Bli kjent med Essaouria

Essaouria på arabisk (og berbisk) betyr "muren" og refererer logisk nok til bymuren som en gang strakk seg rundt byen.Essaouira har vært bebodd i årtusener, og etablerte seg som en havneby og handelsby allerede for 3000 år siden, da fønikerne oppdaget denne skjermede bukten. Skjellene på øyene rett utenfor bukten, som nå kalles Ile de Mogador, ble brukt til utvinning av den ettertraktede purpurfargen, som bl.a. ble brukt til å farge den romerske keiserens kappe.

Under middelalderen ble bukta et skjulested for pirater, og portugiserne etablerte en festning og handelspost her i 1506. Byen fikk da navnet Mogador, et navn som ble benyttet helt frem til Marokkos selvstendighet i 1956.

På 1800-tallet fungerte Essaouria som havnen til Marrakech. Denne rollen medførte naturlig nok stor pågang fra Europeiske land og flere diplomater var stasjonert i enten Tangier eller Essaouria.

I dag er Essaouria en by breddfull av kultur. Utallige kunstgallerier kan besøkes og verdensmusikkfestivalen som arrangeres i slutten av juni samler artister fra hele verden i tillegg til en halv million tilreisende. Festivalen heter Gnaoua Festival, men kalles (med glimt i øynene) gjerne for Marokkos Woodstock.


Spesialtips om Essaouria
40 % av Essaouria besto på 1800-tallet av jøder. I dag finner du flere minner fra denne perioden i byen, inkludert en stor jødisk kirkegård som er en attraksjon i seg selv. Den jødiske perioden i Essaouria ble avsluttet når Europa ikke lenger var avhengige av karavanene gjennom ørkenen for å drive handel med det sørligere Afrika.
Og er du fugletitter så vit at her ved Essaouria holder den sjeldne Eleanora-falken til.