• Reiseplaneten

    Reiseplaneten

    Pur reiseglede!
  • 1

Attraksjoner i Praha

praha stvituskatedralen

Attraksjoner og severdigheter er det mye av i Praha.  Uansett hva du er interessert i, så finner du det i Praha.  Du kan oppleve kultur fra scenen eller bokstavelig talt gå i Kafkas fotspor. Og byen har mange muséer.  Men ikke minst er Praha stedet for deg som vil oppleve arkitektur og historie.



Praha slott

Slottet ble påbegynt på 800-tallet og er i dag Prahas fremste turistattraksjon, i tillegg til å være presidentbolig. Slottsområdet inkluderer blant annet St. Vituskatedralen, Presidentpalasset, Det gamle kongelige palass, flere borggårder, Nasjonalgalleriet, Militærhistorisk museum og St. George-klosteret. Gå heller ikke glipp av den såkalte Gyldne gate (Zlata ulicka), en pittoresk liten gatestubb med brosteiner og små fargerike hus fra 1500-tallet, der byens gullsmeder tidligere holdt til.

Du kan uten problemer bruke hele dagen på slottsområdet, men de fleste klarer seg med noen timer for å få et bra inntrykk. Området er åpent for publikum fra kl. 0600 til midnatt. Inngangen er i utgangspunktet gratis, men skal du inn til severdighetene, koster det fra 12 til 90 kroner, avhengig av hvor mange attraksjoner du vil besøke.

St Vitus-katedralen i Praha

Denne svarte, gotiske katedralen, som ble påbegynt i 1344, er en av Prahas mest karakteristiske bygninger [se bildet først i artikkelen]. Den er Prahas største og viktigste kirke og en del av Praha slott. Her oppbevares de tsjekkiske kronjuvelene, og i mausoleet er flere av de tsjekkiske kongene gravlagt. For ca. 20 kroner får du også tilgang til tårnet, men før du kan beundre den fantastiske utsikten fra toppen, må 286 trinn i en smal vindeltrapp bestiges. Åpningstider kl. 0900–1700 (til kl.1600 i vintermånedene).

Inngangsbilletten koster rundt 60/30 kroner for voksne/barn, inkludert inngang til Det gamle kongelige palass og Dalibor-tårnet.

Karlsbroen

Denne over 600 år gamle broen er i dag et av Prahas mest kjente landemerker, og i høysesongen passerer daglig rundt 20 000 mennesker over Vlatava-elven på denne broen. Her står også mange gatemusikanter, selgere, tiggere, artister og malere og ikke å forglemme de 30 helgenstatuene som gir broen sitt særpreg.

På gamlebysiden ligger et tårn fra 1300-tallet. I sommersesongen har du adgang til et lite museum og strålende utsikt over byen for en tier. Karlsbroen var i 400 år den eneste forbindelsen mellom Gamlebyen og Lillebyen, og de fleste turister går over her et par ganger daglig selv om det finnes andre broer i nærheten.

Det jødiske kvartalet i Praha

Jødekvartalet nord for Gamlebyen ble forskånet fra total utslettelse av nazistene under den andre verdenskrig. Bygningene er noen av de best bevarte jødiske monumentene i Europa, og mange av dem går inn under Det jødiske museum, blant annet fire av synagogene, Rådhuset og den berømte kirkegården fra 1400-tallet.

Området ble en getto for byens jøder på 1200-tallet, da alle jødene ble pålagt å flytte fra sine hjem og i stedet bosette seg på dette området. Under den andre verdenskrigen ble 80 % av jødene deportert og henrettet, og i dag er det bare noen få tusen igjen. Det jødiske museet har åpent daglig i sommersesongen fra kl. 0900 til kl. 1800, i vinterhalvåret til kl. 1630. Inngangsbilletten koster 80 kroner for voksne, og 50 for barn.

Gamlebytorget i Praha

I over tusen år har Gamlebytorget blitt kalt Byens hjerte, og var også byens viktigste markedsplass frem til forrige århundre. Her ligger den gotiske Tyn-kirken med sitt dramatiske utseende og Rådhuset med den berømte astronomiske klokken.

Torget er digert, rundt 1,8 hektar og domineres i sommerhalvåret av uterestauranter, fotograferende turister, selgere og gatemusikanter. Gå ikke glipp av den strålende utsikten fra toppen av det 60 meter høye rådhustårnet. Det er åpent daglig fra kl. 0900 til kl. 1800. Inngangsbilletten koster ca. 10 kroner.

Nasjonalmuseet i Praha

Dette nesten 200 år gamle museet ligger i en imponerende bygning i renessansestil i den sørlige enden av den nesten like imponerende hovedgaten Vaclavska Namesti. Det var opprinnelig et naturhistorisk museum, men har i dag også egne avdelinger for arkeologi, antropologi, zoologi, historie og mineralogi.

Nasjonalmuseet er dekorert med skulpturer og malerier av flere av Tsjekkias mest kjente kunstnere. Museet er åpent kl. 1000–1800 i sommerhalvåret, og kl. 0900–1700 om vinteren. Inngangsbilletten koster ca. 30 kroner.

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.