Verdens beste og vakreste Operahus

 

La-Scala MilanoLørdag 12.april 2008 åpnet Norges nye operahus og nasjonale stolthet, som også høyst sannsynligvis vil bli Oslos mest fotograferte bygning og en byens største turistattraksjoner. De første tilbakemeldingene fra artister og publikum var ikke overraskende svært positiv. National Geographic laget i samme periode en liste over verdens beste operahus, og tiden får vise om Oslos operahus kan befeste seg verdig en plass på fremtidige lister.

1. Teatro alla Scala, Milano

Teatro alla Scala, Milano, Italia eller La Scala som den kalles på folkemunne. Dette grandiose bygget åpnet i 1778 med operaen Europa Riconosciuta av Antonia Salieri, og feirer altså sitt 230-års jubileum i 2008. Mange kjente operaer har hatt sin urfremførelse her, deriblant Othello. La Scala har plass til rundt 2800 tilskuere, og disse er kjent for å være særs kritiske. Så sent som i 2006 ble en fransk tenor buet av scenen og erstattet i pausen. La Scala huser også et museum og en skole for scenekunst.

2. Teatro di San Carlo

Teatro di San Carlo, Napoli , Italia. Europas eldste operahus i kontinuerlig drift ligger i Napoli sentrum, og står på UNESCOs liste over verdens kulturarv. San Carlo åpnet i 1737, og premieren var den lokale komponisten Domenico Sarros verk Achille in Sciro. En periode var dette verdens største operahus med plass til over 3300 mennesker, og Napoli var verdens operahovedstad. Kjente Gioachino Rossini var komponist og operasjef i perioden 1815-1822. Les mer om Teatro di San Carlo .

3. Teatro Colon

Teatro Colon, Buenos Aires , Argentina . Dette er et av verdens mest berømte operahus, og det har 100-årsjubileum i 2008. Det er bygd etter modell av de klassiske renessansebyggene, og den store kuppelen er dekorert med fresker av kunstneren Raul Soldi. Totalt er det plass for nesten 3500 tilskuere. Teatro Colon stengte for oppussing i 2006, og forventes å gjenåpne i 2010.

4. Royal Opera House

Royal Opera House, London , Storbritannia . Det har eksistert et operahus på Covent Garden i London siden 1732, men de to første utgavene ble ødelagt i branner. Dagens operahus åpnet i 1858, og var da et teater som fremførte alt fra sirkus til opera og teaterforestillinger. Det ble Royal Opera House i 1892. Etter store oppussinger på 1990-tallet, har operahuset nå 2268 sitteplasser, og regnes som et av Europas mest moderne operaer.

5. Bolshoiteateret

Bolshoiteateret, Moskva , Russland . Russernes fremste opera huser også ballett, og har røtter tilbake til 1776. Dagens bygning stammer fra 1824, etter at forløperen brant ned. Bolshoiteateret har overvært premierene på operaer av både Tchaikovski og Rachmaninov. Bolshoiteateret stengte for oppussing i 2005, og forventes å gjenåpne på høsten 2009. 

6. Sydney Opera House

Sydney Opera House, Sydney , Australia . Antagelig verdens mest kjente operahus utseendemessig, og et landemerke i Australias største by. Arbeidet med dette arkitektoniske mesterverket ble påbegynt i 1959. Operaen ble innviet av Dronning Elizabeth II i oktober 1973. Den første fremførelsen var Beethovens 9. symfoni. Operahuset i Sydney ble nominert som et av verdens nye syv underverker. Åpent daglig fra kl. 0900 til 1700, og hver halvtime starter en 60 minutters omvisning.

7. Palais Garnier

Palais Garnier, Paris , Frankrike . Franskmennenes stolthet (en av dem) er også kjent som Paris Opéra . Denne 2200-seteren er en utrolig vakker ny-barokk bygning som ble innviet i 1875, og har blant annet et takmaleri av kunstneren Marc Chagall.

8. Metropolitan Opera House

Metropolitan Opera House, New York City , USA . Dagens operahus åpnet i 1966 med en verdenspremiere på Samuel Barbers Antony and Cleopatra, og har rundt 3800 seter. Også her har Marc Chagall bidratt med utsmykninger. Metropolitan Opera House ligger på Lincoln Square på Upper West Side. Her er det forestillinger hver dag, gjerne med 4-5 forskjellige oppsettinger i uken.

9. Wiener Staatsoper

Wiener Staatsoper, Wien , Østerrike. Dette er en av de mest prestisjetunge scenene for operasangere fra hele verden. Statsoperaen åpnet i 1869 med Mozarts Don Giovanni. Bygningen ble ødelagt av amerikanske bomber i mars 1945, og fullstendig gjenkonstruert. Nyåpningen var i november 1955 med Beethovens Fidelio. Wiener Staatsoper setter årlig opp rundt 60 forskjellige operaer. Blant operaens dirigenter finner vi Gustav Mahler og Herbert von Karajan.

10. Teatro Amazonas

Teatro Amazonas, Manaus, Brasil . Denne operaen ville vel de færreste av oss tippet på en Topp 10-liste, med en beliggenhet ved Amazonas i en tropisk regnskog. Bygningen er i italiensk renessansestil, og åpningen skjedde i 1896 med La Gioconda av Ponchielli. Bygningen er laget av materialer fraktet over fra Europa, som italiensk marmor og fransk glass. Teatro Amazonas har plass til 700 tilskuere, og huser også en årlig filmfestival.