Forsidebilde SurfersBeach

Vaksinering - Sykdom - Ferie

Malariamygg

Det verste som kan skje på ferien er ikke at du blir frastjålet lommeboka. Det er ulykker og sykdom. De aller fleste husker reiseforsikring, men hva med vaksinen til feriereisen?



Turistdiaré

Det vanligste vi pådrar oss i ferien er antagelig matforgiftning. Heldigvis er dette som oftest plager som går over etter noen dager. Men en alvorlig matforgiftning skal man slett ikke kimse av. Reiseplaneten har tips om dette. Les mer om reisetips om matforgiftning! 

Ofte blir man smittet av "dårlig" vann. Det kan være mengder av bakterier som forårsaker turistdiaré, og heldigvis vil det som oftest gå over i løpet av tre til fire dager. Drikk mye flaskevann slik at du ikke tørker ut når du er syk. 

Men noen land har i aller høyeste grad sykdommer som vi her hjemme ikke lenger tenker på. Og får du for eksempel malaria på ferieturen, så vit at det er noe helt annet enn influensaen du hadde for to år siden. 

Enkelte sykdommer er meget farlige, og kan medføre både død og fordervelse. Men heldigvis er det trygt mht. sykdommer i de fleste land turister besøker. Og vi har jo i Norge et vaksinasjonsprogram som dekker en rekke av de sykdommene som fortsatt eksisterer i mer "eksotiske" land.

Feriereiser til Sør-Amerika og Afrika

Ta forhåndsregler og sjekk med lege om vaksinering er nødvendig hvis du skal på ferie til Sør-Amerika og Afrika. Spesielt gjelder dette om du skal bo utenfor typiske turistområder eller være bortreist i en lengre periode. Husk også at man ofte må ta vaksine i god tid før reisen påbegynnes, før den virker effektivt. De samme huskereglene gjelder dessuten enkelte land og ikke minst regioner i Asia.

Malaria

Malaria finnes først og fremst i de tropiske delene av Afrika. Også i enkelte deler av Oseania finnes malaria. Den finnes også i Sør-Asia (og Sørøst-Asia) samt Sør-Amerika, men i betydelig mindre grad.

Smitten skjer gjennom innsektsbitt (mygg). Vær nøye med myggnett og myggmiddel når du er i områder hvor det er malaria. Det finnes ingen effektiv reisevaksine mot malaria.

Malaria gir en febersykdom som kan være dødelig. Det holder dessverre med ett eneste bitt av en malariabærende mygg. Sykdommen er for gravide og småbarn.

Malaria

Spredning av malaria i verden. 
By Percherie - CHU de Rouen - Paludisme en AmériqueCHU de Rouen - Paludisme en AfriqueCHU de Rouen - Paludisme en Asie, CC BY-SA 3.0

Kolera

Smitten skjer gjennom mat og drikke. Vaksine er spesielt viktig for personer som har diabetes, tarm-, nyre- eller hjertesykdommer. Vaksinen heter Dukoral og er viktig for deg som har en lidelse som svekker immunsystemet eller som forverres ved diaré. 

Kolera er kjent under navnet turistdiaré og er mest vanlig i sentrale- og sørlige deler av Afrika samt Sør-Asia og Sørøst-Asia.

Kolera

Spredning av Kolera i verden. 
Av Marvel - Eget verk, CC BY-SA 3.0

 

Salmonella

Smitten skjer gjennom mat og drikke. Gjerne grønnsaker som ikke har blitt skyllet godt nok eller kjøtt som ikke er gjennomstekt. Det finnes ikke noe vaksine mot Salmonella. Salmonella gir deg vondt i magen, diaré og feber. Egg og fjærfe er typiske matvarer som kan bidra til smitte. 

Det som tar livet av bakterien er varmebehandling. Vi anbefaler derfor at du kjøper vann på flaske eller koker springvann. Du må også passe på at mat er kokt eller godt stekt/grillet.

