Gøteborg Shopping

Selv om det ikke er så veldig mye billigere i Sverige enn i Norge, er det likevel en fornøyelse å shoppe i Gøteborg. Her er det mange hyggelige gågater og flere store shoppingsentere hvor du finner utallige butikker under samme tak. Det naturlige startpunktet er for mange Nordstan, et enormt varehus over 3 plan med mer enn 180 butikker, restauranter og cafèer. Her ligger også et av Gøteborgs turistbyråer, som hjelper deg med hotellreservasjoner og generell informasjon. Et annet stort shoppingsenter er Frölunda Torg, som ligger i sørlige Gøteborg. Her finner du over hundre butikker og ti spisesteder under samme tak. Har du med barn, kan du trygt parkere de på Äventyrsleken, et lekeland for barn i nær sagt alle aldre.

Haga Nygata
Haga Nygata

De fremste shoppinggatene er paradegaten Avenyn og Östre Hamngatan, og sistnevntes sidegater og parallellgater, Torggatan, Fredsgatan, Korsgatan, Kungsgatan og Vallgatan. I Fredsgatan ligger Sveriges eldste varehus NK som åpnet i 1902, og mindre arkader som Citypassagen, Kompassen og Arkaden. De flestes favoritt er Kungsgatan, hvor du finner mange klesbutikkerog gavebutikker, Indiska, H&M og RockHouse, som har alt av rockerelaterte artikler fra bøker og CDer til kalendere og barneklær. Her ligger også utsalgene til svenske designere som Gudrun Sjödén og Filippa K.

For litt mer avslappende småbystemning, sett kursen for Gøteborgs gamle bydel Haga, som er kjent for sine antikvitetsbutikker, markeder, bruktbutikker, bokhandlere, kunsthåndverksutsalg og kaféer, alt beliggende i små koselige trehus langs den brosteinsbelagte gågaten Haga Nygata.

Åpningstidene i Gøteborg er generelt fra 1000 til 1800 på hverdager, og til 1400 på lørdager. Siste lørdag i måneden holder imidlertid mange av butikkene åpent til 1700. Enkelte større sentre, deriblant NK og Nordstan, har også åpent på søndager, fra 1100 til 1700.

Du kan dessverre ikke få refundert den svenske momsen på 20 % ved utreise, med mindre du er statsborger i et land utenfor Norden og EU.