Forsidebilde SurfersBeach

Palmesus i Warszawa

warszawa kulturpalasset 2

Hva har David Bowie, en palme og en rød gris til felles? Les Reiseplanetens reisebrev fra Warszawa og bli inspirert for en tur du også.

I 1977 ga David Bowie ut albumet Low sammen med Brian Eno. Dette var et såkalt dark ambient electronic album som i stor grad påvirket både musikk og stil for oss som vokste opp den gang. En av de mest karakteristiske og spesielle låtene fra platen heter Warszawa. Låten har en lang instrumental passasje, og når sangen melder seg etter 3:47 er det en mystisk Bowie som maner frem noen tekstlinjer inspirert av det polske koret 'Slask'. Arrangementet av Warszawa er ment å fremkalle inntrykket av ødeleggelse som Bowie fikk på sitt besøk til byen tidlig på 1970-tallet.

Det samme inntrykket vil man vanskelig kunne mane frem når man ankommer Warszawa i dag. Byen fremstår med en optimistisk blanding av nytt og gammelt, ikke minst arkitektonisk. Dessuten er jo selv det gamle nytt. Gamlebyen i Warszawa ble bokstavelig talt pulverisert under 2. verdenskrig. Men med innsatsvilje, penger og stein fra andre polske byer ble Stare Miasto, (som gamlebyen heter på polsk), møysommelig bygget opp igjen som en slags replika.

Midtpunktet eller himmelpunktet i Gamlebyen er Sigismundsøylen på Plac Zamkowy.  Sigismundsøylen strekker seg 22 meter til værs og er det autentiske beviset på gamle dager. Sigismundsøylen ble reist så tidlig som i 1644.

warszawa sigismundsoylen 1

Sigismundsøylen på Plac Zamkowy i Warszawa er fire meter høyere enn Monolitten i Oslo.

Vi startet vår reise fra Gardermoen hvor vi hadde booket Norwegians ettermiddagsfly direkte til Warszawa. Selve flyturen tok ikke lenger tid enn det som var foreskrevet, nemlig 1 time og 40 minutter. Problemet var bare at vår dårlige erfaring med Norwegian (nemlig at Norwegian = forsinkelse) gjentok seg. Det tok to timer med ekstra ventetid før vi var i luften.

Enda godt at vår reise var til en by med et særdeles hyggelig prisnivå, med tanke på at deler av feriekassa nå var lagt igjen på en overpriset flyplassbar.

Fra Frederic Copin International Airport

Hvis du trodde at en Formel-1 bil er noe av det vasseste du kan kjøre, må du tro om igjen. Da har du nemlig ikke sittet på med en Peugoet kjørt av en polsk taxisjåfør. Det kunne virke som han skulle ta igjen hele flyforsinkelsen på den drøye mil lange turen fra Frederic Chopin International Airport til fantastiske Westin hotell gjennom å kjøre i supersonisk hastighet. Dette var nok det skumleste vi opplevde på reisen. Prisen var imidlertid ikke noe skummel, kun 46 zloty, eller drøye hundrelappen.

Uteliv i Warszawa

warszawa klar cocktail

Mange hevder at Warszawas beste cocktails får du på Klar, ikke langt fra Gamlebyen. Livemusikk hadde de også!

De fleste forlater ikke Warszawa uten å ha smakt en eller annen vodka-drikk. Spør du en fra Polen vil de med stoisk ro hevde at det er de, og slett ikke russerne, som er vodkaens rettmessige eier. Dette medfører naturligvis at vodka er allstednærværende, og i alle varianter, dvs. fra shots til avanserte cocktails. Vi besøkte den intime og koselige Klar Cocktailbar i Krakowskie Przedmieście 41. Den bød på turens dyreste drinker, men prisene skremmer på ingen måte en som har besøkt Aker Brygge i Oslo.

