• Reiseplaneten

    Reiseplaneten

    Pur reiseglede!
  • 1

Perth Turist

En enkel måte å få se det meste av Perth på er å bli med på en guidet tur med en av de åpne sightseeingbussene, med kommentarer i valgfritt språk i øretelefoner. Disse bussene har en rute med ti faste stopp der du kan hoppe av, være så lenge du vil og hoppe på neste buss når det passer. Passet koster ca. 130 kroner, eller ca. 80 kroner for barn inntil 10 år. Du kan forhåndsbestille billetter på Internett.

Selv om Perth sentrum er forholdsvis lite og kompakt, ligger ikke byens største attraksjoner innenfor gangavstand til hverandre. Det vil lønne seg å kjøpe et dagskort, en DayRider-billett til rundt 35 kroner, som gir ubegrenset adgang på Perths kollektivbusser og tog. Skal du derimot bare holde deg innenfor sentrumsområdene, dvs. Kings Park/Northbridge/Causeway, trenger du ikke billett, da kollektivtransporten på de røde CAT-bussene faktisk er gratis.

Dag 1 i Perth

Vi starter dagens rundtur i Perth sentrum på Victoria Square, der den romersk-katolske katedralen St. Mary’s fra 1865, bygd i gotisk stil ligger. Fortsett ned Victoria Avenue og sving til høyre i St. George’s Terrace. På venstre hånd har du Perth Concert Hall, der det er konserter de fleste kveldene i løpet av året. Sving til venstre inn i Stirling Gardens, og du vil se Government House på venstre hånd. Litt lenger nede i bakken passerer du en av Perths eldste bygninger, The Courthouse fra 1836.

Du vil nå komme ned mot Swan River, og rett foran deg, i parken Barrack Gardens, ligger en av Perths fremste attraksjoner, det 85 meter høye Swan Bell Tower med sine atten store klokker. Tolv av klokkene var en gave fra England og kan spores tilbake til 1300-tallet. De hang tidligere i kirken St. Martin-In-The-Fields på Trafalgar Square i London, men er nå en del av dette verdens største fungerende klokkespill.

Hvis du går rett nordover, opp Barrack Street, vil du passere Perths andre katedral, St. Georges, og byens rådhus på høyre hånd. Ved Plaza Arc kan du svinge inn til venstre, og du har Perths fremste shoppinggater rett i front. I gågatene Hay Street Mall og parallellgaten Murray Street Mall finner du massevis av butikker, både små lokale forretninger og kjente kjedebutikker i store shoppingsentre.

Etter shoppingrunden er det på tide å slappe litt av. Gå opp til Perths togstasjon like ovenfor Murray Street og ta lokaltoget til Victoria Street, som er den nærmeste stasjonen til den flotte Cottesloe Beach. Her er det nok av strandrestauranter og spisesteder der du kan få deg en god og rimelig lunsj mens du har utsikt mot Det indiske hav. Etterpå frister sikkert bølgene eller sandstranden i noen timer.

Etter en tur tilbake på hotellet for en dusj og litt avslapning kan du sette kursen vest for sentrum. Fra Mounts Bay Road fører den såkalte Jacob’s Ladder deg opp den steile Cliff Street og inn i den store parken Kings Park, der du har en strålende panoramautsikt over Perth og Swan River. Observasjonstårnet like ved den botaniske hagen gir deg flotte fotomuligheter, noe halvparten av byens postkortfotografer har bevist i en årrekke.

Når middagslysten setter inn, kan du ta en gratisbuss eller spasere til Northbridge, bydelen som ligger nord for togstasjonen. Her ligger de fleste av Perths spisesteder, restauranter, barer og kafeer. Ditt eneste problem blir å bestemme hva slags mat du vil ha til middag. Har du sansen for asiatisk, kan vi definitivt anbefale Thai Elephant i William Street, som serverer nydelige thairetter til gode priser i svært hyggelige omgivelser. Etterpå ligger Perths smått legendariske uteliv for dine føtter, med hundrevis av serveringssteder som holder åpent til langt på natt.

Dag 2 i Perth

I dag er det på tide å komme seg litt ut av sentrum. Spis tidlig frokost på hotellet og kom deg ned til Barrack Street Jetty #2, like ved Swan Bell Tower. Herfra går båten ut til Rottnest Island, Perth-innbyggernes favorittmål for en dagstur. 

Turen ned Swan River, forbi Fremantle og ut til Rottnest Island tar ca. 90 minutter, og ved ankomst kan det være en idé å leie sykkel for å lettere kunne utforske denne 11 kilometer lange øya. Du kan Rottnest_island sykle rundt hele øya på rundt 2,5 timer i behagelig tempo, og du vil komme over et utall med flotte strender i idylliske bukter. Med jevne mellomrom vil du også finne spisesteder og kafeer, barer og iskremboder.

Hvis du skulle ønske å tilbringe mer enn en dag på Rottnest Island, finnes det også overnattingsmuligheter i flere prisklasser, fra sovesaler og camping, til hoteller og resorter. Og det er nok å ta seg til utenom sykling og bading. Du kan leie kajakk eller ta en tur i glassbunnbåt, bli med på gratis guidet fottur, spille golf eller snorkle, eller beundre utsikten fra toppen av det gamle fyrtårnet Wadjemup. Du finner full oversikt over alle Rottnest Islands attraksjoner og aktiviteter på hjemmesiden.

Som du skjønner, kan du lett tilbringe hele dagen, og neste, på Rottnest Island, men når du på ettermiddagen drar tilbake, hopper du av i Fremantle i stedet for å reise helt tilbake til Perth. Denne historiske lille havnebyen med 25 000 innbyggere har en like lang historie som Perth, og mange av Fremantles eldste bygninger er bygd av straffanger. Hvis du fortsatt har tid, benytt anledningen til å besøke Fremantle Prison, som nå er omgjort til museum, eller Vest-Australias eldste bygning, The Round House.

Havneområdet er idyllisk og hyggelig å rusle rundt i, med mange trivelige sjømatrestauranter der du kan spise middag med flott utsikt og nyte brisen fra Det indiske hav i ansiktet. Lokaltogene tilbake til Perth går ofte og sent, og du kan avslutte dagen med noen drinker på en hyggelig bar i Northbridge hvis du fortsatt har krefter i behold.