Forsidebilde SurfersBeach

Skattejakt i Istanbul

Skattejakt i Istanbul

Med fornemmelsen av tusen og en natt" i kroppen er det ikke rart det kribler i kroppen når man søker seg ut i basarer og butikker i Istanbul, denne sydende metropolen i Tyrkia som lar øst møte vest.

Grand Bazaar - en turistopplevelse for livet

Istanbul Grand Bazar Photo: John Picken - CC-licenseDet mest åpenbare stedet å shoppe i Istanbul er naturligvis Grand Bazaar. Ta med kontanter og godt humør, og prut så godt du kan. Men husk at du ikke blir spesielt populær hvis du pruter for moro skyld på varer du ikke har planer om å kjøpe.
Når du får summet deg etter en times tid på basaren, skal du dessuten gjøre et artig eksperiment. Ta de pågående selgerne på Grand Bazaar i nærmere øyesyn, eller retter sagt, sjekk hvem som handler av disse.

Du vil nok raskt legge merke til at det egentlig ikke er andre enn oss turister som står å pruter og eventuelt noen "kompiser" av selgerne. Hvor er lokalbefolkningen? Er dette bare en turistfelle? Hvor kjøper man egentlig de gode turistsuvenirene som vannpiper, teglass og porselenskopper?

Vannpiper i Istanbu

Det er naturligvis farlig å generalisere for sterkt, men de mange utsalgsstedene du møter på de store basarene har som regel sitt varelager fra samme leverandør. Og som alle smarte forretningsfolk skal du også forsøke å kutte ut mellommannen. Nesten alle basarer i Istanbul selger vannpiper som kommer fra Eminonu. Den store vannpipe-leverandøren (vannpiper er kjempepopulære suvenirer) heter Ali Haydar.

Ali Haydar eier en vannpipefabrikk som masseproduserer disse. I stedet for å kaste bort penger på basarene så tar du turen til fabrikkutsalget Haydar Nrgile, like ved Stork-bygningen i Eminonu. Her får du kjøpt vannpiper og alt nødvendig tilbehør, inkludert tobakk, til 50 % lavere pris, eller enda bedre hvis du er spesielt god til å prute, enn hva du ville fått det samme produktet til på Grand Bazaar.

Adressen til Ali Haydar er 19 Sobaciler Caddesi, Eminonu

Teglass i Istanbul

Ingen er på ferie i Istanbul uten å nyte en kopp eller ti med tyrkisk te. Og det er ikke få turister som blir riktig så te-interesserte etter noen dager i Tyrkia. Og hva passer da bedre enn å kjøpe noen vakre teglass på basarene for å ta med hjem? Ikke gå i fellen du også. Det finnes både enklere og bedre måter å skaffe seg vakre glass på. Det aller billigste og enkleste er å ta turen til det nærmeste Migros supermarked. Du finner sikkert et like ved hotellet ditt, og her kjøper du en eske med ekte teglass fra Tyrkia for mindre enn 10 lira!

Ønsker du imidlertid mer forseggjorte og dekorative te-glass? Da skal du ta turen til Pasabahçe som representerer en tyrkisk suksesshistorie innen glassindustrien. Selskapet ble etablert i 1934 og er landets (og basarenes) største leverandør av glass. Finn frem bykartet og besøk en av fabrikkens outlet-butikker. Du finner Pasabahçe i Istiklal Caddesi nr 150, (Beyoglu) og Halascargazi Caddesi nr 131, (Osmanbey).

Flottere glass og billigere pris får du ikke i Istanbul. I alle fall hvis du er på jakt etter ekte vare.   

Kaffekopper i Istanbul

Tyrkia er kjent for sitt porselen og det beste porselenet kommer fra Anatolia og en liten by der som heter Kutahya. Produktene herfra kjennetegnes med sine vakre dekorative motiver. Legg merke til kaffekoppene du drikker av hvis du besøker en litt mer eksklusiv restaurant i Istanbul. Kaffekoppene kommer nok fra Kutahya. Det finnes én Kutahya outlet-butikk i Istanbul.

Den befinner seg i Osmanbey, nærmere bestemt 126 Halascargazi Caddesi og her kan du få kjøpt en "sixpack" med klassiske motiver fra kun 25 lira. Kutahya Porselen, 126 Halascargazi Caddesi, Osmanbey.

Gaver som koster lite, men som er flotte for det

Det som er herlig med Istanbul er at det finnes så mange små nipsegjenstander som man bare "må ha". Og som er kjempeflotte å ta med hjem som gaver, f.eks. til julen. I gatene rundt krydderbasaren er det for eksempel mange butikker som selger medaljonger med det "onde øyet" for en lira. Eller hvem vil vel takke nei til noen pakker med Mehmet Effendi tyrkisk kaffe? Disse kostermaks 2 lira på lokale supermarkeder i byen.

Butikken Myth Arts som ligger i Istiklal nr 180, har kanskje de beste "skattene".  Her kan du kjøpe porselensbrikker til å ha under øl og vinglass til priser som starter på kun to lira, eller ta med vakre dekorative pipehoder for 10 lira.

Komme seg til Istanbul

Turkish Airlines flyr direkte fra Norge ( Oslo Gardermoen) til Istanbul året rundt. Alternativt kan du fly SAS via København eller Stockholm eller naturligvis velge blant alle de kjente selskapene Air France, KLM, LOT, Lufthansa, Austrian, BA og Air Brussels og fly til Istanbul via en mellomlanding i det respektive flyselskapets hjemland.

Effektiv flytid fra Østlandet i Norge til Istanbul er i underkant av 4 timer. Er du heldig kan du få priser fra 2000 kroner. Og da bør du ikke nøle med å besøke Tyrkias største by.

Kilde: http://www.timeoutistanbul.com