• Reiseplaneten

    Reiseplaneten

    Pur reiseglede!
  • 1

Mumbai Turist

Mumbai har en rekke operatører som kan ta deg med på en guidet tur i og rundt byen. Du kan få turer i de fleste prisklasser. Resepsjonen på hotellet ditt kan helt sikkert hjelpe deg, eller du kan bestille på Internett når du måtte ønske. Et rimelig alternativ er Heritage Bus Ride, som gir deg en times guidet rundtur i sørlige Mumbai fra en dobbeltdekket buss med åpent tak. Telefonnr. er 2202 6713.

Selvsagt er det mulig å besøke alle attraksjonene på egen hånd, og det er også rimelig, men en dyktig guide kan supplere med fascinerende bakgrunnshistorier om bygningene og stedene du besøker.

I området rundt Gateway of India vil du helt sikkert bli kontaktet av folk som tilbyr seg å kjøre deg rundt på en 3–4 timers tur til de fleste attraksjonene, med engelsktalende guide. Det kan være lurt å teste guidens kunnskapsnivå før du betaler. Flere av ”guidene” vet knapt når India ble selvstendig.

Dag 1 i Mumbai


Hvis du, som de fleste andre, har valgt å bo i Colaba-distriktet, er Mumbais egen triumfbue, det 25 meter høye Gateway of India, et naturlig startpunkt for å ta sørlige Mumbai i nærmere øyesyn. Strandpromenaden sørover Gateway of Indiatar deg forbi det over 100 år gamle ærbødige Taj Mahal Palace Hotel, som har hatt gjester som Bill Clinton, Mick Jagger og prins Charles. Du passerer Yachtklubben før du tar en u-sving inn i handlegaten Colaba Causeway med sine ti like kvartalsbygninger fra 1930-årene.

Fortsett opp og forbi Electric House og metodistkirken mot Prince of Wales Museum, en indo-sarasensk bygning fra 1914 i gul og blå stein med halvmåneformede hager rundt. På fortauene rundt roper gateselgerne ustanselig ut sine tilbud på peanøtter, tepper, DVD-er, gummikyllinger og mynter, mens karikaturtegnere og håndtydere prøver å få øyekontakt med deg.

I Kala Ghoda-distriktet har kunstnere, forfattere og studenter holdt til i en mannsalder. Arkitekturinteresserte vil ha stor glede av å se nærmere på Elphinstone College, Esplanade Mansion, Army And Navy Building og det strengt bevoktede David Sassoon-biblioteket fra 1870. Få også med deg den gamle kinoen Eros fra 1930-årene, der du har en flott utsikt mot bygningen der Western Railway Office har sitt hovedkvarter. Med sine løkformede kupler og orientalske minareter stiller den i en egen arkitektonisk klasse.

Svinger du vestover mot Churchgate stasjon, passerer du den massive festningen der høyesterett holder til. Gå opp den brede trappen til entreen, sjekk utsikten fra galleriene og føl stemningen fra flisebelagte korridorer med gamle malerier av morske dommere fra forrige århundre. Like ved siden av ligger Universitetsbiblioteket med sitt teaktak, håndmalte steinglassvinduer og fredelige bakhager, i tillegg til det imponerende 90 meter høye klokketårnet Rajabai.

Hvis du nå begynner å bli sliten, sulten og tørst, trenger du neppe gå langt for å finne et sted å sette deg ned for lunsj. Mumbai har bokstavelig talt tusenvis av spisesteder i alle prisklasser. Du kan for eksempel kjøpe en nystekt samosa og en brus på en gategrill for et par kroner eller sette deg på en eksklusiv restaurant med air condition, hvite duker og livrékledde hovmestere. 

I Fort-området ligger den grandiose, gotiske Victoria Terminus og Gandhis gamle residens Mani Bhavan. Påvirkningen av 300 år med britisk styre er tydelig; til tider minner bygningene mer om Cambridge enn India.  Du kommer nå til flere markeder der du kan prute og shoppe gull, parfyme eller krydder. Zaveri bazaar, Bhendi bazaar og Princess street har alle sine spesialiteter.