Det man kanskje ikke er klar over er at salmonella også kan smitte fra en person til en anne. Derfor er det viktig med håndhygiene etter toalettbesøk.

For å behandle salmonella, må man først og fremst erstatte salt- og væsketapet man får ved diaré. Det er da lurt å drikke sukker- og saltløsninger. Sykeperioden kan vare opp til 10 dager.

Denguefeber

Smitten skjer gjennom myggstikk. Denguefeber finnes i Afrika, Asia, Sør-Amerika og Mellom-Amerika. Det finnes ingen effektiv vaksine. All behandling går i prinsippet ut på å lindre smerten.

Vi anbefaler at du er svært nøye med myggnett og myggmiddel når du er i områder hvor det er Denguefeber.

Denguefeber gir sterk smerte i armer og bein, sterk hodepine og høy feber. Sykdommen går som regel over av seg selv etter 14 dager. I sjeldne tilfeller kan denguefeber være dødelig, spesielt for små barn. Men som nevnt, i de fleste tilfeller er det ikke livstruende. Men vondt er det. 

Dengue

Spredning av Denguefeber i verden

Gulfeber

Skal du reise till tropiske områder i Afrika eller Sør-Amerika bør du vaksinere deg mot gulfeber, selv om landet formelt ikke krever det. Mer enn 80 % av smittetilfellene finner sted i Vest-Afrika, men selv enkelte storbyer i Sør-Amerika har hatt tilfeller av Gulfeber.

Som med mye annet er det mygg som sprer gulfeber. Vær også klar over at dersom du kommer fra et land med Gulfeber så må du muligens ha med det en legebekreftelse på at du er frisk hvis du reiser til et naboland og ikke direkte hjem.

Gulfeber er ikke å spøke med. Får du sykdommen så kan resultatet bli alvorlig leverbetennelse, med gulsott og mulige indre blødninger. Dessverre finnes ingen effektive behandlingsmetoder. Resultatet er at gulfeber er en sykdom med høy dødelighet. Men, heldigvis, det finnes vaksiner som forhindrer deg å bli syk.

Hvordan gjenner du at du er smittet? Tre til seks dager etter at du har blitt smittet vil man få hodepine, bli kvalm og med feber samt muskel- og skjelettsmerter. For de menneskene som blir alvorlig syke vil man kunne oppleve svart oppkast, som er fordøyd blod og blodig avføring. 20 % av de som kommer til denne fasen overlever ikke sykdommen.

Hepatitt A och B

Hepatitt A smitter gjennom forurenset mat og drikke. Vaksinering mot Hepatitt A anbefales hvis du reiser oversjøisk, dvs. utenfor Europa. Men vær klar over at epedimer også kan forekomme i Vesten. Østeuropa og Balkan-området anses som mest risikofylt i Europa.

Hepatitt B blir spredd via blod og ubeskyttet sex.  Sykdommen er ikke vanlig, men får man den er det farlig. En vaksinering består av tre doser. Det går normalt to måneder mellom de to første dosene og fra der 5 måneder til siste dose. Ved langvarig opphold i risikoområder i Asia, Afrika eller Sør-Amerika anbefales vaksinen.

Tuberkulose

Dette er en infeksjonssykdom som mange kjenner som tbc. Den påvirker først og fremst lungene. Det skjer fra tid til annen at smitte også skjer i Norge og Norden. Rundt om i verden er tuberkolose langt mer vanlig. Trøsten er at det finnes gode medisiner og de aller fleste smittede pleier å bli helt friske med behandling. 

