• Reiseplaneten

    Reiseplaneten

    Pur reiseglede!
  • 1

St.Petersburg Leiebil

Hvis du ikke har planer om å komme deg ut av St.Petersburg, er det helt overflødig med bil. Trafikken i sentrum er frenetisk og hensynsløs, med konstant kø og svært ivrige trafikkonstabler som foretar hyppige kontroller og bøtelegger deg for den minste bagatell. Kollektivtrafikken er dessuten ypperlig, billig og effektiv. Hvis du likevel vil leie bil, så regn med å betale minst 600 kroner dagen hvis du ikke har forhåndsbestilt. Noen leiebilselskaper tillater dessuten ikke at du kjører bilen utenfor bygrensene. Andre selskaper leier kun ut biler med sjåfør.

De fleste store internasjonale kjedene som Hertz, Avis og Europcar har stasjoner i St.Petersburg, enten på Pulkovo-flyplassene og/eller i sentrum.


KLIKK HER! Størst og best på leiebiler!

  Gjør et Leiebilkupp nå!

Du bør være oppmerksom på at hvis du har tenkt å leie bil, kan du ikke ta med deg din egen GPS, da det faktisk ikke er tillatt å ta disse med inn i Russland. Du risikerer å bli fratatt den i tollen og bøtelagt.

Det er også endel kjøreregler som i våre øyne virker veldig merkelige. Med mindre noe annet er spesifikt merket, har du for eksempel ikke lov til å svinge til venstre. Du må heller ta tre høyresvinger, eller en krapp U-sving og så en til høyre! Det kan derimot virke som om det er tillatt å parkere overalt, inkludert på fortauer og i fotgjengeroverganger. Veiene er av høyst variabel kvalitet, og den sparsommelige skiltingen er på kyrilisk.

Hvis du har tenkt å ta noen utflukter ut av St.Petersburg vil vi foreslå følgende destinasjoner:

Petrodvorets (30 kilometer) 

Vinterpalasset er utvilsomt det mest kjente av de keiserlige palassene i Russland, men det mest storslagne er like utvilsomt Petrodvorets, eller Peterhof, som det opprinnelig het. Nok en gang er det Peter den Store som har satt arkitektene sine i sving, og dette palasskomplekset med tilnavnet Russlands Versailles ligger i byen med samme navn, Petrodvorets (65000 innbyggere), tre mil vest for St.Petersburg. Dette er et utrolig vakkert og velstelt område med flere palasser, og en fantastisk aveny med over 140 sprutende fontener og statuer.

Ulempen med stedet er at du må betale inngangspenger på hver av attraksjonene, og med unntak av fredag-søndag er ikke alle attraksjonene åpne på samme dag. Og på helgedagene er det svært mange turister her.

Hvis du ikke planlegger å kjøre hit selv, er det en flott opplevelse å ta hydrofoilbåt til Petrodvorets. I perioden mai-september går disse minst hver halvtime fra bryggen foran Hermitage, og turen tar 30 minutter. Prisen er cirka 70 kroner en vei, men billetten inkluderer inngang til parken. Mer informasjon om åpningstider og priser her.

Tsarskoye Selo (26 kilometer)

Det andre selvsagte ekskursjonen fra St.Petersburg er Tsarskoye Selo, som også er et gammelt palassområde tilhørende keiserfamilier. Dette ligger i byen Pushkin sør for St.Petersburg, og ligger på UNESCOs Verdensarvliste.  Dette var en overraskelsesgave fra Peter den Store til hans kone Katarina. Midtpunktet her er Katarina-palasset, som derimot er oppkalt etter en annen Katarina, keiserinnen Katarina den Store, og kan besøkes som et museum. De andre attraksjonene inkluderer det roligere Alexander-palasset og den omkringliggende Alexander-parken, en kinesisk paviljong og en innsjø hvor du kan leie robåter på sommeren. Rundt innsjøen ligger Marmorbroen, et tyrkisk bad og en pyramide hvor Katarina den Store begravde sine hunder.

 

Kombinasjonsturer

Du kan også kombinere en tur til St.Petersburg med et besøk i Estlands eller Finlands hovedstad. Silja Line opererer en fergerute som kan bringe deg til Tallinn på 11 timer, og Tallink kan frakte deg til Helsinki på 17 timer. Husk at et russisk visum kun gir deg rett til å komme inn i landet én gang, så hvis du vil besøke et av nabolandene, kan du like gjerne bestille flybillett hjem fra Tallinn eller Helsinki også, noe som ofte er rimeligere enn fra St.Petersburg uansett. 

 

Gamlebytorget i Tallinn
Gamlebytorget i Tallinn

Tallinner ikke uten grunn mest kjent for sin middelalderbebyggelse. Hele det historiske sentrum er på UNESCOs liste over verneverdige steder. Tallinn har historisk vært kjent for sine fine havner i tillegg til å ha vært en viktig handelsby siden 900-tallet.

Helsinki er en grønn og trivelig by beliggende på en halvøy helt syd i Finland. Spesielt på sommeren er Helsinki en idyllisk og sjarmerende by. På vinteren er Helsinki, som resten av Norden, mørk, kald og har færre turister. Helsinki er en livlig by, uten å være hektisk, og har nok av attraksjoner å by på, ikke minst for de minste. Og det er en ren og lite forurenset by, uten det trafikkaoset og bråket som de fleste større hovedsteder sliter med.