• Reiseplaneten

    Reiseplaneten

    Pur reiseglede!
  • 1

Bli kjent i Marseille

marseille-og-vieux-port3

Marseille ligger ved Middelhavets kyst i Provence i Sør-Frankrike, og ble grunnlagt som handelshavn for 2600 år siden av grekere fra Phocaea. Den fikk da navnet Massalia, og ble senere innlemmet i Romerriket. Først på 1480-tallet ble Marseille en del av Frankrike, men befolkningen var konstant opprørske mot lederne i hovedstaden. De støttet entusiastisk opp om revolusjonen, og sendte en stor styrke til Paris i 1792 for å kjempe på opprørernes side. Ved ankomst sang de La Marseillaise, som nå er Frankrikes nasjonalsang.



I 2007 har Marseille i overkant av 800 000 innbyggere, og er med det Frankrikes nest største by. Den er også hovedstaden i landsdelen Provence-Alpes-Côte d'Azur. Grunnet Marseilles posisjon som havneby har den etnisk franske befolkningen blitt en minoritet i sin egen by. Italienerne utgjør hele 37 %, og hver fjerde innbygger har røtter i Nord-Afrika. Hver åttende innbygger stammer fra Armenia.

Marseille strekker seg over et stort område og er delt opp i femten arrondissementer (bydeler), men de aller fleste severdighetene befinner seg i de fire mest sentrale bydelene.

Vieux Port i Marseille

Det naturlige punktet å orientere seg etter er byens hjerte, den gamle havnen, Vieux Port. Marseille ligger med kyst mot vest, og Vieux Port er en rektangulær havn som skjærer inn i landet, med tusenvis av fiskebåter, cabincruisere og lystyachter fortøyd til de mange bryggene. Havnen er rundt 500 meter lang og 200 meter bred og krysses kontinuerlig av en ferge, hvis du ikke orker å gå rundt. Havnepromenadene på begge sider flankeres av spisesteder tett i tett, fra billige pizzeriaer til eksklusive gourmetrestauranter. Den smale halsen som fører ut i Middelhavet blir bevoktet av en festning på hver side: Fort Saint-Jean i nord og Bas Fort Saint-Nicolas i sør.

La Canebière i Marseille

Gatene i Marseille skifter stadig navn selv om de fortsetter rett frem, men du bør merke deg gatenavnet La Canebière. Denne brede, livlige avenyen med trikkelinje og flere metrostasjoner deler Marseille sentrum i to, fra starten innerst i havnen og østover til den gotiske katedralen Les Réformés. Den vestlige delen er sentrum for shopping, og flere av de største handlegatene treffer La Canebière her, som Rue Paradis, gågaten Rue Saint-Ferréol og Cours St.-Louis/Rue de Rome. Her ligger torget Place du Général de Gaulle med sin gammeldagse karusell og fontene, og like ved finner du byens opera og turistinformasjonskontor. Innerst i havnen ligger også fiskemarkedet, hvor fiskerne hver morgen tilbyr sine sprellende ferske varer. Her ligger dessuten fergeterminalen Gare Maritime.

Fortsetter du østover La Canebière også etter at den har skiftet navn til Boulevard de la Liberation, kommer du til en av Marseilles vakreste bygninger, 160 år gamle Palais de Longchamp, som har enorme skulpturer, fontener og et tilhørende parkområde med museer, observatorium og teater. Like nord for La Canebière ligger togstasjonen Gare Saint-Charles.

Le Panier i Marseille

Området nord for Vieux Port er Marseilles eldste bydel, for ikke å si en av Europas eldste bydeler, Le Panier. Men den er på langt nær så fasjonabel som gamlebyer pleier å være. 80 % av innbyggerne er fattige innvandrere fra Nord-Afrika, mange av gårdene er svært forfalne, og søppelet flyter i bakgatene. Her henger klesvasken til tørk høyt over gatene mens musikken dundrer ut av vinduene. Men likevel er det et svært hyggelig område å rusle rundt i, med sine trange brosteinsgater og lite biltrafikk. Her finner du et par av byens fremste turistattraksjoner, som Musée des Docks Romains og Cathédrale la Major.

Notre Dame-området i Marseille

På utsiktsområdet utenfor kirken St.-Laurent har du en flott utsikt mot Vieux Port, og når du ser sørover til den andre siden av havnen, kan du ikke unngå å legge merke til byens fremste symbol og turistattraksjon, Notre-Dame de la Garde. 154 meter over havet troner denne kombinerte festningen/kirken over Marseille, som siden 200 år før Kristus har vært et pilegrimsmål og et fyrtårn. Kirken i romersk-bysantinsk stil er fra 1880-tallet, og øverst ruver en 11 meter høy gyllen statue av Jomfru Maria med Jesusbarnet. Herfra har du en fantastisk utsikt over Marseille til alle kanter, og stedet er magisk ved solnedgang.

Nedenfor Notre Dame, langs Vieux Ports sørside, finner du også flere interessante bygninger. Fra Pharopalasset ytterst, via festningen Saint-Nicholas og Marseilles eldste kirke Abbaye Saint-Victor, til Operaen innerst i havnens sørøstlige hjørne er strekningen full av historie. Få med deg det koselige torget Place Thiars, som nå er fylt av hoteller og restauranter.

Avenue du Prado i Marseille

En annen gate som er verdt å besøke, er den flere kilometer lange Avenue du Prado, som fortsetter sørover fra enden av Rue de Rome på trafikknutepunktet Castellane. Denne gaten svinger brått vestover mot strendene, og ved denne svingen finner du Marseilles store fotballstadion, som heter Stade Vélodrome. Den har plass til over 60 000 tilskuere og ble brukt til kamper under fotball-VM i 1998.

Strandområdene

Avenue du Prado ender på Place David, som har en stor kopi av Michelangelos David-statue. Nedenfor ligger Marseilles strender, og fra sandstranden Plage du Prophète til den flotte steinstranden Anse de la Pointe Rouge går det velholdte turstier. Vindsurfere har sitt paradis her, det finnes volleyballbaner, restauranter og hjelpsomme vakter. Her er også den store Borély-parken, der du finner Marseilles veddeløpsbane, en golfbane, en 1700-talls herregård og en liten innsjø med svaner der du kan leie robåt.