• Reiseplaneten

    Reiseplaneten

    Pur reiseglede!
  • 1

Riga Bli kjent

Bli kjent i Riga

RigaRiga kan virke noe kaotisk og røff. Riga sliter med mye trafikk, og det kan danne seg køer som fører til lengre tid i taxi enn man først skulle tro. Ikke la det skremme deg. Riga er konsentrert, og du kan rekke over de fleste severdigheter og utesteder til fots.

Riga ble grunnlagt i 1201 av tyske korsfarere og ble senere en del av hanseatenes rike. Riga har gjennom historien vært utnyttet av mange nasjoner; blant annet har Riga tilhørt Tyskland, Polen, Sverige og Russland de siste 500 årene. En stor del av befolkningen er av russisk avstamming.

Byen har en flott arkitektur, og det er spesielt å oppleve den flotte jugendstilen side om side med stalinistperiodens noe groteske arkitektur. Riga tar vare på historien, og du møter en by som gir deg opplevelser du ikke så lett vil glemme.

Riga anser seg som verdens juletredekoreringsby. Rundt 1510 begynte en gruppe menn med svarte hatter, såkalte ”Black heads”, å dekorere juletrær med blomster. Etter seremonien brente de trærne. Det hevdes at dette var starten på den moderne juletredekoreringen. Om vinteren finner du flotte julemarkeder i gamlebyen, og Riga feirer julen to ganger, både 24. desember (katolsk og lutheransk) og 7. januar iht. den russisk-ortodokse tradisjonen.

Gamlebyen
Riga er i hovedsak inndelt i tre distrikter eller bydeler. Det naturlige midtpunkt for turister i Riga er gamlebyen eller kanskje mer korrekt ”det historiske sentrum”. Gamlebyen starter rett nord for elven Daugava, som renner gjennom Riga, og strekker seg til Frihetsmonumentet. De fleste tilreisende søker seg til gamlebyen og det historiske sentrum på sitt besøk i Riga. Gamlebyen er omkranset av bymurer, og det er her parlamentet og presidentens slott befinner seg. Gamlebyen i Riga er også til stor del sentrum for kultur og underholdning. 

Nye sentrum
Nye sentrum går øst for gamlebyen og starter omtrent fra Frihetsmonumentet. Litt lengre nord for Frihetsmonumentet ligger Esplanadeparken med Kristuskatedralen. I enden av parken finner du dessuten museet for latvisk kunst, (i gaten Valdemara Iela 10) plassert i en flott neoklassisk bygning. Jugendstilen kan du se omtrent i hver eneste gate i det moderne sentrum. De mest klassiske eksemplene finner du i gatene Elisabetes Iela og Alberta Iela. Sentrum dekker et stort område, men du når alle severdigheter i Riga til fots hvis du er vant til å gå.  Ambassadene ligger i Rigas moderne sentrum, og ambassadeområdene er Rigas flotteste og mest eksklusive. I disse områdene finner du også Rigas fineste butikker og en rekke restauranter. 

Pardaugava
Sørøst for gamlebyen finner du bydelen Pardaugava. Denne bydelen strekker seg til den andre siden av elven Daugava. I Pardaugava ligger Rigas trafikknutepunkter, som jernbanestasjonen og busstasjonen. Her finner du i tillegg det største grønnsaksmarkedet i Riga.

Rigas forsteder
Forstedene er også en viktig del av Riga, selv om de stort sett blir oversett av turister som besøker Riga i løpet av en weekend. Men her finnes mye spennende å se. Arkitektur fra kommunismens dager er kanskje ikke det vakreste, men gir likevel inntrykk og ettertanke. Mezaparks er et område som er ypperlig til en utflukt når du først er i Riga. Her finner du vakre hus og dyreparken i Riga (Riga Zoo). Om sommeren er det dessuten mange festivaler og konserter i Riga, og mange av disse finner du i Mezaparken.


KLIKK HER! Største og beste samling av billige flybilletter!

Gjør et flykupp nå!