Du har nå nærmet deg Malabar Hill, Walkeshwar-tempelet og pilegrimsdestinasjonen Banganga Tank, en kunstig ferskvannsinnsjø der hinduguden Ram skal ha stoppet for fem tusen år siden. På vestsiden av sjøen ligger et gammelt tempel bygd for Silhara-kongene. Etter å ha slappet litt av på bakketoppen og betraktet utsikten over Det arabiske hav fra sør-Mumbais høyeste punkt, er du sikkert klar for en taxi tilbake til et svalt hotellrom for en forfriskende dusj og et hardt tiltrengt klesskift. 

Når det er tid for å spise middag, kan du for eksempel rusle ned til den litt legendariske Café Leopold, som har holdt til i Colaba Causeway siden 1871. Maten er billig og variert. Atmosfæren er eksotisk. Her finner du både backpackere, arabere, dresskledde forretningsmenn og lystige venninneflokker. Er du fortsatt oppegående og klar for mer, kan du rusle et par kvartaler lengre nord, der du finner Café Mondegar. Her er det alltid liv og et høyt lydnivå fra et lystig klientell, som består av indiske, unge menn og vestlige turister. Musikken på jukeboksen spenner fra REM, Oasis og Iron Maiden til hindudisco og remixet reggae.

Dag 2 i Mumbai


Etter en solid frokost på hotellet kan du rusle ned til bryggene bak Gateway of India. Hver hele time går det båt til Elephanta Island, som ligger cirka ti kilometer ute i Mumbaibukten. En tur-retur-billett koster rundt 15 kroner, og båtturen som er en liten attraksjon i seg selv, tar opptil en snau time hver vei. Unngå båtturen på en helgedag. Da slipper du den enorme trengselen på dekk.

Fra brygga på Elephanta Island finner du en gangsti som leder til de lange trappene opp mot øyas berømte grotter, der fire templer er hogd ut i øyas grunnfjell. De antas å stamme fra perioden 810–1250 e.Kr. I hovedgrotten finner du flere uthogde paneler som beskriver guden Shivas liv. Her finner du også en seks meter høy statue kalt Trimurti, som viser Shiva i de tre tradisjonelle rollene som skaperen, bevareren og ødeleggeren i ett. Den regnes som et av hovedverkene i indisk skulpturtradisjon. Grottetemplene står på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Fra toppen har du flott utsikt mot Mumbai. På øya finnes det flere spisesteder, og suvenirselgere roper ut sine tilbud om postkort, fersk frukt, drikke, solbriller osv.  Pass deg for de mange små, frekke apekattene som stadig er frempå og snapper til seg det du ikke holder godt fast på. Det er hyggelig å slappe av i sola på strendene her, men det forurensede vannet innbyr ikke spesielt til bading.

Når du er tilbake ved Gateway of India, er du kanskje klar for lunsj? Ikke langt unna, i Colaba Causeway, ligger en av Mumbais institusjoner på restaurantfronten, Delhi Durbar. Bygningen er i rød sandstein og er en ikke helt vellykket kopi av Red Fort i Delhi. Interiøret er ment å ligne mughalkeisernes hoff, og visst er det flott. Maten er høyst kurant, og prisene er svært behagelige til å være en såpass tilsynelatende eksklusiv restaurant. Antakelig vil regningen ende på rundt 30–50 kroner pr. person.

Etter den sene lunsjen kan du ta en rickshaw til sørenden av Marine Drive og herfra ta en lang spasertur langs havnepromenaden i retning Chowpatty Beach. Her kan du sette deg ned en stund, spise en kulfi iskrem og se bølgene slå inn over stranden. Gå til den nærliggende Flora-fontenen og Martyrplassen og St Thomas-katedralen, som er vel verdt et besøk. Ta en rickshaw videre til Mani Bhavan Gandhi Sanghralaya, som tidligere var Mahathma Gandhis bolig en periode; nå er det museum som viser hans liv.

Tilbake på hotellet venter en sval dusj, rene klær og litt fred og ro før det er på tide å tenke på middagen. Selv om Mumbai har et svært godt utvalg av både italienske, franske, kinesiske, thailandske, japanske og greske restauranter, er det vel først og fremst det indiske kjøkkenet som er interessant når du nå er i India. På en av Mumbais eldste restauranter, Gaylords ved Churchgate, kan du velge både indiske og kontinentale retter fra menyen, og prisen vil normalt ligge på rundt 40–50 kroner pr. person. Prøv for eksempel roganjosh, som er møre lammestykker kokt med urter, safran og yoghurt. Skal du videre rundt i India, kan det bli lenge til neste gang du smaker noe annet enn kyllingkjøtt.