Forsidebilde SurfersBeach

Mahalaxmi Dhobi - verdens største menneskelige vaskemaskin

mumbai dhobi ghat1

Det finnes noen attraksjoner og severdigheter som vi aldri glemmer. Noen av disse attraksjonene har hverken mål eller intensjon om å bli en attraksjon - eller å være en attraksjon. Mhalaxmi Dhobi i Mumbai i India er en slik.



Bli med til verdens største menneskelige vaskemaskin. Her ved Mahalaxmi Dhobi Ghat jobber tusenvis av mennesker i et utendørs vaskeri du bare må besøke når du tar turen til Mumbai i India. Det er fascinerende, skremmende og beundringsverdig. Og glem ikke å behandle folk med respekt. De er ikke på utstilling. De er på jobb!

 

Reiseplaneten redSe videofilm og les mer!

Mahalaxmi Dhobi Ghat ligger ved Dr. E. Moses Road i Mumbai og er hverken mer eller mindre enn et vaskeri. Og det er hva det har vært i langt over 100 år. Mahalaxmi Dhobi Ghat ble nemlig etablert i 1890.

I dag er det verdens største utendørs vaskeri. Her vaskes blant annet klær og laken fra Mumbais enormt mange hoteller og hospitaler, samt at tøy og stoffer fra en rekke klesprodusenter og andre bedrifter behandles etter alle kunstens regler.

Enormt mange arbeidsplasser

mumbai dhobi ghat

Mer enn 5000 mennesker, ja noen hevder sågar 7000 mennesker, jobber i Mahalaxmi Dhobi Ghat. De vasker, skrubber, bleker, pakker, bærer, transporter og alt annet som hører til en vaskejobb. For bare noen få år siden ble alt arbeid utført manuelt. Nå har noen av de rikeste Dhobis, det er det de som jobber her kalles (Dhobis), fått innstallert noen vaskemaskiner og tørkemaskiner. Dhobiene representerer ca. 200 familier som alle har sitt levebrød fra dette enorme vaskeriet.

Frister det med jobb utendørs, så vit at arbeidsdagen kan bli opp til 18 - 20 timer dagen og lønnen er etter vår standard meget lav! Reiseveien er grei, du kommer enkelt hit med tog til Mhalaxmi railway station i Mumbai. Eller du kan sove på arbeidsplassen.

Det har selvsagt blitt laget film om Dhobi Ghat. Den heter det samme (Dhobi Ghat), men er også kjent under navnet Mumbai Diaries og er fra 2011. Dette er en indisk film som blant annet har vunnet flere internasjonale filmpriser.

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

 

Photo dedication:

First picture: M M from Switzerland - Dhobi_Ghat_DSC3272Uploaded by Ekabhishek, CC BY-SA 2.0,

Second picture: Clayton Tang - Own work, CC BY-SA 3.0,