• Reiseplaneten

    Reiseplaneten

    Pur reiseglede!
  • 1

Bli kjent i Warszawa

warszawa gamlebytorget 2

Warszawa er Polens hovedstad og landets største by med ca. 1,7 millioner innbyggere. Opprinnelig var Warszawa en liten fiskerbosetning ved Wisla-elven på 900-tallet. Allerede på sent 1200-tall ble Warszawa grunnlagt som by.  300 år senere ble Warszawa hovedstaden i det som da var et av Europas aller største land i utstrekning.



Polen fikk Europas første skrevne grunnlov i 1791, like før landet ble delt mellom Russland, Preussen og Østerrike, og forsvant fra kartet.

De neste 125 årene gjorde russerne alt for å undertrykke og forby polsk språk og kultur. Polakkene fikk tilbake sin selvstendighet i 1918, og Warszawa blomstret opp og fordoblet nesten befolkningstallet til 1,3 millioner i mellomkrigstiden. I denne perioden var Warszawa en grønn og fasjonabel metropol og ble kalt Øst-Europas Paris.

Nesten ingen andre byer i verden ble hardere rammet under 2. verdenskrig enn Warszawa, hverken materielt eller i tap av menneskeliv. Alle byens jøder, flere hundre tusen mennesker, ble tvangsflyttet, og siden massakrert. Totalt mistet ca 60% av byens befolkning livet i løpet av krigsårene, og 85% av bygningene ble systematisk sprengt og totalødelagt, kvartal for kvartal. I 1945 var flere kvadratkilometer av byen kun en rykende ruinhaug.

Polen kom under kommunistisk styre, og det viste seg at over 21000 offiserer, ledere og intellektuelle var blitt henrettet av russerne under krigen for at de selv skulle få lettere kontroll over landet. Først på 90-tallet ble sannheten om massakrene i Katyn kjent.

I årene 1947-1961 ble byens historiske sentrum omstendelig gjenskapt etter gamle tegninger og fotografier. Når du i dag rusler rundt i Gamlebyen, ser alt ut som det gjorde for 200 år siden, og det er vanskelig å forstå at nesten ingen av bygningene er eldre enn 50-60 år. Hele området står på UNESCOs Verdensarvliste.

Boligstrøkene er derimot på ingen måte like billedskjønne. Etter krigens slutt stod hundretusener av byens innbyggere uten tak over hodet, og store betongboligblokker ble nærmest slengt opp så raskt og effektivt som mulig. I 1980 startet Solidaritetbevegelsen i Gdansk, og ble spiren til kommunismens fall. Polen ble det første landet i Øst-Europa som forkastet kommunismen, og i november 1990 vant Lech Walesa det første frie demokratiske presidentvalget. I 2004 ble Polen fullverdige medlemmer av EU.

Elven Wisla (også kalt Vistula) deler byen i to. De aller fleste turister vil velge å holde seg i de historiske bydelene på vestbredden, som består av Gamlebyen (Stare Miasto) og Nybyen (Nowe Miasto).

Gamlebyen i Warszawa

Gamlebyen har sin opprinnelse fra 1400-tallet. Bygningene ble systematisk ødelagt av nazistene under 2.verdenskrig, men er møysommelig gjenoppbygd. Hele Gamlebyen ligger på UNESCOs Verdensarvliste. Om sommeren blomstrer Gamlebyen opp og byr på utendørskonserter, kunstutstillinger og teateroppsetninger.  Flere hyggelige bakgater av brostein fører deg ned til Vistulas elvebredder, til bymurene eller til en terrasse med utsikt over elven og byens østre deler.

Gamlebyens hjerte er Markedsplassen (Rynek Starego Miasta) med sine fargerike middelalderbygninger og mange uterestauranter. På nordsiden ligger Warszawa Historiske Museum, som absolutt kan anbefales, ikke minst p.g.a. en informativ film om Warszawas ødeleggelse og oppbygging. Den vises på engelsk klokken 1200 hver dag. Midt på torget lå opprinnelig byens rådhus, men nå finner du en fontene med en statue av en havfrue, Warszawas beskytter og symbol. Ifølge legenden var det to havfruesøstre som holdt til i Østersjøen; den ene svømte sørover opp Vistula og havnet her i Warszawa, den andre svømte vestover og sitter den dag i dag på en stein utenfor København.

