Forsidebilde SurfersBeach

Reisetips om matforgiftning

bangkok seafoodrestaurant2

Uavhengig av årstid er det moderne mennesket en trekkfugl som reiser langt av gårde for å møte eventyret og sol og varme. Dessverre er det mange som får redusert feriegledene fordi man ikke har klart å unngå matforgiftning. Alltid dumt å betale dyre flybilletter til eksotiske reisemål og tilbringe tiden på toalettet.


 


Ta hensyn til den du er

Er du typen som kun spiser poteter og mors kjøttkaker, og drikker et lite glass Tine Helmelk, så skal du mest sannsynlig ikke kaste deg over alle Thailandske delikatesser på din første reise til Bangkok eller badereisemål rundt om i landet.

Chilli og annen sterkt krydret mat flere ganger om dagen vil antagelig gjøre deg syk, selv om du ikke er matforgiftet, men bare sitter der med en kropp som er forvirret over ukjent mat.

En herlig forberedelse til ferien er jo nettopp å gå på restaurant her hjemme for å venne deg til mer eksotisk mat. Det finnes jo godt med f.eks. thailandske -og indiske restauranter i Norge.  

Sist undertegnede hadde symptomer på matforgiftning så var ikke årsaken en skummel liten lokal restaurant i Afrika, men en flott ristorante i Toscana. Feilen? Det var nok et for stort inntak av en lokal Toscansk innmatsrett som kroppen helt sikkert aldri hadde kjent maken til før.  

Myter står for fall

Det er ikke slik at man kun blir matforgiftet i eksotiske land. Matforgiftning skjer like gjerne i nære naboland som langt unna i Thailand eller Vietnam. Husk at smittekilden like gjerne kan være skitne kokekar og bestikk, som selve maten. Hver gang vi er på vei til Østen blir vi advart av velmenede venner om å unngå "gaterestaurantene" hvor ufaglærte står å griller lokal mat på fortauet.

Men skikkelig grillet mat på gaten er etter vår erfaring betydelig mer trygg enn maten som blir tilberedt bortgjemt på et kjøkken!

Reiseplaneten redLes mange spennende reiseblogger hos Reiseplaneten

 

bangkok hard rock cafe 1

 

Noen enkle tips for å unngå matforgiftning på eksotiske reisemål

Spis der mange andre spiser
Mange gjester innebærer mest sannsynlig at maten er fersk og ikke har ligget lagret i mange dager på et lunket kott. Mange lokale gjester er også et tegn på at maten er både god og rimelig.

Spis det restauranten er god på
Går du på fiskerestaurant så spis fisk og sjømat. Går du på et steakhouse så spis kjøtt. Det er sjelden et godt råd å bestille noe helt annet enn spesialitetene fra menyen. Er det en matrett som sjeldent bestilles kan det bety at råvarene er gamle og kokkene uvant.

Et tips som går på mye av det samme som ovennevnte er å holde seg til lokale spesialiteter. Er du på en enkel restaurant og bestiller en internasjonal rett som du kjenner godt, så behøver ikke det bety at restaurantens kokker gjør det. Spis hva de andre spiser.



Mye rar olje
Harsk olje og gammelt smør kan gjøre deg svært syk. Vi er ingen eksperter på olje, men igjen vil du være tryggere på en restaurant med mange gjester som får omløp på ingrediensene, enn på et folketomt spisested hvor oljen kanskje har stått i månedsvis. Et tips er å unngå frityrstekt mat dersom det er mulig. 

Unngå skitne tallerkner
Er det mulig så be om å få maten på papptallerkner eller f.eks. bananblader. Det er ofte mye tryggere enn en dårlig vasket tallerken. Ser bestikket skittent ut så kan du spise med hendene. Men vask hendene først og tørk deg godt. De aller fleste restaurantene har vask. Ellers finnes det antibakteriell spray for håndhygiene som du kan ha med deg.

Isbiter i drinken
I langt de fleste tilfeller er isbiter i drikkevarene helt trygge. Det er nemlig svært sjelden at restaurantene selv lager isen. Men føler du ubehag med dette så dropp isbitene. Det viktigste er at du drikker vann. Og be gjerne om flaskevann med korken på. Da er du helt trygg og den lokale restauranten tjener mer penger. Så da er alle fornøyd.

McDonalds og Hard Rock Cafe
Glem den hardbarkede globetrotteren i venneflokken eller familien som ler rått av alle som har besøkt McDonalds eller Hard Rock Cafe i løpet av en ferietur. Ett besøk på en slik restaurant er slett ikke å undervurdere, forutsatt at du spiser fastfood her hjemme også da.

Men som over alt ellers. Det er lurt å be om få hamburgeren godt stekt selv om du er på en Hard Rock Cafe.

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Szczecin-guiden!

  • Szczecin

    Ikke la deg stoppe av at du mest sannsynlig ikke kan uttale bynavnet Szczecin. Tar du turen hit nordvest i Polen, bare et...

  • Fly til Szczecin

    Flyr du direkte til Szczecin så lander du egentlig i byen Goleniów, som befinner seg ca 50 kilometer nordøst fra Szczecin...

  • Bli kjent med szczecin

    Du finner byen Szczecin nordvest i Polen, ikke langt fra grensen til Tyskland. Byen er hovedstaden i Det vestpommerske...

  • Turist i Szczecin

    Det er enkelt å få gode dager i Szczecin. Det finnes store shoppingsentre som f.eks. Galaxy, og byen har flotte parker hvor både...

  • Hotell i Szczecin

    Szczecin har ca 80 hoteller av ulike kategorier tilgjengelig for turister som ønsker overnatting. Som studentby er det naturlig...

  • Spise i Szczecin

    Til tross for sin nærhet til Tyskland, gjør ikke Szczecin skam på vårt utsagn om at det er billig å spise i Polen. Og med...

  • Shopping i Szczecin

    Vi spøker ikke når vi sier at shoppingen i Szczecin er bra. Det er selvsagt ikke som London, Paris eller Milano, ei heller som...

  • Leiebil i Szczecin

    For norske sjåfører er det forholdsvis enkelt å kjøre i Polen. Trafikkreglene er stort sett de samme, selv om ikke alle i Polen...

  • Attraksjoner i Szczecin

    Som i mange andre byer i Europa så er den største attraksjonen i Szczecin det å rusle rundt i sentrum og se på folkelivet....