• Reiseplaneten

    Reiseplaneten

    Pur reiseglede!
  • 1

Attraksjoner i Liverpool

Ønsker du oversiktskart over Liverpool med alle attraksjonene? Klikk her for Kart Liverpool !

Anglican Cathedral

Denne enorme katedralen av rød sandstein, som egentlig heter Cathedral Church of Christ in Liverpool, er verdens nest største anglikanske katedral. Grunnsteinen ble lagt ned av kong Edward VII i 1904, og katedralen sto ikke helt ferdig før i 1978. Katedralen ligger like sørøst for sentrum og kan besøkes daglig fra kl. 0730 til 1800. Du blir anmodet om en donasjon på 25 kroner. Du kan også gå opp i tårnet mellom kl. 1100 og 1500 mandag til lørdag, dette koster 30 kroner.

Metropolitan Cathedral

Liverpool har også en katolsk katedral, som ligger en halv kilometer nord for den anglikanske. Liverpool Metropolitan Cathedral of Christ the King, som den offisielt heter, blir av Liverpools innbyggere ofte kjærlig kalt Paddy’s Wigwam på grunn av den store irske menigheten som sogner til kirken, og på grunn av dens vage likhet med et telt. Katedralen stod ferdig i 1967 og kan besøkes daglig mellom kl. 0800 og 1800. Her arrangeres med jevne mellomrom så forskjellige arrangementer som klassiske konserter og Liverpool Øl-Festival (!)

Anfield Road

Hjemmebanen til byens fremste fotballag Liverpool FC er en av de mest besøkte attraksjonene i Liverpool og har plass til rundt 45 300 tilskuere. Du kan bestille en guidet omvisning inkludert lagets museum på telefon 0151 260-6677, og da kommer du både inn i garderobene, VIP-tribunen og den berømte tribunen The Kop, kortsiden bak det ene målet. Utenfor stadionet står en statue av Liverpool FCs legendariske manager Bill Shankly (1913–1981), som også har fått oppkalt en av inngangsportene etter seg. Over Shankly Gate står Liverpools uoffisielle slagord «You’ll Never Walk Alone». Du vil også kunne se et minnesmerke over de 96 som omkom under Liverpools kamp på Hillsborough Stadion i Sheffield i 1996. Billetter til kampene bør du bestille god tid i forveien, Fotballbilletter i Liverpool

Goodison Park

Det er lett å glemme at Liverpool har to fotballag i toppserien, og Everton FC kan skryte av å ha spilt der lenger enn noe annet engelsk lag. Hjemmebanen Goodison Park kan ta imot 40 000 tilskuere, og du kan få en omvisning for rundt 60 kroner. Disse foregår to ganger daglig på mandager, onsdager, fredager og søndager, men må forhåndsbestilles på telefon 0151 330 2266. Ønsker du å oppleve en fotballkamp i England, har du atskillig større sjanse for å få tak i billetter til en anstendig pris på en Everton-kamp enn en kamp med Liverpool FC. Mer informasjon på www.evertonfc.com. For fotballbilletter, Fotballbilletter med Everton.

 



 

Albert Dock

Havneområdet Albert Dock ble anlagt i 1840-årene og var lenge midtpunktet i engelsk sjøfart. På slutten av 1800-tallet gikk en sjudel av verdens shipping via Liverpools havn. Siden 1980-årene har alle de gamle lagerbygningene blitt restaurert eller ombygd, og er nå Liverpools fremste turistområde, der du finner mange av attraksjonene nevnt under. Her er også mange butikker, restauranter, barer og tv-studioer. Langs hele området går en havnepromenade med utsikt mot Mersey-elven og bydelen Birkenhead.

The Beatles Story

På Albert Dock ligger også den selvsagte attraksjonen for enhver Beatles-fan, The Beatles Story. Her fortelles historien om verdens største rockeband gjennom høretelefoner mens du går igjennom de mange salene. Du får se gjenstander som George Harrisons første gitar og John Lennons runde briller, og kan gå gjennom gjenskapte Abbey Road Studios, Cavern Club eller Star Club, der Beatles spilte hundrevis av konserter i tidlige år. Inngangsbilletten koster 110 kroner for voksne, barn halv pris. 75 kr for studenter og pensjonister. Åpent daglig fra kl. 1000 til 1800.

World Museum Liverpool

Dette museet i William Brown Street har samlet gjenstander fra hele verden, og besøkende kan se egyptiske mumier og forhistoriske krukker. Her finner du Englands eneste gratis planetarium, og du kan besøke insekthuset og det nye akvariet. Gratis adgang, åpent daglig fra kl. 1000 til 1700. Mer informasjon om World Museum Liverpool her!

The Tate Liverpool

Tate Liverpool har en av Englands største samlinger av moderne samtidskunst utenfor London. Opphavsmannen Henry Tate grunnla den verdensberømte sukkerbedriften Tate & Lyle i Liverpool i 1870-årene, noe som gjorde ham til millionær. Han donerte sin kunstsamling som ble kjent som Tate Gallery i London, og Liverpool-filialen åpnet i 1988.

Tate Liverpool ligger i et omgjort havnelager på Albert Dock, har gratis adgang og åpent daglig fra kl. 1000 til 1750.

Maritime Museum

Liverpool spiller en viktig rolle i Englands historie som en stor sjøfartsnasjon, og Liverpools Maritime Museum gir deg et høyst interessant innblikk i historien. Her finner du gjenstander fra både Titanics forlis, emigrasjonene til USA og slaget ved Trafalgar, og utstillingen legger heller ikke skjul på Liverpools rolle innen slavehandelen mellom Afrika og Amerika på 1700-tallet. Her er dekket på et slaveskip gjenskapt, og det er en rett frem ubehagelig opplevelse å gå igjennom det.

Museet ligger naturlig nok på Albert Dock, er åpent daglig fra kl. 1000 til 1700, og billettene koster 36 kroner for voksne og 18 kroner for barn. 

Walker Gallery

The Walker, som galleriet bare kalles, har en stor samling med kunstverk fra de siste seks århundrene. Spesielt den prisbelønte skulpturavdelingen er imponerende, og i maleriavdelingen finner du verker av kjente artister som Rembrandt og Rubens. Galleriet ligger i William Brown Street, har gratis adgang og åpent fra kl. 1000 til 1700 daglig. På søndager åpner det derimot kl. 1200, og på torsdager stenger det kl. 2000.

 

------> Reiseguiden om Liverpool fortsetter...