• Reiseplaneten

    Reiseplaneten

    Pur reiseglede!
  • 1

Turist i Los Angeles

los angeles hollywood walk of fame

Hvis du ikke har en bil tilgjengelig, eller ikke har sertifikat, så er det en idè å bli med på en organisert sightseeingtur for å få med deg høydepunktene av Los Angeles. Byen er altfor stor til at det er noe poeng i å forsøke å komme seg rundt til fots.



Photo by Owen Lloyd - Own work. Licensed under Public Domain via Commons


Los Angeles har et godt utbygget nett av kollektivtrafikk, men du kan lett bruke en halv dag på å komme deg fra A til B og må antagelig bytte bane eller buss underveis.

Dag 1 i Los Angeles

De færreste amerikanske hoteller har frokost inkludert i romprisen, så første post på programmet blir å finne en diner som kan gi deg en god start på dagen.
 
California er ikke akkurat kjent som finkulturens høyborg, men på The Getty Center kan du nesten få inntrykk av akkurat dette.

The Getty Center er et enormt museum som har fire hovedavdelinger: Greske og romerske antikviteter, fransk kunst, europeiske malerier frem til 1900-tallet og fotografier fra fotokunstens spede begynnelse frem til i dag. Her er også en svær hage med vakre roser, tulipaner og kaktuser. Senteret ligger i 1200 Getty Center og har åpent fra 1000 til 1800, og til 2100 i helgene. Gratis adgang, men stengt mandager.

Etterpå setter du kursen for bydelen som har blitt synonymt med film, Hollywood. Du vil fra lang avstand kunne se det ikoniske Hollywoodskiltet med 15-meter høye bokstaver som i over 80 år har voktet over området fra Mount Lee. Er du filminteressert, kan du bruke noen timer på å gå den legendariske Walk Of Fame, som har over 2300 stjerner inngravert i fortauene langs Hollywood Boulevard og Vine Street. Men vær oppmerksom på at hele strekningen er på rundt fem kilometer, så du må sikkert legge inn et avbrekk for lunsj på et av de mange spisestedene du passerer.


Stjernene på fortauet representerer artister fra film, tv, musikk og teater, og hver måned inkluderes nye stjerneskudd. Med litt flaks og planlegging kan du faktisk overvære en avdukningsseremoni, hvor hovedpersonen selv alltid er til stede.

Hvis du ikke har fått nok av Hollywoodstjerner etter denne kraftanstrengelsen, så skal du vite at du garantert vil komme over tilbydere av guidede turer hvor du blir kjørt rundt i Hollywood og Beverly Hills og vist husene til filmstjernene.  Og du får med det muligheten til å ta bilde av den strengt bevoktede porten til f.eks. Sylvester Stallone eller Ozzy Osbourne.

Eller, du kan dra litt lenger bort i Hollywood Boulevard til det orientalsk utseende Grauman's Chinese Theatre, som er en hypermoderne og fasjonabel kino som åpnet i 1927. Den ser ut som en enorm kinesisk pagode, og er den ultimate kinoen hvor filmstjernene kommer på verdenspremierer og Oscarutdelinger har blitt holdt.

Like kjent er alle hånd- og fotavtrykkene utenfor fra 200 filmstjerner, fra Harold Lloyd og Charlie Chaplin til Daniel Radcliffe og Johnny Depp. Litt mer overraskende er det kanskje å finne avtrykkene til Darth Vader og Donald Duck.

Utenfor kinoen vil du antagelig bli kontaktet av «look alike» utgaver av Marilyn Monroe, James Dean eller Gandalf som tilbyr deg å ta et bilde av deg selv sammen med dem mot en liten pengesum.

Rett ved Grauman's ligger det digre Hollywood & Highland Center, som er et underholdningskompleks på over 36000 m², hvor du finner hoteller, spisesteder og minst 75 butikker. Her ligger også enhver filmfanatikers Mekka, Kodak Theatre hvor Oscarprisene deles ut hvert år.
 
Og når du først er her, kan du jo likegodt ta middagen her også. Prøv for eksempel den kjente The Grill, som spesialiserer seg på amerikansk mat, dvs. digre biffer og annen grillmat, men også sjømat eller kyllingretter. Høres dette for tungt ut, finner du italienske, japanske eller middelhavsrestauranter inne på senteret. 

Og er du fortsatt ikke klar for en tur tilbake til hotellet, har du to nattklubber inne på Hollywood & Highland Center, enten Level 3 eller den eksklusive The Highlands som med sine balkonger byr på fabelaktig utsikt over Los Angeles-gryta.



Dag 2 i Los Angeles

I dag konsentrerer vi oss om det som garantert er høydepunktet for de som er litt barnslige og/eller unge til sinns. Disneyland Park er utvilsomt verdens mest berømte fornøyelsespark, og den feiret sitt 50-årsjubileum i 2005. Idag har den fått sine avleggere både i Florida, Frankrike, Japan og Hong Kong. 

Turen fra Los Angeles til Anaheim, hvor Disneylandparken ligger, kan ta et par timer hvis du ikke har bil tilgjengelig, så planlegg reisen på forhånd. Det finnes en jungel av forskjellige billetter, og den rimeligste èndagsbilletten ligger per juli 2008 på 66 dollar, eller cirka 340 kroner.

Selve fornøyelsesparken er på over 344000 m², men er likevel bare en del av det større komplekset Disneyland Resort. Dette inkluderer flere hoteller, shopping-, spise- og underholdningsdistriktet Downtown Disney og den i skrivende stund siste temaparken Disney's California Adventure, som tar for seg Californias historie og kultur.

Hvis du ikke har vært her før, og kun har denne dagen tilgjengelig, anbefaler vi at du i denne omgang dropper Disney's California Adventure og konsentrerer deg om selve Disneyland Park.

Ved inngangen blir du møtt av lange køer og et skilt med teksten " Her forlater du nåtiden og går inn i gårdagens, morgendagens og fantasiens verden". Og jammen føles det sånn også.

Her støter du på Mikke, Donald og Langbein, og parken er delt opp i forskjellige områder med hvert sitt tema. Du har blant annet westernlandskapet Frontierland, Mikkes Toontown basert på filmen Hvem lurte Roger Rabbitt?, den futuristiske Tomorrowland, og New Orleans Square som imiterer Lousianas hovedby på 1800-tallet.

Her ligger også to av parkens mest populære attraksjoner; det skumle spøkelseshuset Haunted Mansion og frydefulle Pirates of the Caribbean, som du sikkert kjenner fra filmene med samme navn.

Inne på parkområdet er det selvsagt utallige spisesteder, fra snackbarer til fine dining, så du sulter ikke ihjel. Vær derimot oppmerksom på at det ikke serveres alkohol inne i parken, da må du i såfall til Downtown Disney, hvor du forøvrig har gratis adgang.

Venice Beach

Hvis en dag i Disneys verden ikke frister, foreslår vi at du besøker en av regionens strender. Venice har en nydelig strand med nok av severdigheter og spisesteder i nærheten, og du tilbringer lett en hel dag her. Surfing har blitt Californias uoffisielle nasjonalaktivitet, så hvis du aldri har prøvd dette, kan du melde deg på et kurs for nybegynnere.

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.