Bli kjent i Aten

aten city

Aten er hovedstaden i Hellas og landets suverent største by. Omtrent halvparten av alle grekere bor i eller rundt byen. Aten ligger helt sør i landet ved Middelhavskysten, og omgitt av fjell på tre sider.

Hellas assosieres kanskje mest med sine gamle bragder fra antikken, men tidlig i 2000 slo landet virkelig på stortrommen igjen. Først med å sjokkere alle med å bli europamestere i fotball i 2004, og det i det samme året som Aten var vertsby for sommer-OL. Siste gang Aten arrangerte OL var i 1906. Deretter vant de noe overraskende Melodi Grand Prix i 2005.Dessverre for både Hellas og Aten kostet suksessen mer enn den smakte.  Fra 2010 har det vært økonomisk krisestemning i landet.

Atenområdet har vært bebodd i rundt 8000 år, og her ble de første olympiske lekene arrangert i 776 f.Kr. Aten var en mektig bystat som stadig var i strid med nabostaten Sparta. Atens gullalder som sjøfartsnasjon var 500-400 f.Kr., og navnene til filosofer og statsmenn som Sokrates, Platon, Perikles og Sofokles huskes fortsatt.

Romerne plyndret Aten i 88 f.Kr., og reiste flere av de største bygningene på 100-tallet. Byen mistet sin betydning da den ble en utkantby i det bysantinske imperiet, som igjen ble avløst av det ottomanske riket og styrt fra Istanbul. Dette er en av årsakene til den inngrodde motviljen mange grekere den dag i dag føler for tyrkere.

Den greske kampen for selvstendighet pågikk på begynnelsen av 1800-tallet, og i 1834 ble Aten erklært hovedstad i den nye selvstendige greske staten. Grekerne hentet inn Otho av Bavaria som konge. Under 2.verdenskrig ble Hellas invadert av Tyskland, og i årene etter krigen raste en bitter borgerkrig.

I 1967 tok de militære makten gjennom et statskupp, og undertrykket grekerne i et brutalt regime i de neste syv år. I 1975 ble Hellas en republikk og vedtok ny demokratisk grunnlov, og seks år senere ble landet medlem av EU.

Ved ankomst i Aten er det lett å bli overveldet av heten, trafikkstøyen, forurensingen og stygge bygårder. Det er få parker eller åpne plasser hvor du kan summe deg og trekke pusten. Men med et godt bykart er det lett å komme seg rundt. Kjøp en ukesbillett til hundrelappen, og du kan bruke byens nye effektive metro, trikkene og bussene så mye du vil.

Syntagmaplassen i Aten

aten syntagma

Aten har egentlig ikke noe klart definert sentrum, men Syntagmaplassen ( Plateia Syntagmatos) regnes vel som hovedplassen i det moderne Aten. Her ligger den greske parlamentsbygningen, som tidligere var et kongelig slott. Dette er også et knutepunkt for byens kollektivtrafikk, med egen metrostasjon . Her er dessuten inngangen til det store grønne parkanlegget "Nasjonalhagene".

Plaka og Lykavittos

Fra Syntagmaplassen kommer du deg lett til Atens eldste bydeler, som for eksempel Plaka. Dette er det historiske sentrum beliggende rett under Akropolis.  Her ligger byens eldste gate, Adrianou. En labyrint av bilfrie smågater og smug slynger seg mellom tavernaer, småbutikker, barer og restauranter. Dette er naturlig nok turistenes favorittområde, og av den grunn vrimler det av suvernirbutikker og menu turistica på spisestedene.

Atens høyeste punkt er Lykavittos, (også kalt Lycabettus) som ligger øst for Plakaområdet. På toppen, 270 meter over havet, er det en restaurant hvor du kan ta en drink, mens hele Aten ligger for dine føtter med et 360 graders panorama.  På en klar dag ser du helt til Pireus. De sprekeste kan gå opp den svært bratte bakken og sikksakk-trappene til toppen, de mindre spreke kan ta gondolbanen fra Ploutharou.

Kolonaki

Mellom Lykavittos og Nasjonalhagene ligger den fasjonable bydelen Kolonaki, et velstående område kjent for sine shoppinggater, muséer og gallerier. Her kommer du for å shoppe moteklær og smykker, spesielt i gaten Voukourestiou. I Kolonaki finner du det Bysantinske Museum, krigsmuséet og kunstmuséene Benaki og Goulandris ( Museum of Cycladic Art).

Monastiraki og Psirri

aten flea market

Nordvest for Plaka ligger Monastiraki, som kanskje er mest kjent for sitt store loppemarked, eller antikvitetsmarked, Agora. Skal du kjøpe suvernirer i Aten, får du det helt sikkert rimeligere i en av Monastirakis basargater enn i det atskillig mer turistifiserte Plaka.

Vest for Monastiraki igjen har du Psirri, som er en forholdsvis uinteressant bydel på dagtid sett fra en turists ståsted. Men det er definitivt verdt å komme hit på kveldstid, da den forandres til et av Atens mest trendy utelivsområder. Ta gjerne en barrunde i gågaten Anargyron, sammen med Atens lokalbefolkning.

Akropolis

Atens sentrumsområder er sprinklet med flere høye bakketopper, og den mest kjente av disse er naturligvis Akropolis, som ligger på en 150 meters høyde midt i byen. Dette var midtpunktet i antikkens Aten, selve festningen som ruvet over byen.

Sentralt i Akropolis ligger det berømte tempelet Parthenon, bygget 500 f.Kr til ære for gudinnen Athene, som byen er oppkalt etter. Her kan du også se restene av Dionysos Teater, og Erechteum-tempelet.

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 


 

------> Reiseguiden om Athen fortsetter...