• Reiseplaneten

    Reiseplaneten

    Pur reiseglede!
  • 1

Washington Bli kjent

Washington DC ligger på USAs østkyst, omtrent på linje med Lisboa og Aten i Europa. USAs hovedstad har i alle år blitt oversett av turister, som istedet har satt kursen for New York City, Florida eller California. Men hvis du har interesse av amerikansk historie, er det til Washington DC du bør reise, for her ligger de fleste store historiske bygningene, de viktigste museene, galleriene og det politiske maktsentret. En stor del av byens snaue 600 000 innbyggere er unge innflyttere fra resten av USA. De er representert både som arbeidstagere og studenter på Washingtons DCs mange universiteter og høyskoler. Dette ungdommelige miljøet setter et tydelig preg på byens uteliv. 

Kart fra Wikipedia
Kart fra Wikipedia

Etter at USA hadde fått sin selvstendighet, vedtok den amerikanske kongressen i 1790 å bygge en ny hovedstad, som ikke skulle tilhøre noen eksisterende stat. Av denne grunn fremstår Washington DC (District of Columbia) i dag som en mye mer oversiktelig og planlagt by enn de fleste andre amerikanske byer, med sine brede avenyer og åpne parker. Byen er oppkalt etter landets første president, George Washington. Byen kalles ofte bare DC for å unngå forveksling med vestkystdelstaten Washington.

Washington DC er et diamantformet område klemt inn mellom delstatene Virginia og Maryland, og ligger ved Potomac-elvens bredder. Sentrumsområdene er ganske flate, uten bratte bakker og høyder, og ypperlig for fotgjengere og syklister.

Det er veldig lett å orientere seg i Washington DC, selv uten et bykart. Bruk noen minutter til å sette deg inn i systemet med øst/vest-gående gater navngitt etter bokstaver og nord/sør-gående nummererte gater, alt basert i fire kvadrater rundt Capital Building, med Constitution Avenue som den vannrette aksen og North og South Capitol Street som den loddrette. Du kan finne flere steder med f.eks adressen 100 E Street/12th Street, men det vil stå NW, NE, SE eller SW bak. De aller fleste severdighetene for turister befinner seg i de nordvestlige delene av sentrum.

National Mall

Det mest dominerende området i Washington DC, er utvilsomt National Mall, som egentlig er en nasjonalpark midt i sentrum av USAs hovedstad. Dette er et tre kilometer langt og 300 meter bredt område med Capitol Hill i øst og Lincoln Monument i vest, omringet av landets fremste museer og dekorert med 35 fontener og bassenger, 170 enorme blomsterbed, 2000 amerikanske almetrær og 3000 japanske kirsebærtrær, monumenter, statuer og minnesmerker.

National Mall ble planlagt av Washington DCs byarkitekt Pierre L'Enfant i 1791 til å være et møtested og friluftsområde for byens innbyggere, og utallige historiske begivenheter har funnet sted i National Mall opp gjennom de siste to århundrene. Her holdt Martin Luther King sin legendariske "I have a dream"-tale i 1963, og her var tidenes største demonstrasjon med over 500000 Vietnamkrigsmotstandere i 1969.

I midten av National Mall ligger det ikoniske Washington Monument, en 169 meter høy monolitt av marmor, granitt og sandstein som en periode var verdens høyeste byggverk frem til Eiffeltårnet sto ferdig. 

Smithsonian Institute

Du vil garantert komme over navnet Smithsonian Institute i løpet av ditt opphold. Dette er en stiftelse som bestyrer de fleste av Washington DCs mange musèer, og felles for dem alle er gratis adgang. De fleste av disse ligger ved National Mall. Vi nevner i fleng National Gallery of Art, National Air & Space Museum, National Museum of the American Indian, National Natural History Museum, National Postal Museum, National Zoological Park, Freer Gallery of Art, National Museum of African Art, Arthur M Sackler Gallery og National Portrait Gallery. Stiftelsen er oppkalt etter den britiske vitenskapsmannen James Smithson som døde i 1829 uten å noengang ha besøkt USA. Han testamenterte likevel hele sin samling og formue til den amerikanske regjeringen for at de skulle kunne spre kunnskap blant folket.