Dessuten er signaturcocktailen til Klar også den rimeligste. Cocktailen lyder navnen Klar Sour og koster edruelige 50 kroner. I tillegg til Vodka inkluderes økologisk dyrkede bær, vodka og eggehvite. Sistnevnte gjør drinken mer "fluffy". I tillegg tilsettes en "hemmelig" urteblanding. Du forteller bartenderen om du vil ha drinken søt, syrlig eller noe midt i mellom, og så mixer han inn den riktige urteblandingen etter alle kunstens regler. Vi konkluderer med at du ikke kan ha besøkt Warszawa uten å ha smakt en variant av Klar Sour.



Vis á vis Klar Coctailbar finner du Molly Mallone's. Ingen "storby" uten en Molly Mallone's. Dette toetasjers etablissimentet hører inn under merkelappen "irsk pub" og er et sted som passer utmerket for deg som vil se fotball, siden andre etasje utelukkende består av storskjermer, trebenker, toalett samt en liten bar som selger øl og shots. Vit at det finnes en koseligere og brunere irsk pub like i nærheten. Den lyder navnet Irlandzki og er antagelig den mest kjente irske puben i Warszawa. I denne brune puben er det et mangfold av irske stereotypiseringer på vegger og tak, livemusikk på kvelden og hyggelig betjening. Adressen er Miodowa 3, noe som innebærer umiddelbar nærhet til Gamlebyen og Plac Zamkowy.

warszawa piw paw

PiwPaw Parkingowa i nærheten av Kultur- og vitenskapspalasset i sentrum av Warszawa holder åpent døgnet rundt 7 dager i uken. Og korker på veggene er det også!

Vi utforsket naturligvis utelivet i Warszawa inngående. I nærheten av Kultur- og vitenskapspalasset finner du en rekke utesteder. Første stopp var for oss bryggeripuben Bulldog i gaten al. Jerozolimskie 42. Som pubnavnet mer enn antyder er dette en engelsk pub. Her er Chesterfields, TV-skjermer, øl og shots. Koselig, men på langt nær unik.

Mer original er PiwPaw Parkingowa i gaten Żurawia 32/34. Veggene er tapetsert med korker av alle slag, hovedsaklig av øl og mineralvann. Musikken er god, prisene er billig, klientellet mangfoldig, og .... det er åpent 24 timer i døgnet 7 dager i uken.

Men prisen som den mest originale og unike tildeles spisestedet The Inn Under the Red Hog, eller Oberża Pod Czerwonym Wieprzem som de lokale korrekt nok hevder at stedet heter. The Red Hog befinner seg et stykke vest for Wisla, ikke alt for langt unna vårt flotte hotell (Westin Hotel). Adressen til den røde grisen er Żelazna 68. Du kjenner igjen stedet på de sorte Volgaene som står utenfor.

warszawa the red hog

The Inn under the Hog har i tillegg til et fantastisk maleri, god mat, selv om den lokale familien ikke ser så begeistret ut...

Den originale "Inn" var en sagnomsust restaurant som eksisterte fra 1800-tallet og frem til 2. Verdenskrig. Navnet kom av gjestene som frekventerte stedet, nemlig de politisk røde, (altså kommunistene, hvis du skal ha det inn med teskje).

Restauranten har i dag en humoristisk tone overfor sitt klientell og du vil blant annet se et gedigent maleri hvor blant andre Lenin, Bresjnev, Honecker, Castro, Kim Il-Sung og Mao møtes på noe som kan minnes som den siste nattverd. Menyen er et kapittel for seg, og må leses fra start til slutt. Menyen er delt opp i proletar-mat og borgerklasse-mat, sistnevnte kalt for Bourgeoisie.  Vi smakte på blant annet på Bresjnevs "Kolduny Dumplings" noe som best kan beskrives som melkaker med hvitløk og urter, servert i smør. Godt? Tja, si det, men en opplevelse var det.

La oss også anbefale en annen og mer moderne restaurant. Like ved hotellet vårt, (Westin hvis du ikke husker), ligger den Tsjekkiske restauranten Bohemia. Byen Bohemia (også kjent som Böhmen) befinner seg (naturligvis) i Tsjekkia og har en historie som kan tilbakeføres til før Kristus, uten at dette på noen som helst måte kan assosieres med restauranten Bohemia.

