• Reiseplaneten

    Reiseplaneten

    Pur reiseglede!
  • 1

Washington Attraksjoner

Washington DC har usedvanlig mange musèer, gallerier, monumenter og andre severdigheter til å være en såpass liten by. Du kan lett bruke flere uker bare på å yte musèene fra Smithsonian Institute full rettferdighet. Her presenterer vi et lite utvalg av attraksjonene som du bør få med deg på ditt besøk i Washington DC. 

Et symbol, ikke bare på Washington DC, men på verdens maktsentrum

U.S. Capitol Building

Bygningen som hele Washington DC er bygget opp rundt, er nesten umulig å gå glipp av, der den ligger på høyden Capitol Hill i den østre enden av National Mall. U.S.Capitol Building har blitt et symbol, ikke bare på Washington DC, men som et av verdens aller fremste maktsentere. Capitol, som den kalles til daglig, har ingen fremside eller bakside, men de fleste bilder blir tatt fra National Mall, hvor inngangen for besøkende ligger. Capitol ble påbegynt rett etter at Washington DC ble vedtatt som den nye nasjonens hovedstad, og ble tatt i bruk i 1800. Bygningen består av to hoveddeler, senatet og representantenes hus, og domineres av den store kuppelhvelvingen som er kronet med den 6 meter høye Frihetsstatuen på toppen. Les mer her.

Grant-statuen

Ved foten av Capitol Hill ruver en enorm statue av den tidligere amerikanske presidenten og borgerkrigsgeneralen Ulysses S Grant på hesteryggen. Dette er verdens nest største rytterstatue, og står foran den idylliske Capitol Reflecting Pool, flankert av andre monumenter til minne om den amerikanske borgerkrigen (1861-65).

Det hvite hus Det hvite hus

Presidentboligen Det hvite hus har vært hjem for samtlige amerikanske presidenter siden John Adams flyttet inn i 1800. Bygningen ble offisielt kalt Presidents Palace eller Presidential Mansion, men ble på folkemunne bare hetende The White House. Under krigen mot Storbritannia i 1812 ble Det hvite hus plyndret og brent ned. Det ble gjenoppbygget i perioden 1815-1817. Bygningen har 132 rom, det mest kjente er Det ovale kontor som ligger i The West Wing. For utenlandske turister er det nå nesten umulig å få besøkt bygningen, men du vil kanskje bli overrasket over hvor nært det faktisk er mulig å gå, uten å bli ransaket av sikkerhetsvakter. Det hvite hus har en av verdens mest berømte adresser: 1600 Pennsylvania Avenue. Les mer her.

National Gallery of Art

Nasjonalgalleriet ble grunnlagt i 1937 og ligger i to separate bygninger, East og West Building, på National Mall ved Constitution Avenue mellom 3rd og 7th Street. De er forbundet med en underjordisk tunnel. Hvis du er mest interessert i klassisk kunst, bør du prioritere den vestre avdelingen, som også er den største. Her fokuseres det på kunst fra middelalderen og opp til 1900-tallet. Her kan du se verker av mestere som Da Vinci, Monet og van Gogh.

Den nyere østre avdelingen har mer moderne verker, av kunstnere som Andy Warhol og Pablo Picasso, samt endel midlertidige utstillinger fra hele verden. Vest for West Building ligger National Sculpture Garden, som åpnet i 1999. Åpent fra 1000 til 1700 mandag til lørdag, og 1100 til 1800 på søndager. Gratis adgang. Her kan du lese mer om Nasjonalgalleriet.

National Museum of the American Indian

Dette er det nyeste medlemmet i Smithsonian-familien. Musèet åpnet sine dører i 2004. Her får du presentert historien om de nord-amerikanske indianerne fra urbefolkningen selv. Utstillingen tar for seg indianernes kultur, språk, dagligliv og kunst, fra pre-historiske tider og opp til idag. Her er også en suvernirbutikk og en bedre kafeteria. Gratis adgang, åpent alle dager fra 1000 til 1730. Museet ligger på den østre delen av National Mall, ved Independence Avenue og 4th Street. Mer info her

National Air and Space Museum 

På Washington DCs fantastiske Luft- og romfartsmuseum kan du blant annet se kommandomodulen på Apollo 11, fra den første månelandingen
Kommandomodulen på Apollo 11

Samlingen av artefakter fra luft- og romfartshistorien inkluderer berømte fly som brødrene Wrights prototype Flyer og Charles Lindberghs Spirit of St.Louis, flere jagerfly fra 1. og 2. verdenskrig, en tysk V2-rakett, amerikanske og sovjetiske atomraketter, kommandomodulen på Apollo 11, som landet på månen i 1969, og Bell X-1-flyet Glamourous Glennis, det første flyet som brøt lydmuren. Du kan også se astronautdrakter, ta på en ekte månestein, eller oppleve verdensrommet i 3-D på IMAX-kinoen. Gratis adgang, åpent alle dager fra 1000 til 1730. Også dette musèet ligger på National Mall, rett vest for Indianermusèet på Independence Avenue. Mer info på hjemmesiden.