Gamlebyen er omgitt av gamle bymurer, og langs disse finner du den flotte gotiske katedralen St. Janas, Det kongelige slott og Barbakan warszawski, festningen som forsvarte byporten mot inntrengere.

Nybyen i Warszawa

Nord for Gamlebyen ligger Nybyen. Så veldig ny er den ikke, da det var bebyggelse her allerede tidlig på 1600-tallet. I likhet med Gamlebyen ble også denne bydelen totalt ødelagt under 2. verdenskrig. Her ligger St. Jacek-kirken, fra 1639 og kirken Kosciól Sakramentek. De ble begge bombet under 2. verdenskrig, angivelig fordi de ble brukt som feltsykehus.

Fra Slottsplassen i Gamlebyen strekker den fire kilometer lange Kongelige veien seg sørover til parkkomplekset ved Wilanow-slottet. Langs denne ruten finner du de fleste av Warszawas severdigheter, og du får muligheten til å sette deg inn i byens kultur og historie. Den nordligste delen består av Warszawas fremste handlegater, Krakowskie Przed Miescie og Nowy Swiat. Den sørligste og lengste delen er Warszawas kanskje mest elegante aveny, Al. Ujazdowskie, med historiske bygninger, ambassader, regjeringsbygg og store flotte parker.



Det moderne sentrum og Muranow

Den kongelige veien krysses av det som kan sies å være hovedgaten i Warszawas moderne sentrum. Al. Jerozolimskie er en stor bred gjennomfartsåre som fører vestover til sentrum og et av Europas største torg. Torget domineres av Polens høyeste og Europas femte høyeste bygning, det 234 meter høye Kultur- og Vitenskapspalasset. Dette landemerket er flott for turister å orientere seg etter. Det ble bygget tidlig på 50-tallet og var lenge forhatt av Warszawas innbyggere. Det hadde tilnavnene Stalinpalasset og Vertikalbrakka, men huser nå kongresshaller, konserthaller, et kinokompleks og flere musèer.
 
Nord for sentrum, og vest for Gamlebyen, ligger Muranow, hvor den jødiske ghettoen en gang lå. Området ble fullstendig pulverisert under krigen, og i dag er det ikke så veldig mye å se her, annet enn urovekkende minnesmerker og monumenter. Warszawa hadde Europas nest største jødiske samfunn.  Over 350.000 jøder ble sperret inne bak en mur i disse kvartalene, i påvente av deportering til gasskamrene i Treblinka. Allerede før deporteringen hadde en tredjedel dødd av sult, sykdom og utmattelse.

Wilanow og Praga

Sør i Warszawa har du bydelen Wilanow.  Bydelen er mest kjent for Wilanow-slottet, som var de polske kongenes andre residens. Slottet blir også kalt Polens Versailles, og er i dag et museum som er åpent alle dager unntatt tirsdager.  Parken som omgir slottet er på over 43 hektar og har flere vakre hager, i både kinesisk, nyrenessanse- og barokk stil.

Øst for Vistula ligger bydelen Praga. Her er få severdigheter med unntak av Warszawas dyrehage, St. Mikael-katedralen og den ortodokse Maria Magdalena-kirken med sine bysantinske løkkupler. Praga er den bydelen som kom mest uskadd fra nazistenes herjinger, for her satt istedet de russiske styrkene og ventet på at tyskerne skulle knuse opprørerne og trekke seg ut. Av den årsaken er Praga stedet hvor du fortsatt kan se Warsawas opprinnelige førkrigsarkitektur. Det var her Roman Polanski spilte inn store deler av filmsuksessen Pianisten. Du finner flere kafeer, gallerier, kunstatelierer og teatre i Praga.

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.