Restauranten Bohemia serverer god vin og (meget) god Urquell Pilsner som dessuten har en helt egen miks. Du velger mellom 4 typer fatøl fra Urquell og de er faktisk alle en fryd å drikke. Store øltanker står åpent i restauranten så du ikke skal være i tvil om spesialiteten.

Når det gjelder mat er Bohemia først og fremst en grillrestaurant som serverer klassiske kjøttretter til priser vi ønsker vi hadde i Norge. Legg til god service av en betjening som behersker engelsk så forstår du at besøk(ene) ble gjort med glede.

Noen severdigheter i Warszawa

warszawa kulturpalasset 3

Vi snakker 237 meter høyde (inkludert spiret på toppen) og et bygg som stod ferdig i 1955. Fortsatt Warszawas høyeste!

Kultur- og vitenskapspalasset må nevnes. Vi tok en tur bortom hver dag. På en måte er det vanskelig å komme utenom dette enorme landemerket som var en "gave" til det polske folket fra selveste Josef Stalin. Av den grunn har skyskraperen vært gjenstand for opprivende diskusjoner i flere ti-år. Kultur- og vitenskapspalasset (Palac Kultury i Nauki) er den syvende høyeste bygningen i EU og ble tegnet av den russiske arkitekten Lev Rudnev.

Inspirasjonen kom fra tilsvarende bygninger i Moskva og Chicago. På innsiden finner du kino, teatre, restauranter og kafeer, utstillinger og mye mer. En hel langweekend vil gå med hvis du skal utforske alle byggets fasiliteter og tilbud. Hele langweekenden vil gå med hvis du vil stå i heiskøen til terassen i 30. etasje og byens beste utsikt også. Hvis du ikke står opp tidlig da, og unngår de fleste andre turistene.

warszawa uprising museum 3

Tankevekkende er kanskje ordet som best beskriver et besøk til Opprørsmuseet i Warszawa.

Opprørsmuseet i Warszawa ligger i Grzybowska 79, i Ghetto-området av Warszawa. Uten at du ser noe særlig til ghettoen i våre dager. Dette er et fantastisk museum, både innvendig og utvendig. På vårt besøk var det imidlertid 60 meter lang kø (av folk som allerede hadde kjøpt billett), noe som medførte at vi besluttet å droppe turen inn. Men vit at du også får utrolig mange inntrykk ved å rusle ute på museumsplassen. Blant annet vil du se muren med mer enn 10000 navn på falne under krigen mot Nazistene og en rekke bilder og fotografier som maner til ettertanke. Du vil også se den 230 kilo tunge klokken som er dedikert til general Antoni Chruście (død i 1960) som var kommandant for styrkene som ledet opprøret i Warszawa.  Og ikke minst en komplett og kjørbar replika av den polske militærbilen Kubus.

Vi tok naturligvis også en vandretur sørover langs den store gågaten Krakowskie Przedmiescie til vi kom til Pomnik Miolaja Kopernika, eller sagt litt mer forståelig, Nicolas Copernicus Monumentet. Nicolas Copernicus var både polsk og modig. Uten at det er noen motsetning.

Copernicus (1473 - 1543) var den første som systematisk argumenterte for at jorden kretset rundt solen og brøt med det datidens verdensbilde om at Jorden var universets midtpunkt. Det såkalte heliosentriske verdenssystemet til Copernicus kan du se på bakken foran monumentet av han. Boken ble forøvrig trykket samme år som han døde, dvs. i 1543.

