• Reiseplaneten

    Reiseplaneten

    Pur reiseglede!
  • 1

Perth Bli kjent

Perth er den største byen i Australias største delstat Western Australia. Perths 1,5 millioner innbyggere tilsvarer over to tredjedeler av delstatens innbyggere. Western Australia er på størrelse med en tredjedel av hele det kontinentale USA, og med bare drøye to millioner innbyggere, forstår vi hvor folketomt det er utenfor Perth.

Området har vært bebodd av aboriginere av Whadjuk Noongar-folket i rundt 40 000 år. Aboriginene kom i klammeri med kaptein James Sterling da han i 1829 grunnla Perth som et politisk senter for nybyggerne som hadde slått seg ned rundt Swan River. Perth fikk bystatus i 1856, til tross for at det da bare bodde rundt 2000 mennesker der.

Under det store gullrushet i 1890-årene strømmet det lykkejegere til Perth og Kalgoorlie-regionen, og folketallet mer enn tidoblet seg i løpet av de neste tjue årene, fra 8000 til 107 000. Nå til dags er det først og fremst byens fire universiteter som trekker nye innbyggere til Perth. For mer informasjon om Perth, se byens offisielle nettsider.

The Terrace
Perth er delt inn i fem områder, som hver har sine spesielle særegenheter. Midt i byen, langs Swan River, finner du Perths finansområde som blir kalt The Terrace. Her slåss forretningsbygg med alle de største internasjonale hotellkjedene om plassen. Innimellom skyskraperne finnes noen av Perths vakreste historiske bygninger, for eksempel Bell Tower, Perth Mint og The Royal Theatre. I tillegg ligger Perth Concert Hall her, og området tilbyr muligheter til eksklusiv shopping i The Hay og Murray Street Malls.

Northbridge
Northbridge befinner seg litt nord for sentrum av byen og er Perths underholdnings- og kultur-Mekka. Her finner du et utall av barer og nattklubber i tillegg til mange etniske restauranter.
Dette området har en lang og kompleks historie bak seg og har huset mange av immigrantene som kom til Vest-Australia. Northbridge fikk sitt nåværende navn i 1977

Riverside
Om du vil slappe av, er Riverside det perfekte stedet. Her har du rolige gangveier langs elven Swan. I tillegg kan du nyte utsikten over til Perths skyline. Perth By

West End og East Perth
De østlige og vestlige delene av Perth er svært forskjellige. Det vestlige Perth går fra King til Thomas Street, mens området rundt King Street gjerne blir kalt the West End. Designerbutikker, lekre boutiques, kafeer og restauranter er med på å skille finansområdet fra West Perth.

East Perth er et område der gammelt møter nytt. Her bygges det kontinuerlig, og gamle lagerhus gir plass til offentlige parker og nye bygninger. Ofte blir begrenset plass delt med historiske bygninger.

Rottnest Island
Vi kan også nevne Rottnest Island, som ligger rett utenfor Swan Rivers utløp. Denne 11 kilometer lange øya har i over 50 år vært et av Perth-innbyggernes viktigste feriesteder, men har også en mørk fortid som fengsel for aboriginene og som interneringsleir for tyskere og italienere under annen verdenskrig.

Fremantle
Innenfor stor-Perths grenser finner vi også Fremantle, en hyggelig havneby med 25 000 innbyggere. Det var faktisk her, 19 kilometer sør for Perth sentrum, at engelskmennene først ankret opp i 1829. Her finner du fortsatt mange kolonibygninger bygd av straffanger, blant annet The Round House. Dette er Vest-Australias eldste bygning og ble bygd som fengsel i 1830. Nordmenn kjenner kanskje navnet Fremantle som etappemål i verdens lengste kappseilas, Whitbread-seilasen.

Et greit kart over Perths mest sentrale områder finner du her.