Zürich Spise

Mange assosierer sveitsisk mat med fondue. Fondue er som oftest basert på ost, men tilbys også med olje eller sjokolade. Vil du prøve ut dette, kan vi anbefale Adlers Swiss Chuchi , ved Hotel Adler i krysset Niederdorfstrasse og Rosengasse. Prisene starter på rundt 150 kroner per person. Bordreservasjon anbefales.

Men matretten som er mest typisk for akkurat Zürich, er utvilsomt Zürigschnätzlets. Dette er kalvekjøtt i en saus av fløte og vin. Som tilbehør bør du prøve rösti, en slags tykk pannekake av potetmos. Rösti serveres også som hovedrett, men da gjerne krydret med ost, løk og bacon. Og vi skal selvsagt ikke glemme sveitserosten, eller Emmenthal, som har en av hedersplassene i det sveitsiske kjøkken.

Vil du prøve noe virkelig lokalt, så finn veien til den gamle klassikeren Rheinfelder Bierhalle i Niederdorfstrasse 76, som virkelig innfrir alle dine forventninger og fordommer om alpelandet. Sveitsisk mat og billig øl på menyen, og i lokalet er det hvitt taklys og lange trebenker som man gjerne deler med sidemannen. Så erkesveitsisk at du nærmest forventer at en herremann med tyrolerhatt og lederhosen hvert øyeblikk spretter opp på bordet og jodler.

Vær oppmerksom på at dette lokalet kan være ganske røykfylt, i skrivende stund har sveitserne enda ikke innført noen røykelov.

En annen svært sveitsisk, men litt finere restaurant er Zeughauskeller i Bahnhofstrasse 28a, rett ved Paradeplatz.  I en bygning fra 1400-tallet har denne kjellerrestauranten i 85 år servert tradisjonell sveitsisk mat, ofte tilberedt etter flere hundre år gamle oppskrifter.
 
Blant byens mest fasjonable restauranter er Sein , som ligger i Schützengasse 5, like ved togstasjonen. Sein er kjent for en kreativ meny, og de har også et godt utvalg for vegetarianerne.

Zürich er forøvrig hjem for Europa første vegetarrestaurant. Hiltl åpnet allerede i 1898, og ligger i Sihlstrasse 28.

Er du i det vågale hjørnet og vil prøve noe helt utenom det vanlige, så velger du restauranten Blindekuh , eller på godt norsk Blindebukk. Her serverer blinde kelnere deg mat som er lagd av blinde kokker, og du sitter i stummende mørke og spiser noe du ikke aner hva er eller hvordan det ser ut. Hvordan interiøret ser ut? Vi aner ikke! Adressen er Mühlbachstrasse 48.

Drikke i Zürich

Sveits er kanskje ikke det landet du først tenker på når det er snakk om vin, men det er flere vindistrikter i landet. De fleste ligger riktignok vest i Sveits, rundt Geneve og Neuchatel, og i Ticino i sør. Du har antagelig aldri hørt om noen av merkene fordi det ikke eksporteres ut av landet, men Riesling X Sylvaner er en grei og populær hvitvin. De røde vinene er ikke all verden.  Les mer om Sveitsisk vin!

Etter fire av disse er det umulig å uttale navnet. Feldschlösschen.Sveitserne er også entusiastiske over sin Rivella , en lokalprodusert leskedrikk med kullsyre, men basert på melkeprodukter, og inneholder dermed laktose.

Prøv også sjokolademelkedrikken Ovomaltine, som har en over hundre år lang tradisjon i Sveits, og som  stadig er populær.

Det største bryggeriet i Sveits er Feldschlösschen, som blant annet produserer det milde pilsnerølet med samme navn. På den andre enden av skalaen har du kruttønna Samichlaus, et av verdens sterkeste ølmerker på 14%. Det produseres (heldigvis) bare til jul, derav navnet som hetyr Julenissen. Vi har også sansen for den lyse pilsen Unser Bier fra Basel, og Appenzellers Naturperle.