• Reiseplaneten

    Reiseplaneten

    Pur reiseglede!
  • 1

Bli kjent i Paris

paris seinen

Paris’ historie som hovedstad i Frankrike går tilbake til 1200-tallet. Midt på 1800-tallet ble Paris omformet til en ekte metropol med store plasser og brede avenyer. Bykjernen har ca. 2,2 millioner mennesker, men med forsteder bor det mer enn 11 millioner i stor-Paris. Bykjernen består av 20 distrikter eller såkalte arrondissements. Disse starter i sentrum med nummer 1 og følger klokken i en spiral. Nummer 1 til 8 utgjør det mest sentrale Paris, mens 9–20 ligger lenger fra sentrum.

Øyene i Seinen og Louvre (Paris sentrum)

Elven som renner gjennom Paris, heter Seinen. I sentrum av Paris har Seinen to små øyer: Ile de la Cité og Ile St-Louis. Dette er midten av Paris. På Ile de la Cité finner du Notre-Dame. På den andre siden av øya finner du Sainte Chapelle. Notre-Dame er et av verdens mest kjente kirkebygg, og arbeidet med katedralen ble påbegynt allerede på 1200-tallet. Du kommer til Ile de la Cité blant annet ved å krysse Seinen med broen Pont-Neuf. Broen er fra 1607 og er et vakkert skue. Naboøya Ile St-Louis er mindre og har ikke monumenter som Notre-Dame.

Louvre-området ligger på nordsiden av elven, som nærmeste nabo til Ile de la Cité og Ile St-Louis. Områdets midtpunkt er museet Louvre, som kanskje er verdens mest kjente og beste kunstmuseum.

Champs-Elysees (vest for Louvre)

paris citroen ds

Området rundt Champs-Elysees strekker seg vest for Louvre-området. Champs-Elysees var i utgangspunktet en forlengelse av Tuileries-hagene, men ble siden omformet til en fasjonabel gjennomfartsåre.

Gaten strekker seg fra Place de la Concorde til Triumfbuen, begge kjente landemerker i Paris. Området er kjent for butikker, restauranter og kafeer. Gatene Rue François, Avenue Montaigne og Champs-Elysees er kjent som det gyldne triangel når det gjelder mote og shopping i Paris.

 

Grand Boulevards (nord for Louvre)

Området rundt Grand Boulevards er fra det 1700-århundre og strekker seg fra Bastille i øst til Eglise de la Madeleine i vest. Det er her du finner de mange kulturelle institusjonene i Paris sammen med mange andre offisielle bygg. Grand Boulevards er et felles navn for åtte gater som starter etter hverandre som en eneste lang gate.

Disse bulevardene heter (fra øst til vest): De la Madeleine, Capucines, Des Italiens, Montmartre, Poissonniere, Bonne Nouvelle, St-Denis og St-Martin. Grand Boulevards ligger rett nord for Louvre-området. Det er her du finner et av verdens tre opprinnelige Ritz-hoteller (de andre Ritz-hotellene finner du i Madrid og London). Besøk plassen Place Vendome, så finner du Ritz i Paris.

Beaubourg og Les Halles (øst for Louvre)

Er du på jakt etter livelige kafeer, butikker og kunstgallerier, er Beauborg-området det riktige området å lete i. Hjertet i området er Pompidousenteret. Det er et svært populært senter, ikke minst på grunn av sin flotte og oppsiktsvekkende arkitektur.

Les Halles er mindre pompøst, og lokker med mange shoppingsentre under bakken. Det er viktig å vite at Nasjonalmuseet for moderne kunst (Musée National d’Art Moderne) er å finne i Pompidousenteret. Her finner du mer enn 50 000 moderne kunstverk til enhver tid. Du finner Beaubourg og Les Halles øst/nordøst for Louvre.

Marais og St. Germain (sør for Louvre)

Marais ligger vest/sørvest for Louvre, med andre ord sør for Beabourg og Les Halles. Dette området er mer uberørt enn mange av de andre bydelene i sentrum av Paris, og det er her du finner renessansearkitekturen og kunsten. Området var i utgangspunktet stort sett myr, men aristokratiet gjorde det om til sitt oppholdssted, der Place Royale eller Place des Vosges som det nå heter, er midtpunktet.