Det hvite hus

Fra US Capitol Building i National Malls østre ende fører en av byens få diagonalgater, den verdensberømte Pennsylvania Avenue, opp mot Det hvite hus. Langs denne gaten ligger også FBIs hovedkvarter, Treasury Bulding og International Trade Center. Det hvite hus er omgitt av parker på både nord- og sørsiden, og du vil kanskje bli overrasket over hvor nært du faktisk kan komme den amerikanske presidentens hjem uten å bli ransaket av sikkerhetsvakter.

Foggy Bottom

Området mellom Det hvite hus og Potomac-elven heter Foggy Bottom. Her ligger tunge institusjoner som George Washington University, State Department og World Bank, og ved elvebreddene ligger Watergate-komplekset, som skrev seg inn i historiebøkene etter at et innbrudd her førte til president Richard Nixons avgang i 1974.

Georgetown

Fortsetter du langs elvebredden, vil du komme til bydelen  Georgetown, som har eksistert lengre enn Washington DC. Dette har blitt byens fremste shoppingområde, og har et sydende uteliv takket være studentene fra Georgetown University. Her ligger mange lands ambassader, i tillegg til DCs eldste kro, City Tavern, som nå er en privat klubb. Er du fan av filmen Exorcisten, kan du også gå trappene hvor Father Merrin faller ned på slutten av filmen. Trappene går mellom M Street og Prospect Street, ved Exxon-stasjonen, og kalles på folkemunne bare for The Exorcist Stairs.

Shaw

Er det uteliv du er på jakt etter, bør du også legge turen innom bydelen Shaw, som har blitt Washington DCs nye trendy område. Dette var i utgangspunktet et boligområde for byens afroamerikanere, og hadde et dårlig rykte med mye gjengkriminalitet og gatevold. Men den tiden er forbi, og i dag treffer du heller de unge og vakre på vei fra den ene hippe klubben til den neste. Langs U Street, mellom 8th og 15th Street, kan du ihvertfall ikke klage på utvalget av barer og klubber.

Arlington

På den andre siden av Potomac-elven er delstaten Virginia og bydelen Arlington. Her finner du blant annet verdens største kontorbygning; Pentagon, et minnesmerke over de omkomne i romferga Challenger, og Arlington militærkirkegård hvor storheter som blant andre John F, Robert F og Jackie Kennedy, byens arkitekt Pierre L'Enfant, Lee Marvin, Joe Lewis og Glenn Miller ligger begravet.

Washington DCs innbyggere er i snitt blant USAs yngste, og de aller fleste har flyttet hit fra et annet sted i landet, enten for å gå på et av universitetene eller for å jobbe i noen av de statlige institusjonene. Det kan virke som om de fleste menneskene du møter er i 30-årene, har skjorte og slips eller en smart kjole, intenst opptatt i mobiltelefonen eller i faglig samtale med en kollega. Men skinnet bedrar, dette gjelder nesten kun i sentrumsområdene. Washington DC har faktisk et flertall av afro-amerikanske innbyggere som hovedsakelig er bosatt i forstedene, og hver tredje innbygger kan ikke lese og skrive skikkelig.

Washington DC har et metrosystem som er forholdsvis rimelig, trygt, rent og effektivt, men den dekker ikke absolutt alle områder av byen. Av og til er det nødvendig med en shuttlebuss fra metrostasjonene til din endelige destinasjon. Du kan selvsagt ta en taxi, men sjekk alltid prisen før du setter deg inn. I motsetning til de fleste andre amerikanske byer, opererer Washington DCs taxier på et sonesystem, og ikke bare på taksametere.