Munchens beste Biergartens

Det er noe helt eget å drikke øl på en typisk tysk Biergarten. Sett deg ned på en trebenk og nyt kveldsbrisen under kastanjetrærne med en iskald øl, og bli kjent med de fastboende. Folk flest i Tyskland er nemlig både joviale og snakkesalige.Øl-hallene og øl-havene har en historie fra 1800-tallet

Biergartens eller øl-hager dateres tilbake til 1800-tallet og har en nær sammenheng utviklingen av den tyske bryggerinæringen. For å holde sitt øl kjølig på varme sommerdager plantet de kastanjetrær. Besøker du en Biergarten i dag vil du se at trebenkene og de ofte grønne bordene som regel befinner seg på et område beplanetet med nettopp kastanjetrår. Ikke så rart kanskje, fordi Kong Ludwig ga nemlig tillatelse til at bryggeriene kunne få solgt sitt øl som de ville, bare det skjedde der hvor ølet ble brygget og lagret, og det var jo nettopp i hagen!

Fra nok å drikke og ingen mat, til ja takk begge deler!

I begynnelsen var det lite, eller ingenting å spise, men mer enn nok å drikke. Årsaken var at bryggeriene ikke hadde tillatelse til å selge mat. Dette førte til at folk flest tok med sin egen mat til den lokale biergarten. Og slik er det også i dag, du kan fint ta med pølser og annen mat til øl-hagen, men absolutt ikke egen drikke!

Men øl og annen drikke er jo ikke mangelvare. Selv ikke for deg som foretrekker seidler i litersklassen. Men du kan også kjøpe enkel mat i ølhagene i våre dager.


reisemannReiseplaneten tipser deg om hva du skal bestille av mat når du besøker en øl-hage eller øl-hall i Tyskland!

  • Brotzeit - et fat med pølser, ost, fløtepepperrot, agurk og tilsvarende
  • Obatzter - Myk hvit ost blandet med vanlig løk og gressløk
  • Weisswurst – Pølse i kombinasjon med "søt" sennep og pretzel, (kringle som smaker som myk saltstang)
  • Kartoffelsalat - Potetsalat
  • Hendl - Halv kylling

Øl-hager i München

Den vakre og stolte byen München har nærmere 200 biergartens, også den største i verden. De to aller beste i Munchen går for å være:

Biergarten Augustiner Keller

Denne øl-hagen har historie tilbake til 1812 og er med det den eldste i Munchen. I gamle dager var det okser som trakk lass med øl-tønner fra lagringsplassen i kjelleren.

Øl-hagen til Augustiner Keller har ikke forandret seg mye, med unntak av at oksene ikke lenger finnes. Ølet som serveres er naturligvis Augustiner.

Addresse: Arnulfstraße 52.

{googleMaps addr="Arnulfstrasse 52, Munchen, Tyskland"
width=100% height=200 zoom=13 addoverview=0}

Klikk her for å skrive ut kart med adresse til Augustiner Keller i München

Biergarten ved Det kinesiske tårnet

I Munchen finner du et 25 meter høyt kinesisk tårn av tre og som står som landemerke i byens engelske hage.

Denne biergarten er nest størst i hele Munchen og tar ca 7000 mennesker. Alle drikker Lowenbrau øl og om søndagene får du tradisjonell levende tysk musikk på kjøpet.

Addresse: Englischer Garten 3

{googleMaps addr="Englischer Garten 3, Munchen, Tyskland"
width=100% height=200 zoom=13 addoverview=0}

Klikk her for å skrive ut kart med adresse til Biergarten i den engelske have