I Marais finner du det jødiske kvarteret i Paris. Det er sentrert rundt Rue des Rosiers. Området ellers er kjent for flere attraktive museer, ikke minst Picassomuseet som er verdens største Picassomuseum og museet for jødehistorien (Musée d’Art et d’Histoire du Judaisme).

Sør for øyene i Seinen, finner du området St-Germain. Atmosfæren her er unik i Paris, og om kveldene kan det være riktig livelig her. Shopping er hverdagssport i St-Germain, og gatene rundt Place St-Sulpice og Carreforur de la Croix-Rouge myldrer av flotte butikker. Dette er kanskje det beste shoppingstedet i Paris.

Området St-Germain domineres av Jardin du Luxembourg som er det flotteste grøntområdet i Paris. Her ligger også Palais du Luxembourg. Følger du gaten Rue de Vaugirard til dette palasset, har du i tillegg gått Paris lengste gate.

Eiffeltårn-området (vest i Paris)

Eiffeltårnet er velkjent for de aller fleste. Det ligger i et område du finner vest for St-Germain. Mange franskmenn betrakter området rundt Eiffeltårnet som det stiligste i Paris. Det 300 meter høye Eiffeltårnet (324 meter inkludert antennen på toppen) er i seg selv vel verdt et skue.

Det kanskje mest forunderlige er at tårnet i utgangspunktet var ment som et midlertidig bygg i forbindelse med verdensutstillingen i Paris år 1889. Hovedåren til Eiffeltårnet heter Champs de Mars, og gaten strekker seg til École Militaire og 1700-tallsbygningene der.

Montparnasse (sørvest i Paris)

Sør for Eiffeltårn-området og vest for Latinerkvarteret finner du Montparnasse. Montparnasse var en gang et bohemområde. Her bodde intellektuelle og venstreorienterte. Mesteparten av området er konsentrert rundt Boulevard du Montparnasse, og da spesielt mellom jernbanestasjonen og Vavin metrostasjon.

Du finner områdets mest attraktive kafeer og restauranter rundt Vavin. Helt sør i dette området finner du katakombene som strekker seg flere kilometer under Paris. Hvis du ikke har klaustrofobi, kan du forsøke deg på en tur. Inngangen er ved Place Denfert-Rochereau.

Montmartre (nord i Paris)

paris montmartre stairs

Tappene i Montmartre - manges favorittområde, ikke minst pga. kirken Sacre Cour

Nord for Grand Boulevards og lengst nord i sentrum finner du området Montmartre. Her ligger den hvite kirken Sacre Cour. Området er kjent for å ha de mest individuelle og hippeste butikkene i Paris når det gjelder stil og mote. Du finner de beste butikkene rundt metrostasjonen Abbeses. Her er også mange trendy kafeer og barer.

Bastille (øst i Paris)

Øst for Marais, Beauborg og Les Halles finner du Bastille-området. For at du skal bli best kjent med området og atmosfæren, anbefaler vi at du velger gaten Rue de Lappe og nærliggende gater. Er du på jakt etter natteliv, er dette stedet.

Besøk også Place de la Bastille hvor en gang det fryktede Bastille-fengslet befant seg. Midt på plassen finner du en 52 meter høy søyle med navnene til de 504 menneskene som døde under revolusjonen i juli 1830. Bastille-området har også en av de fineste parkene i Paris, Bois de Vincennes

Latinerkvarteret (sør i Paris)

Latinerkvarteret ligger sør for St. Germain. Området domineres av den gigantiske domen Pantheon (du finner samme navn på et kjent tempel i Roma). Området er kjent for mange barer og kafeer, ofte med litt lavere priser enn ellers i Paris. Her er det et rikt folkeliv med mange studenter og turister. Et naturlig møtepunkt i latinerkvarteret er Place St-Michel. Gjennom lang tid har folk møttes ved den hvite og rosa fontenen der erkeengelen Michael tramper på djevelen.

I Latinerkvarteret ligger også eliteskolene i Frankrike. Place de Sorbonne er et hyggelig sted å være for et avbrekk. Du finner også byens ”Chinatown” i latinerområdet. Gatene Avenues de Choisy og Aveny d’Ivry myldrer av folk av thailandsk, vietnamesisk og kambodjansk opprinnelse. Har du lyst på orientalsk mat, er dette stedet.

 

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.