Den polske samtidskunstneren Joanna Rajkowska står for Warszawas kanskje mest spesielle attraksjon. Den lyder navnet "Hilsen fra Jerusalem Avenue" og er en 15 meter høy kunstig palme. Gaten kunstverket er plassert på heter logisk nok også Jerusalem Avenue.

warszawa the palm

Tenk at Warszawa også har en palme. Ergo har Bowie, røde griser og Palmesus en fellesnevner i den fascinerende byen Warszawa

Jerusalem Avenue (al. Jerozolimskie) krysser elven Wisla sør for Copernicus-monumentet. Palmen står midt i en rundkjøring der hvor al. Jerozolimskie møter gaten Nowy Swiat som er gaten til og fra Gamlebyen. På motsatt side av rundkjøringen er forøvrig en statue av Charles de Gaulle, uten sammenligning forøvirig.

Kunstneren Rajkowska ble inspirert av en reise i Israel og hensikten med kunstverket er å blande Israels natur med Warszawa, og samtidig uttrykke noe utenkelig. Og hva er mer utenkelig enn midt gigantisk palmetre i en rundkjøring ved en av Warszawas travleste gater? 

Fun fact fra besøket i Warszawa

warszawa black volga

Warszawa er også mer servicevennlig enn du tror. The Inn under the Hog hadde en kjøretjeneste for deg som fikk for mye alkohol. Da kunne du enkelt bli fraktet fra restauranten og hjem i (selvfølgelig) en svart Volga.

Vi besøkte Warszawa den 3. mai. Det er Polens grunnlovsdag. Etter minst 45 minutters leting i og rundt Kulturpalasset etter baren og restauranten Kulturalna fikk vi beskjed at den var stengt pga. offentlig høytidsdag. Kulturalna ligger forresten i fløyen som huser teateret Teatr Dramatyczny.

Warszawa er mer edruelig enn du tror. Det merket i alle fall den svenske turisten ved vår side som akkurat hadde bestilt og betalt 9 stk halvlitere på Molly Mallone's samtidig som hans 8 svenske venner ble kastet ut på grunn av "støy".

Og selvsagt, Norwegian var forsinket hjem også. 0130 på Gardermoen takket vi for turen. Går det noen tog nå mon tro? Hører du, Bjørn Kjos?

