Forsidebilde SurfersBeach

Zürich Bli kjent

Zürich startet sin historie for totusen år siden som romersk tollstasjon på grensen mellom Gallia og Romerriket, og ble ikke by før på 1200-tallet. I dag er Zürich vokst til å bli den største byen i Sveits med rundt 375000 innbyggere.

Zürich er et viktig økonomisk senter i Europa og byen er selvfølgelig det kulturelle og finansielle midtpunkt i Sveits, til tross for at Zürich ikke er hovedstad. Hovedstaden heter Bern. I følge en undersøkelse utført av Mercer Consultings  var Zürich den byen i verden med høyest livskvalitet for sine innbyggere. 


Sveits har idag rundt 7,5 millioner innbyggere, og har eksistert som selvstendig nasjon siden 1291. Sveits har i århundrer vært et nøytralt og fredselskende land, kanskje ikke så rart når de har hatt naboer som Napoleon, Mussolini og Hitler. Landet har ikke vært i krig siden 1815, og det er i Sveits du finner hovedkvarterene til humanitære organisasjoner som Røde Kors, FN og Verdens Helseorgansisasjon.

Sveits har fire offisielle språk: tysk, italiensk, fransk og retoromansk. Zürich er tyskspråklig, men dialekten kan være litt vanskelig å forstå for de som kun er vant til vanlig tysk. De fleste innbyggerne snakker engelsk, noe som kanskje er naturlig i en by hvor hver tredje person er utenlandsk statsborger.  

Den største gruppen av disse utenlandske statsborgerne er riktignok tyskere, mens det er påfallende få innvandrere fra Asia og Afrika sammenlignet med andre europeiske storbyer.


Målt opp mot andre sveitsiske byer er Zürich en moderne by. Zürich har en idyllisk beliggenhet ved nordvestsiden av innsjøen Zürichsee og deles i to av elven Limmat. De aller fleste severdighetene og attraksjonene ligger i nærheten av elven, på begge bredder.  
Zürich er en svært grønn by, med mange grøntarealer, trær, kanaler og parker. Gjennom spaserturer i byen vil du stadig vekk komme over drikkefontener med godt og rent vann.

Niederdorf - Øst i Gamlebyen i Zürich

Den mest sjarmerende delen av Zürich vil de fleste synes er Niederdorf, området øst for Limmat. Dette er en del av Altstadt, Zürichs gamleby. Her er trange brosteinskledde gågater og gamle middelalderbygninger som maksimalt strekker seg opp til fire etasjer.

Bydelen strekker seg fra elven og oppover i åsene. Langs elvebredden finner du gaten Limmatquai, med promenade på den ene siden og kafèer og butikker på den andre. Her ligger byens gamle rådhus, og landets største kirke, Grossmünster.  Kirken stod ferdig på 1300-tallet, og troner på en bakketopp. Et par hundre meter øst for kirken ligger Sveits fremste kunstgalleri, Kunsthaus, som har en av verdens største samlinger av klassisk kunst. Liker du mestere som Picasso og Munch så er Kunsthaus verdt et besøk.


På den nordlige enden av Niederdorfstrasse ligger inngangen til den nedre stasjonen på den 120 år gamle taubanen Polybahn, som tar deg rett opp til Zürichs gamle universitet. Dette er det største universitetet i Sveits med nærmere 25000 studenter. Her har store navn som Einstein, Röntgen og Schrödinger arbeidet. Ved Polybahns øvre stasjon er en stor terrasse med kafeer og en fin utsikt over Zürich. De mange studentene bidrar selvsagt til et særs godt uteliv, og ingen byer i Europa har flere klubber og barer enn Zürich, i forhold til folketallet.

Utenfor Polybahns nedre stasjon kan du krysse broen Bahnhofbrücke til Zürichs vestre bydeler, selv om du fortsatt er i Gamlebyen. Du går da rett på Hauptbahnhof, byens hovedtogstasjon, og rett nord for denne ligger Sveits Nasjonalmuseum, Landesmuseum.

Hauptbahnhof og Gamlebyens vestre områder

Utenfor Polybahns nedre stasjon kan du krysse broen Bahnhofbrücke til Zürichs vestre bydeler, selv om du fortsatt er i Gamlebyen. Du går da rett på Hauptbahnhof, byens hovedtogstasjon, og rett nord for denne ligger Sveits Nasjonalmuseum, Landesmuseum. 

Sør for togstasjonen starter det som kanskje er den dyreste og mest eksklusive shoppinggaten i hele verden. Bahnhofstrasse er en halvannen kilometers allè med eksklusive og kostbare butikker som Chanel, Armani og Cartier i tillegg til alle kjedebutikkene.

Paradeplatz og Bellevue Platz

Banhofstrasse fører til Paradeplatz, hvor hovedkvarterene til flere av Sveits mektige banker befinner seg. Men også i denne moderne forretningsbydelen glimrer skyskraperne med sitt fravær. Bahnhofstrasse følger de nå ikke-eksisterende gamle bymurene som omga Zürich i middelalderen.

I enden av Bahnhofstrasse ligger Bürkliplatz ved bredden av den idylliske Zürichsee med sine mange svaner. Her er også kaiene med båter som kan ta deg til andre steder ved innsjøen. Zürichsee er populær å bade i på sommerstid, og vannet er meget rent.

Innsjøen er hele 40 kilometer lang, men kun 3 kilometer på sitt bredeste. Fra Bürkliplatz kan du krysse Limmat over broen Quaibrücke til Bellevue Platz, og rett nedenfor ligger Zürichs operahus.  Fra Bellevue Platz begynner en tre kilometer lang idyllisk promenade langs innsjøen, som blant annet passerer et område hvor byens innbyggere elsker å samle seg for å bade og grille på varme sommerdager. Du passerer også en kinesisk hage, en gave fra søsterbyen Kunming.
 

Gamlebyens sentrum og Lindenhof

I Gamlebyen, mellom Bahnhofstrasse og Limmat-elven, ligger flere interessante områder og bygninger. Fraumünster er byens eldste kirke, fra år 823, og kirken har steinglassvinduer av den kjente kunstneren Marc Chagall. Like nord for Fraumünster ligger St.Peterskirken  som har verdens største urskive på tårnet sitt, med en diameter på 8,7 meter.  St. Peterskirken ligger ved foten av åsen Lindenhof, som på mange måter er Zürichs startpunkt. Det var her romerne bygget sin festning og tollstasjon for 2000 år siden, men det er ikke stort igjen av denne.

Følger du Lindenhofstrasse, vil du se eldgamle romerske steintavler og gravsteiner langs veien, som utrolig nok er fri for grafitti. På toppen er en stor og trivelig terrasse, med en glimrende utsikt mot Limmat og Zürichs østre deler. Her er også flere store sjakkbrett med halvmeter store brikker, hvor byens eldre herrer stadig samler seg og utfordrer hverandre.

Andorra la Vella-Guiden