• Reiseplaneten

    Reiseplaneten

    Pur reiseglede!
  • 1

Jamaica

Reise til Jamaica

Hovedstad: Kingston
Folketall: ca 2,8 millioner (2009)
Tidsforskjell fra Norge: 6 timer etter Norge.  Når klokken er 1800 i Norge er den 1200 midt på dagen i Jamaica.
Valuta: Jamaican dollar
Språk: Engelsk.
Nasjonaldag: Første mandag i august
Religion: Kristendom
Landegrenser: Ingen. Jamaica er en øy.
Styreform: Konstitusjonelt monarki
Telefon: 1-876

Klima i Jamaica:
Jamaica har et typisk tropisk klima. Øya er den tredje største i det karibiske hav og ligger i orkanbeltet. Dette fører til at landet noen ganger blir hardt rammet av stormer mellom juni og november.

Jamaica og Historie
Jamaica var opprinnelig en spansk koloni frem til Storbritannia tok over øya i 1655. I 1962 ble Jamaica en selvstendig nasjon selv om den fortsatt er medlem av det Britiske samveldet og formelt har Dronning Elizabeth II som statssjef.

Landets historie har i høy grad blitt påvirket av slaveri og frem til det ble avskaffet i 1834 ble flere hundre tusener slaver importert fra Afrika. I dag er utvandringen fra landet stor, noe som spesielt skyldes høy arbeidsledighet, og det bor faktisk flere jamaicanere i utlandet enn på øya. De fleste emigrerer til Storbritannia, USA og Canada.

Selv om Jamaica er et lite land har det en rik kultur og sterk innflytelse, spesielt i musikkverden siden Jamaica er reggaemusikkens hjemland. Rastafarien Bob Marley er vel verdens mest kjente reggaemusiker og har gjort stor suksess i mange land. Marleys musikk og livsstil har stor innflytelse på øya og i dag lever svært mange jamaicanere som rastafarier.

Rastafaribevegelsen er en religion som er basert på å øke den svarte befolkningens selvrespekt og målet er å vende tilbake til Afrika. For mange jamaicanere er marihuana en del av kulturen, til tross for at det er forbudt. 

Jamaica og turisme
Øya er ikke veldig stor og du kan få sett mye på en ukes ferie. Høysesongen ligger fra desember til april og regntiden fra mai til november. Jamaica er en idyllisk feriedestinasjon med mange vakre strender, palmetrær og fossefall, spesielt på nordsiden, og du har flere muligheter når det gjelder type ferie. Ocho Rios og Montego Bay er flotte feriebyer med lange kritthvite strender og er populære steder for par på bryllupsreiser eller all-inclusive turer, men byene har blitt påvirket av horder med turister.

Hvis man vil oppleve ekte laidback reggaekultur kombinert med strandliv, er Negril byen du bør dra til. Fossefallet Dunn River Falls, gjort kjent i filmen Cocktail med Tom Cruise, bør også oppleves, og en tur på Blue Mountain (2256moh) ved soloppgang er verdt å få med seg.

Andre ting å finne på i Jamaica er dykking, krokodillesafari og besøk til de mange galleriene og museumene i Kingston. Hovedstaden Kingston er det kulturelle sentrum i landet og et populært sted for de som vil bli kjent med Bob Marleys liv og rastafarikulturen. Byen har dessverre høy kriminalitet, men turister blir sjeldent rammet av alvorlig kriminelle handlinger.