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

IMAGE Artcar Festival i Berkeley
Primo oktober er det tid for den årlige bilkunstfestivalen i Berkeley, California. Er du litt frelst på ting som inneholder en motor, enten det nå er i biler eller motorsykler, så har du din himmel her. Du kan si hva du vil om USA, men de elsker biler og motorsykler!  Art Cars festivals... Read More...
IMAGE Beerbiking i Amsterdam
Noen vil ha party hele tiden. Og i Amsterdam er dette fullt mulig. Også mens du sykler. "Beerbiking" er en attraksjon enkelte elsker, og som andre gjør alt de kan for å forby! En annerledes sightseeing! Tenk deg en gjeng på 10 stykker syklende. Mest ligner det en rullende kro, der langbord med... Read More...
IMAGE Boneyard i Tucson
  Alle flyplasskirkegårders mor finner du Tucson Arizona  Hvor blir de av, de mange flyene som blir satt på bakken for godt? Jo, de samles på enorme gravplasser med sine likesinnede. Her finner du gamle militærfly, cargo-fly og ordinære rutefly, side om side, og de dekker enorme... Read More...
IMAGE Cotswold Olympiske leker
Selvsagt finner vi noe rart i Storbritannia og da spesielt til England. Denne gang i Cotswold, Chipping Campden i Gloucestershir County. Her har 'the Cotswolds' blitt avholdt siden 1612. Det er flere forskjellige "grener", hvor leggsparking er en av de mest populære. I tillegg til de sportslige... Read More...
IMAGE De minste hotellene i verden
Har du hørt om kapselhotell i Tokyo?  Kunne du tenke deg å bo på et hotell hvor rommet er to kvadratmeter? Og hvor naborommet er boksen over deg? Hvorfor ikke teste et kapselhotell på neste ferie? Enkelte har sammenlignet det med å våkne opp i et kapselhotell med scenene fra Stanley Kubricks... Read More...
IMAGE Det ultimate feriekicket!
Ekstreme aktiviteter brer om seg og folk gjør mer og mer for å synes i mengden og føle vissheten om å ha gjort noe unikt. Det være seg klatreekspedisjoner på Mount Everest, senkes ned i bur for å komme nærmest mulig hvithaien i Sør-Afrika og tilsvarende store sprell. Et fellestrekk er at... Read More...
IMAGE Djevelens Museum i Kaunas
Rundt om i verden finnes mye rart, og selv våre nære ferieland i Baltikum har noen underlige varianter av turistattraksjoner. Eller hva sier du til å utforske Djevelens museum i Litauen? Bli med på en liten dagsutflukt til Kaunas, Litauens gamle hovedstad, ca 100 kilometer vest for Vilnius.... Read More...
IMAGE Dykke med hai i Bangkok
Thailand har blitt et vanlig reisemål for nordmenn og det er ikke få mennesker som tilbringer en dag eller tre i Bangkok til eller fra en av landets mange flotte badedestinasjoner. Og synes du shoppingsentrene ikke byr på nok spenning så forslår vi at du besøker Siam Ocean world neste gang!... Read More...
IMAGE Edinburgh - Bokstavelig talt litt foran
Det kongelige slottet troner storslått over hovedstaden i Skottland. I Edinburgh trenger du knapt knipe med øynene for å se for deg riddere i rustninger og middelaldermarkeder. Samtidig har Edinburgh en moderne side med shopping og futuristisk arkitektur. Nytt og gammelt, side om side.  ... Read More...
IMAGE Fantastiske Bay to Breakers i San Francisco
Glem alle andre gateløp. I alle fall hvis du egentlig ikke liker å løpe, men allikevel skulle ønske at du kunne skryte på deg deltakelse i et internasjonalt "løp".  Løsningen er å få startnummer til Bay to Breakers i San Francisco. Tidspunktet er normalt medio mai, og flere enn... Read More...
IMAGE Haxey Hood - Crazy rugby i England
Haxey Hood er en opplevelse alle som har sansen for Storbritannia og dens galskap og historie bør få med seg. Her kjempes det i rugbylignende former, mann mot mann og by mot by. Det er en flere hundre år gammel tradisjon som tar plass et lite stykke utenfor Manchester og Nottingham hvert år i... Read More...
IMAGE Heart Attack Grill
  Noen ting må bare oppleves. I alle fall når slagordet er "Help us fight Anorexia". Du vet det er farlig, men fristelsen blir for stor. Slik er det med Heart Attack Grill, the home of the Duble bypass burger! Photo: by Alexander Blecher, blecher.info. Licensed under CC BY-SA 4.0 via... Read More...
IMAGE Helsprø festivaler i India
India er et fascinerende land. Her kombineres mystikk og overtro med ritualer i en salig blanding, og ting som for oss virker helt sprøtt, gjennomføres med største alvor og innlevingsevne. Reiseplaneten gir deg her en oversikt over de aller mest spektakulære og forunderlige festivalene du kan... Read More...