 

IMAGE Boracay - verdens beste ferieøy
Boracay, Filippinene en for mange ukjent perle av "sydhavsøy"! La det være sagt med en gang, denne øya har alt. En 4,5 km lang strand med kritthvit sand og krystallklart vann, hvor motorisert ferdsel ikke lenger er tillatt, hverken fra sjø eller... Read More...
IMAGE Cinque Terre - Favorittreisemål i Italia
Det er få reisemål som skaper mer forventning enn Cinque Terre i Italia. Utallige personer vi har truffet har hatt en reise til Cinque Terre som sitt største ferieønske. Og de som har vært der blir varme i hjertet når de tenker tilbake på... Read More...
IMAGE En måned i Sør-Afrika
Skal man reise på egenhånd i et nytt land, kan det kanskje være en ide å henge seg med på en organisert tur, som gir deg sjansen til å se og oppleve ting og steder du aldri ville funnet frem til på egenhånd. Etter å ha kommet til denne... Read More...
IMAGE Fantastiske Göreme og Kappadokia
Midt i Tyrkia, omtrent 300 kilometer sørøst for Ankara, 750 kilometer sørøst for Istanbul og 550 kilometer nordøst for sommerferiefavoritten Antalya og Dalamankysten ligger provinsen Nevşehir. Det er her du finner Göreme Nasjonalpark og... Read More...
IMAGE Hiking i Japan - Fuji 3776 meter
A wise man will climb Mt Fuji once; a fool will climb Mt Fuji twice. Dette reisebrevet handler om hvordan det er å klatre opp på toppen av Japan. Det skal sies med en gang at du slipper å gjøre det alene. Hver eneste dag er det ca 5000... Read More...
IMAGE Hiking in Scotland
Er du heldig og får oppleve de dagene høylandet byr på god temperatur samtidig som solen sender dagens siste livgivende stråler fra en nesten skyfri himmel, er det få steder på jorden som er vakrere enn Skottland. Her finner du majestetiske... Read More...
IMAGE I fotsporene til Jan Palach
1968 gir oss som er litt opp i årene assosiasjoner til "sekstiåtterne", en betegnelse som ble benyttet på den radikale generasjonen av studenter fra 1968 og de påfølgende årene. Radikalismen som oppsto kan enkelt forklares med bakgrunn i det... Read More...
IMAGE Ibiza og Irland i Polen
Har du lyst på fest og moro, gater med casino og puber, og ikke minst en lang og flott strand? Selvsagt har du det. Men vet du at turen går til Polen? Rett nord for koselige Gdansk finner du Sopot. Sammen med Gdynia utgjør Sopot og Gdansk den... Read More...
Jorden rundt på 89 dager (del 1)
Yepp, endelig er vi på New Zealand.Etter start fra Oslo via Helsinki, og det påfølgende stoppet i Singapore. Jeg skal bare kort oppsummere Singapore: Jeg fikk influensa under avreise fra Norge, og influensa i 32 varmegrader er ikke noe kult!... Read More...
Jorden rundt på 89 dager (del 2)
I morgen drar vi videre til USA, faktisk så er det under en måned til vi kommer hjem. Vi gleder oss begge til å komme til et nytt sted igjen. Av bøker vil jeg anbefale Charles Darwins "Origin Of The Species" 1.utgave, han ga til sammen ut... Read More...
IMAGE Marokko - en eventyrverden!
I hvilket land kan du surfe på Atlanterhavskysten på morgenen, kjøre slalom 3200 meter over havet på ettermiddagen, og drikke te under stjernehimmelen i Saharaørkenen på kvelden? I de siste årene har stadig flere nordmenn oppdaget... Read More...
IMAGE På loffen i Thailand - del 1
Etter en ti-timers flight fra Frankfurt med Lufthansa, var jeg endelig tilbake i Thailand. I årevis har jeg hatt innstillingen ”Been there, done that; next!” og heller plusset nye land på lista mi. Men Thailand er noe helt spesielt…... Read More...
IMAGE På loffen i Thailand - del 2
