Forsidebilde SurfersBeach

Tør du besøke Katla?

Vulkan wikimedia

Island er et fascinerende land. Naturen kan ta pusten fra noen og en hver. Landskapet er røft og nakent, og med et lys som gjør at tilskuerne ofte får sakrale følelser i kropp og sjel. (illustrasjonsbilde- wikimedia)



Få, om noen steder, har vi i Reiseplaneten møtt flere turister med fjellstøvler og ryggsekk enn på Island. Ikke så rart. Hit reiser man for å oppleve naturkrefter og ta skremmende vulkaner, geysirer og fossefall nærmere i øyesyn. Det skumleste av alt må være å møte Katla.

Katla er en vulkan og ligger gjemt under mengder av is og snø. Med jevne mellomrom siden "tidenes morgen" har Katla latt sine enorme krefter få utløp. Problemet nå, er at det har gått 100 år siden sist.

Fakta om Katla

Katla ligger 1512 meter over havet og ligger 300-400 meter under den store isbreen Myrdalsjökull. Katla har hatt over tyve utbrudd siden år 874. Siste utbrudd (i skrivende stund) var oktober/november 1918. En rekke geofysikere mener at vulkanen kan våkne til liv igjen i løpet av kort tid! (kilde wikipedia).

Katla har forsovet seg

Vulkanen Katla er en mil i omkrets og har vanligvis et utbrudd hvert 50. år, sånn i gjennomsnitt. I vårt moderne samfunn vil Katla skape store problemer. Det er ikke vanskelig å forestille seg en svær askesky som rammer flytrafikken. Snø og is som smelter, vil dessuten skape stor flomfare og nærområdet vil antagelig bli utslettet.



Turister tiltrekkes av fare

reykjavik myrdalsjoekull

Du verden så vakker isbreen Myrdalsjökull er. Det er bare det at den ligger over selveste Katla!
Foto: By Chris 73 / Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Det lille tettstedet Vik, omtrent 180 kilometer fra Reykjavik, trekker til seg turister som fluepapir. Ikke så rart, her er en fantastisk sort strand som en gang ble kåret som en av verdens 10 vakreste strender. Dessuten er området hyppig besøkt av lundefugler. En fugl du ellers møter i samtlige turistbutikker i f.eks. Reykjavik, men da som broderier på klær eller som suvenirer i form av nøkkelknipper, forkleder, kosedyr eller trykket på kopper og kar.

Det arrangeres turer fra Reykjavik og hit. Reykjavik ligger helt sørvest på Island. Katla ligger øst for Reykjavik, rett overfor kystbyen Vik. Du kan selvsagt også kjøre de drøye to timene til Vik med egen bil og følge et turopplegg fra her. Turarrangører har spesielle biler som tar deg nesten helt til vulkanen. Om sommeren kan du også ta bena til hjelp og få deg en flott hiking-tur. Og har du god råd, så vit at det også arrangeres helikopterturer.

PS! Les om attraksjoner i Reykjavik her!

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.