Forsidebilde SurfersBeach

På jakt etter John Lennon

amsterdam 1969 john lennon yoko ono 03

John Lennon, en av verdens mest kjente, og også en av de mest respekterte pop- og rocke-komponistene, og dessuten sanger, musiker og tekstforfatter, ble tragisk myrdet den 8. desember 1980 utenfor sitt hjem i New York City. John Winston Ono Lennon, (opprinnelig John Winston Lennon) ble født den 9. oktober 1940 i Liverpool, og ble kun 40 år gammel. 


foto: Nationaal Archief, Den Haag, Rijksfotoarchief: Fotocollectie Algemeen Nederlands Fotopersbureau (ANEFO), 1945-1989 - negatiefstroken zwart/wit, nummer toegang 2.24.01.05, bestanddeelnummer 922-2305 - , CC BY-SA 3.0 nl, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20079208



John Lennon har 27 singler på 1. plass i USA!

John Lennons soloalbum solgte i USA alene mer enn 14 millioner kopier, så det er ingen tvil om hans storhet, også etter The Beatles. Totalt har John Lennon vært delaktig og medvirkende til 27 låter som har toppet singellisten i USA. Og magasinet Rolling Stone rangerte ham til verdens 5. beste og betydningsfulle sanger gjennom alle tider. Så det er kanskje ikke så rart at du finner spor etter John Lennon over hele verden?

La oss være litt musikknerder og lete opp John Lennon på  ulike feriesteder.  

Her skal du få noen tips om noen flotte John Lennon-monumenter og severdigheter samt litt historie.

Amsterdam og John Lennon

På sin bryllupsreise startet John Lennon og Yoko One kampanjen "Bed Peace". Landet var Nederland og byen de valgte var Amsterdam. Hotellet var Hilton Amsterdam, adressen var (og er) Apollolaan 138, like ved museumskvartalet med blant annet Van Gogh-museet og rommet var (naturligvis) Presidentsuiten.  Nå heter rommet forøvrig John and Yoko Suite eller bare John Lennon-suiten.

Bildet først i artikkelen er fra Bed-in Peace og rommet på Hilton Amsterdam.  Hvis du ikke er villig til å bruke 15000 eller mer for ett rom en natt, må du nok nøye deg å sove i et annet rom på hotellet. Men uansett, du kan jo ta et fotografi av Hilton Amsterdam hvor de bodde. John og Yoko fortsatte forøvrig sin Bed-in Peace på Hotel Queen Elizabeth i Montreal (Canada).

Liverpool og John Lennon

liverpool john lennon airport

Det aller største "John Lennon-monumentet", flyplassen til Liverpool!

Vi skal ikke vie mye plass på Liverpool siden alle vet at denne byen i særlig stor grad setter ære på The Beatles og ikke minst John Lennon. Det holder vel å nevne at byens flyplass heter John Lennon Airport?

Naturligvis besøker turister i Liverpool 'The Cavern' hvor Beatles holdt utallige konserter, og de bor på Hard Day's Night Hotel og tilbringer timer på Beatles-museet. Her kan du også besøke Lennons favorittpub og mye annet.  Dette er forøvrig tips du kan lese mer om i Reiseplanetens reiseguide om Liverpool!

London og John Lennon

london abbey road3

The Beatles-fans skriver på skiltet utenfor Abbey Road Studios i London

Også denne byen er naturlig nok kjent for John Lennon-fans. Ikke minst finner du kjente Abbey Road nord i London. Du kjenner helt sikkert gaten fra bildet hvor The Beatles krysser gaten over et fotgjengerfelt, og du har nok hørt om Abbey Road Studios.

Men finn også frem til adressen 3 Savile Row, ikke langt fra Piccadilly, hvor Apple-bygningen til Beatles befinner seg. Dette er blant annet bygningen hvor John Lennon hadde seremonien hvor han endret navnet sitt til også inneholde Ono, og det var her The Beatles hadde sin berømte konsert på taket fra albumet Let it Be!

New York og John Lennon

new york central park strawberry fields 1

Bildet viser minneplaketten til John Lennon i Central Park (New York)

Byen hvor John Lennon ble skutt og drept har opprettet en minnelund i Central Park kalt Strawberry Fields. Inngangen til parken finner du ved West 72nd Street, rett overfor Dakotabygningen hvor John Lennon og Yoko Ono bodde, og hvor han ble drept. Minnelunden eller parkområdet om du vil, strekker seg over 10.000 kvadratmeter.

New York har en rekke små minneplaketter og tilsvarende om John Lennon og ikke minst grafitti rundt om i byen.  Lykke til med fotojakten!

