• Reiseplaneten

    Reiseplaneten

    Pur reiseglede!
  • 1

Attraksjoner i Poznan

poznan katedral

Selvfølgelig er det ikke like mange attraksjoner og severdigheter i Poznan som det er i New York eller Roma, uten sammenligning forøvrig.   Men vår erfaring er at svært mange mennesker blir positivt overrasket over byer de besøker Polen.  Spennende historie, en sjarmerende gamleby og et rikt kulturliv kjennetegner flere. Så også med Poznan. 

Photo: «Katedra od poludnia Poznan RB1» av Radomil talk - Eget verk. Lisensiert under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.



Ikke minst har Poznan mange historiske bygninger, og de fleste av disse finnes naturlig nok i - eller nær - gamlebyen. Den mest kjente festivalen i Poznan er Malta Teaterfestival, og som finner sted i månedsskiftet juni og juli hvert år. Da er det forestillinger og show på alle større plasser og torg, med alt fra konserter, kino og danseshow til kunstutstillinger.

Rådhuset i Poznan og de kjempende geitene

Det er et stort og staselig rådhus du finner på det gamle torget ( Stary Rynek) i gamlebyen.  Dette er selve hjertet i Poznan og dette er et sted du kommer til å besøke mange ganger. Rådhuset har sin historie helt tilbake til 1200-tallet, men dagens utforming tilskrives perioden 1550-1560. Naturligvis vil du også legge merke til installasjonen overfor rådhusklokken som forestiller noen kjempende geiter (eller kanskje steinbukker?).  Kampen foregår klokken 1200 hver dag og er en stor turistattraksjon! Adressen er Rózany Targ
gps: 52.408611,16.934167

Gorka Palace og det arkeologiske museet

Gorka Palace er en gruppe av karakteristiske bygninger ved den sørøstlige kanten av det gamle markedstorget i Gamlebyen av Poznan.  Bygningene ble reist midt på 1500-tallet og huser i dag blant annet arkeologisk museum.  Adressen er Wodna Str. 27.

Museet for musikkinstrumenterEt litt annerledes museum er Museet for musikkinstrumenter. Det ble etablert i 1945 og den første offentlige utstillingen skjedde i 1949. Museet har mer enn 2000 objekter og du får se instrumenter fra hele verden, men først og fremst fra Europa. Adressen er Stary Rynek 45.

Zamek Cesarski eller "keiser-slottet"

Dette slottet som på polsk kalles for Zamek Cesarski w Poznaniu ble ferdigstilt i 1910.  Slottet ble bygget til den tyske Keiseren William II i årene 1905 til 1910 av den tyske arkitekten Franz Schwechten ( Berlin). Slottet har utseende som et palass og er et vakkert skue.  Det samme er den vakre parken som omgir slottet. Slottstårnet er hele 75 meter på det høyeste og har et totalt gulvareal på hele 25127 kvadratmeter.

I dag huser Zamek Cesarski et kultursenter og museet for "opprøret i Poznan i 1956. Utstillingen viser  opprøret blant arbeidere i Poznan mot det kommunistiske Sovjetunionen. Her er fotografier og personlige eiendeler til deltakere. Museet er åpent alle dager med unntak av mandager hvor det er stengt. Gratis inngang lørdager.    
GPS: 52.407778,16.919167

Raczynski biblioteket

Dette storslåtte biblioteket ble bygget i perioden 1822 til 1828 og er en arkitektonisk strukturert som de gamle klassiske bygningene, ikke ulikt den østlige fasaden til Louvre i Paris. Du finner Raczynski biblioteket ved adressen Plac Wolnosci 19 i sentrum av byen.
GPS: 52.408333,16.928611

Basilika av St. Peter og St. Paul

Denne flotte kirken eller basilikaen er en av de eldste kirkene i hele Polen og den eldste katedralen [se bildet først i artikkelen].  Historien skriver seg helt tilbake til 900-tallet.  Basilika av St. Peter og St. Paul finner du på øya ved Ostrow Tumski nordøst for sentrum av Poznan. Basilikaen ble renovert i 1956 og er vakker både utvendig og innvendig. Adressen er Ostrów Tumski 3.
GPS: 52.411389,16.947778

Kongens slott med tilhørende museum

Slottet som ble bygget i 1290 finnes det nå bare ruiner igjen av, men en del av bygningen ble gjenreist på 1700-tallet og besøkes flittig av turister. Her er også et kunstmuseum og tar du turen til slottsmurene får du flott utsikt over Poznans gamleby. Adressen er  Góra Przemysla 1.

Bykirken St Stanislaus and Our Lady

En av av de vakreste barokk-kirkene i hele Polen. St Stanislaus and Our Lady er i tillegg til å være en meget vakker kirke, svært kjent for sitt flotte orgel som ble bygget på 1870-tallet. Det arrangeres egne orgelkonserter omtrent hver lørdag fra ca kl 1200. 

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.