IMAGE Helsprøtt besøk på Maeklong Railway Market
Den lille stasjonsbyen Mae Klong (også kalt Samut Songkhram) ligger drøye 70 kilometer - og med det en drøy times biltur, eller en totimers togtur - sydvest for Bangkok. Photo: "Maeklong station" by kamezukakofun - 投稿者が撮影. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons. Midt i byen,... Read More...
IMAGE Houseattack i Wien
Helsprøtt i Wien House Attack Dette huset i Wien (Østerrike) er laget av den kjente, dyktige og "smågale" skulptøren Erwin Wurm og ble åpnet 19. oktober 2006. Målsettingen med bygningens utforming var å lage et symbol for de små daglige hendelser og sjelelig føde. Du finner dette "opp- og... Read More...
IMAGE Hva skjer i februar?
Februar, eller februum for de som kan sin latin, har sitt navn etter ritualet Februa som ble holdt 15. februar etter den gamle romerske kalenderen. Litt morsomt er det at årets første måneder, (januar og februar), ble de siste månedene som ble med i den romerske kalenderen fordi romerne... Read More...
IMAGE Kingda Ka utenfor New York er verdens farligste berg- og dalbane
Kingda Ka - kanskje verdens råeste berg- og dalbane. I alle fall er det den farligste.  Det er i alle fall vanskelig å tenke seg noen verre! Det er nå en gang slik at vi stadig vekk hører at det største, raskeste, farligste, beste og største finnes i USA. Og når det gjelder Berg- og... Read More...
IMAGE Mahalaxmi Dhobi - verdens største menneskelige vaskemaskin
Det finnes noen attraksjoner og severdigheter som vi aldri glemmer. Noen av disse attraksjonene har hverken mål eller intensjon om å bli en attraksjon - eller å være en attraksjon. Mhalaxmi Dhobi i Mumbai i India er en slik. Bli med til verdens største menneskelige vaskemaskin. Her ved... Read More...
IMAGE Penisrestauranten i Beijing
At man kan spise mye rart i Kina er noe alle vet. Frister det med en penis- og testikkelrestaurant i hovedstaden Beijing?  Restauranten har blitt "verdenskjent", og noen hevder dessuten at det faktisk smaker greit... Drikke slangeblod i Kina! Du skal ikke ha reist mange ganger rundt i Kina... Read More...
IMAGE Reiseartikler - Crazy Verden
De helt sprø ferieopplevelsene Bli kjent med de morsomste, sprøeste, rareste, mest spennende og kule attraksjonene og severdighetene i hele verden. Les våre reiseartikler og bli kjent med alle de galeste attraksjonene. Du kommer til å ønske at ferien startet i morgen. Og se ikke bort fra at... Read More...
IMAGE Stratosphere Las Vegas - verdens høyeste og råeste tivoli!
Er du lei av karusellene på Tusenfryd utenfor Oslo, Tivoli (København) eller Liseberg? (Gøteborg) Hvorfor ikke teste noe av det råeste i verden i stedet? Kan vi lokke med en karusell 270 meter over bakken? Ikke overraskende finner du åstedet for begivenheten i Las Vegas! Stratosphere Las Vegas... Read More...
IMAGE Sveriges underligste hotell
Dette har du ikke sett maken til.  At svensker er rare vet vi i Norge, men noen ganger kan det være bra også. Ikke minst når det gjelder overnatting.  I Sverige kan du bo over alt.  Her får du et lite utvalg av underlige, rare, morsomme og spennende overnattingsprosjekter i vårt... Read More...
IMAGE Svømmetur i dødsburet i Darwin
Kunne du tenke deg å svømme sammen med noen enorme beist av krokodiller?  Du kan hvis du vil ta sjansen på nærkontakt med enorme krokodiller. For i Darwin i Australia finnes det nemlig en park som har "dødsburet" som sin hovedattraksjon. Så er du adrealinsøkende så tar du... Read More...
IMAGE Sykkelheisen Trampe i Trondheim
Trondheim kjemper om å være blant de mest sykkelvennlige byene i Norge. Det største bidraget til dette er nok  sykkelheisen Trampe. Selv om Trampe har blitt til CycloCablo! Er du turist i Trondheim, så lei deg en sykkel og test ut "nye Trampe" da vel. Trondheim i Norge er ikke akkurat... Read More...
IMAGE Tunfisk-kasting i Port Lincoln
Er du god til å kaste ting?  Kombiner det med en ferie til Australia! Det er nok Australia som har de fleste underlige festivalene i januar, kanskje fordi de har sommer dernede på denne tiden av året? I Port Lincoln er det i alle fall i perioden 23. januar til 26. januar konkurranse i... Read More...
IMAGE Verdens villeste klatrevegg
Nederland er i sannhet et land av eventyrere og sportsheltene er mange. Og de kan langt mer enn å gå fort på skøyter. De kan klatre også. Kanskje er det ikke så rart at det omtrent flateste landet i verden har konstruert verdens antagelig høyeste frittstående klatrevegg?... Read More...