National Museum of Natural History

Naturhistorisk museum ligger rett vest for Nasjonalgalleriet på National Mall. Det ble grunnlagt i 1910 og er en del av the Smithsonian Institute. Dette er verdens største naturhistoriske museum, med utrolige 125 millioner gjenstander bl.a. planter, mineraler, fossiler, meteroritter og dyr. Her er egne avdelinger for pattedyr, dinosaurer, havet, geologi og en IMAX-kino. Som alle andre Smithsonian-musèer har også dette gratis adgang, og åpent alle dager fra 1000 til 1730. Mer info her.

Washington Monument 

Washington Monument
Washington Monument

Midt på National Mall ligger det ikoniske Washington Monument, en 169 meter høy monolitt av marmor, granitt og sandstein som en periode var verdens høyeste byggverk frem til Eiffeltårnet sto ferdig. Det er fortsatt DCs høyeste bygning, og etter loven kan ingen annen bygning overgå den. Byggverket ble påbegynt i 1848, men sto ikke ferdig før i 1884, delvis på grunn av at man gikk tom for materiale. Du kan fortsatt tydelig se fargeskillet der de fortsatte byggingen med en annen type stein, ca 55 meter opp fra bakkenivå.


Fra toppen av monumentet har du en fabelaktig utsikt over Washington DC. Du får billetter i billettkiosken like øst for monolitten, men kom så tidlig som mulig, for i høysesong blir disse revet vekk. Billettene er gratis hvis du møter opp personlig, eventuelt kan de reserveres for to dollar på hjemmesiden.

Madame Tussauds Vokskabinett

Også i Washington DC finner du en avdeling av Madame Tussauds vokskabinetter. Her møter du stjerner fra film, sport og musikk, i tillegg til en del særamerikanske personligheter som presidentene og TV- og sportskjendiser som de fleste europeere knapt har hørt om. Vokskabinettet ligger på hjørnet av F Street og 10th Street, NW. Billettene koster 18 U$D for voksne og 15 U$D for barn inntil 12 år. Åpent fra 1000 alle dager, og stenger 1600 eller 1800. Sjekk hjemmesiden for nærmere informasjon. 

Lincoln Memorial

I den vestre enden av National Mall står et minnesmerke over USAs 16. president, Abraham Lincoln (1809-1865). Dette ser mest ut som et klassisk gresk tempel, med sine 36 bydende søyler og en seks meter høy marmorstatue av en sittende Lincoln med blikket rettet mot Washington Monument og Capitol. Bygningen ble åpnet i 1922, og er av kalkstein og marmor. Du kan se minnesmerket både på baksiden av den amerikanske femdollarseddelen, som har bilde av Lincoln på forsiden, og på encent-mynten.

Spionmusèet

Dette musèet åpnet i 2002 og tar for seg etterretningshistorien. Her kan du se alle slags spionrelaterte gjenstander, fra CIA-filer, KGB-dokumenter og tyske kodemaskiner til mer tekniske ting av den typen som Q gir James Bond i begynnelsen av filmene. Her er også en interaktiv avdeling, Operation Spy, hvor du er agenten, og må løse koder, åpne safer og avsløre dobbeltagenter. Musèet ligger i 800 F Street NW og har åpent fra 1000 til 1800. Inngang 18 U$D for voksne og 15 U$D for barn mellom 5 og 11 år. Mer info på hjemmesiden.

Ford's Theater / Petersen House 

Den 14. april 1865 var denne teaterbygningen, og den enkle private leiligheten rett over gata, åsted for en episode som satte dype spor i den amerikanske folkesjela. Den amerikanske presidenten Abraham Lincoln var på teaterforestillingen Our American Cousin da den kjente skuespilleren John Wilkes Booth skjøt ham i bakhodet. (Forestill deg overskriftene hvis Michael Douglas hadde skutt Barack Obama i dag!)

Lincoln ble fraktet over gata, hjem til skredderen William Peterson, hvor han døde på sengen på bakrommet neste morgen. Ford's Theater er stadig i bruk som teaterscene, og det er daglige omvisninger. Du kan også gratis besøke Peterson House, og begge bygningene er forsøkt bevart slik de så ut i april 1865. Adressen er 516 10th Street NW, åpent fra 0900 til 1700. Mer info finner du her