restaurant... Read More...
IMAGE Verdens beste restaurantbyer
Vi er mange som elsker god mat og godt (med) drikke. Og når vi unner oss en storbyweekend, så vil vi sannelig også nyte bordets gleder. Photo: Nesnad - Licensed under CC BY 2.5 via Commons Magasinet Food & Wine... Read More...