Den hellige gral i Valencia

valencia denhelligegraal

I mange århundrer har mennesker jaktet på det som kanskje kan kalles verdens mest sagnomsuste gjenstand; Den hellige gral, også kjent som koppen Jesus drakk av på det siste måltid. Dette er både en viktig del av legenden om Kong Arthur og Ridderne av det runde bord (som også Monty Python har parodiert i en hysterisk morsom film) og bestselgerboken og filmen DaVinci-Koden, for å nevne noen av de mest kjente.Katedralen i Valencia

Men, Gralens oppholdsted er ikke noen hemmelighet! Det er bare ikke så offentlig kjent at den siden 1400-tallet har befunnet seg i et eget kapell i katedralen i Valencia, Spania. Og merkelig nok har heller ikke byens turistkontorer utnyttet dette scoopet for alt det er verdt, til tross for at denne gralen er anerkjent av Vatikanet som den eneste ekte.

valencia katedralen


Når Reiseplaneten besøkte nylig Valencia og var forberedt på å stå i en lang kø i timesvis og betale i dyre dommer for å stå i en folketrengsel og få et lite glimt av helligdommen. Men her var det bare å marsjere rett inn i den gotiske 1300-tallskatedralen for skarve tre euro. Prisen inkluderer en audioguide på valgfritt språk, adgang til klokketårnet hvor du har en fabelaktig utsikt over Valencia, og resten av katedralen som blant annet har malerier av Goya.

Gralen befinner seg i et eget kapell som ligger rett til høyre for inngangen. Da Reiseplaneten var på besøk, var vi faktisk de eneste i hele rommet, og kun en glassplate skilte oss fra dette legendariske drikkeredskapet. Ingen væpnede vakter eller selvskudd, såvidt vi kunne se. Riktignok kom en gruppe turister inn i kapellet like etter oss, men da kunne vi sniklytte til guidens informasjon.

Jakten på Den hellige gral

Opp gjennom århundrene er det flere som har hevdet å besitte den ekte hellige gral. Hva er det som gjør at akkurat denne er anerkjent av Vatikanet som den ekte? Ikke vet vi for sikkert, men vi fikk en demrende mistanke da vi noen kvartaler nedenfor katedralen kom over en statue av pave Alexander VI, som regjerte fra 1492 til 1503.

Pave Alexander VI - den første mafiagudfar

valencia pave alexander vi

Denne karen, som egentlig het Roderic Borgia og var født i Valencia, er en av de mest kontroversielle pavene gjennom tidene, og kan like gjerne omtales som den første mafiagudfar. Takket være pave Alexander snakker hele Latin-Amerika, unntatt Brasil, spansk den dag i dag. Han førte stadig krig mot nabostatene, snikmyrdet eller henrettet sine kritikere (blant dem munken Savoranola), hadde flere elskerinner og fikk lagd mange nye religiøse malerier med sine egne barn som modeller.

Den Jesusskikkelsen som går igjen i religiøs kunst den dag i dag, er prikk lik hans sønn, den like beryktede Cesare Borgia. Og Maria er svært lik hans datter Lucretia. Pave Alexander VI var så upopulær at prestene i St.Peterskirken i Roma boikottet hans begravelse og henviste kisten med hans legeme til den spanske nasjonale kirken i Roma istedet.

Så hvis du reiser til Valencia for å se den Hellige Gralen, får du selv bestemme deg for om dette faktisk er koppen som Jesus drakk av på det siste måltid, eller om det er en hilsen fra en fordums korrupt pave til sin egen hjemby.

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.