Nå var tiden moden for å forlate Bangkok og jeg kom meg ut av senga allerede i 0630-tida og fikk meg frokost før jeg sjekket ut og tok taxi til Hualamphong, hovedjernbanestasjonen i Bangkok. Sjåføren tilbød seg å kjøre meg dit for bare 200... Read More...
IMAGE På loffen i Thailand - del 3
Etter min siste natt i Hua Hin åpnet alle himmelens sluser seg. Selv om det var november og regnsesong, hvor det som oftest kommer en kraftig skur på kveldstid som er over i løpet av et kvarters tid, var dette drøye greier. Sjekket ut fra... Read More...
IMAGE På måfå i Milano
Hva gjør du når du har gått lei av motebutikene langs Via Montenapoleone, hvor du egentlig ikke har råd til å handle, og Galleria Vittorio Emanuelle II er besøkt så mange ganger at selv ikke verdens vakreste kjøpesenter frister? For... Read More...
IMAGE Palmesus i Warszawa
Hva har David Bowie, en palme og en rød gris til felles? Les Reiseplanetens reisebrev fra Warszawa og bli inspirert for en tur du også. I 1977 ga David Bowie ut albumet Low sammen med Brian Eno. Dette var et såkalt dark ambient electronic album... Read More...
IMAGE Reisebrev
  Reiseartikler Reisebrev fra folk som har vært der Reisebrev fra reisemål over hele verden.  Les folks egne historier fra destinasjoner over hele verden.  Hvem kan beskrive turistopplevelser bedre enn folk som du og jeg?... Read More...
IMAGE Reisebrev fra Buenos Aires
Etter seks uker i Argentina sitter jeg nå i Oslo og ønsker meg tilbake. Lignende by tror jeg man skal lete lenge etter, og alle jeg kjenner som har vært der får stjerner i øynene når man nevner Buenos Aires - tangoens og biffens hovedstad,... Read More...
IMAGE Reisebrev fra India
”Kjør sakte!” beordrer husverten taxisjåføren min på tamil. Indiske taxisjåfører har et velfortjent rykte på seg til å kjøre vel fort. ”Nå har han i hvert fall fått beskjed,” tenker jeg. Fem minutter senere kjører vi forbi en... Read More...
IMAGE Reisebrev fra Kambodsja
Asia er et fascinerende kontinent. Fargerikt, hektisk, masse lukter, rare lyder, trafikkaos og god mat er bare noen av kjennetegnene. Selv om mange kanskje faller for fristelsen å skjære landene over en kam og tro at nudler og stråhatter er en... Read More...
IMAGE Reisebrev fra Manly - Australia
Mitt kjærlighetsforhold til Australia begynte for tre år siden, da jeg ved en tilfeldighet fant ut gjennom organisasjonen x-plore at en ikke trenger nøye seg med tre måneders turistvisum i Australia, jeg kunne faktisk bli der et helt år! Det... Read More...
Reisebrev fra Padova
Det er tidlig morgen og vi setter oss på toget fra Mestre, en by som ligger strategisk nærme både Venezia og flyplassen Marco Polo. Fra Mestre går regionstog og lokaltog til Padova, og siden avstanden er så kort, er det like greit med den... Read More...
Reisebrev fra Praha
Reisebrev fra Praha, av Morten Heiberg! Foto: Morten Heiberg. Før vi startet turen hadde vi gjort noen småting i forkant i tillegg til ordne med overnatting, noe jeg også vil anbefale andre også å gjøre. Finn ut på forhånd hva du vil med... Read More...
IMAGE Reisebrev fra Vietnam
Buy something from my shooop!" Med skingrende stemme på flytende chinglish roper skredderdamen etter oss. "Buy anything!" Her er det lite fokus på faktisk behov, så lenge du legger igjen turistdollarene dine i butikken hennes. Men ser du bort fra... Read More...
IMAGE Skopelos – en juvel blant greske øyperler
Skopelos er en øy i Sporadene mellom Skiathos og Alonnisos. Den ligger rett nord for Evia, Hellas’ neste største øy, og ikke så langt fra fastlandet. Det er knappe to timers båttur til Skiathos, som har flyplass, og som lokker de fleste... Read More...