Reykjavik og John Lennon

reykjavik imagine peace tower

Imagine Peace Tower i Reykjavik. Photo by Sarah_Ackerman from New York, USA - CC-lisens

Visste du at du i hovedstaden på Island finner et fredstårn til minne om John Lennon? The Imagine Peace Tower i Reykjavik er til takket være et iniativ fra bl.a. Yoko Ono og befinner seg ved Kollafjörður like ved byen.

Ordet Imagine er gravert inn i et steinmonument på 24 språk.



Havana, Cuba og John Lennon

Havana John Lennon Memorial in Cuba

Hvem vil ikke slappe av her? Photo Christopher Hughes - CC-lisens

I Vedado-distriktet i Havana finner du en egen park dedikert John Lennon. Den cubanske kunstneren José Villa Soberón står bak skulpturen av John Lennon sittende på en benk i parken, med en inskripsjon som oversatt til engelsk lyder kjent, "You may say I'm a dreamer, but I'm not the only one".

Parque Mirador Bertolotto i Peru og John Lennon

I San Miguel i byen Lima i Peru holdes det årlig en minneseremoni for John Lennon den 8. desember. Og i parken Mirado Bertolotto finner du både en skulptur av John Lennon, og en kopi av IMAGINE-monumentet fra Central Park i New York. Fans fra hele verden tar turen til Peru i desember for å minnes John Lennon.

Vilnius og John Lennon

Vilnius (i Litauen) er noe for seg selv når det gjelder vestlige rockestjerner, ref. statuen av Frank Zappa!  

Sommeren 2012 fjernet man et monument av Lenin og erstattet det av et midlertidig monument av selveste John Lennon (i sand). Videofilmen under viser den unike avdukningen.

Sandmonumentet finnes naturlig nok ikke lenger (i alle fall i det samme), men tar du turen til det gamle KGB-kontoret så finner du John Lennon allikevel. Skulptøren bak hodet til John Lennon heter Jonas Gencevičius og avdukningen skjedde den 21. mai 2015. Adressen er kort og godt John Lennon's square eller Lukiškių square om du vil.

 

 

Barcelona og John Lennon

I vakre Barcelona har John Lennon blitt æret med sin egen plass, nemlig Plaça De John Lennon. Torget har sin historie fra 1993 og ble raskt et populært sted for turister å besøke. På en av husfasadene finner du en plakett som hedrer John Lennons minne!

Plaça De John Lennon finner du ca 1,5 kilometer vest for kjente Sagrada Familia. Nærmeste metro-stasjon er Joanic.

La Coruña og John Lennon

Gallerbyen La Coruña befinner seg omtrent så langt nordvest i Spania som du kan komme. La Coruña er en viktig havneby, men ikke mange norske turister kjenner byen så veldig godt. Men du har kanskje hørt om fotballklubben Deportivo de La Coruña?

I parken Mendez Nuñez er det et flott John Lennon-monument. Videofilmen under viser deg prosessen med å få satt John Lennon i parken.

 

Warszawa og John Lennon

warszawa john lennon hrc

Legg merke til "skribleriene" på kassegitaren hvis du besøker Hard Rock Café i Warszawa

Det er ikke bare i hovedstaden i Polen at du finner en Hard Rock Café med rekvisitter fra John Lennon, men vi nevner denne spesielt fordi det her i Warszawa henger en kassegitar hvor John Lennon har tatt seg bryet med skrive en helt spesiell autograf som inkluderer selvportrett og tegning av Yoko Ono.

Her er også et sort/hvit-bilde av John fra tiden i The Beatles.

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

 

Murcia-guiden!

  • Murcia

    Vakre Murcia ligger ved kystområdet i Spania som heter La Manga. Murcia kalles gjerne for grønnsaksbyen på grunn av sin store...

  • Fly til Murcia

    Murcia har en egen flyplass. Den heter Region de Murcia International Airport, men kalles gjerne bare for Murcia-Corvera (IATA-kode RMU). De...

  • Attraksjoner i Murcia

    Severdighetene i Murcia er flere enn man skulle tro. Kommer du hit i den tro at kun bading og tapas-spising er det eneste du kan...

  • Spise i Murcia

    Tapasbarer og restauranter finner du over alt i byen, men i det historiske sentrum, for eksempel i og nær plassene Plaza de...

  • Shopping i Murcia

    Det er ikke uten grunn at Murcia nevnes som det beste shoppingområdet i Costa Blanca/Costa Calida. Daglig legger flere og flere...

  • Murcia Leiebil

    Leiebil gir deg en frihet om du ønsker å besøke golfbaner og strender i og rundt Murcia. Faktiskk er det mer enn 200 strender...

  • Klima i Murcia

    Det er varmt i Murcia, både sommer og vinter. Det er nærheten til Middelhavet som sørger for det behagelige klimaet.  Photo:Rodriguillo...