Bli kjent i København

kobenhavn-guinnessworldofrecords

København ble grunnlagt omkring år 1000 og fikk sitt navn rundt år 1200. Opprinnelig var København en liten fiskerlandsby. Men allerede før år 1400 bodde det 4000 mennesker i byen. I dag har København vokst til mer enn 500 000 innbyggere og er med det Danmarks største by.De senere år har København for stor del vokst sammen med sine nabokommuner til et slags stor-København. Denne regionen er blitt til en av de tettest befolkede i hele Skandinavia og er hjemområdet til mer enn 1,2 millioner mennesker.

København er geografisk oppdelt i 15 bydeler. Disse er igjen oppdelt i roder ut fra statistiske og skattemessige hensyn. Vi vil her gi deg en oversikt over de bydelene som er mest aktuelle i forbindelse med en langweekend i København.

Indre by/City i København

Indre by er det de fleste av oss vil kalle sentrum. Her er middelalderdelen av København, med de fleste severdighetene og ikke minst området der turistene ferdes. Indre by er det som ligger innenfor Københavns voller, eller innenfor søene (dammene) som københavnerne selv sier. Holder du deg innenfor Kastellet ved Øresund (nord), Nordre og Østre Farimagsgade (i øst), Stockholmsgade (vest) og Bernstorffsgade (sør), så er du i Indre by.

Den mest kjente gaten i byen er Strøget, som ligger rett ved Amagertorv sentralt i Indre by. Amagertorv har forresten aner tilbake til middelalderen. Nordøst for Strøget, gå Østergade til Kongens Nytorv så finner du Nyhavn. Nyhavn er en kanal som ble anlagt i 1671 og i dag har den gågater på begge sider med kafeer, restauranter og vertshus. Er været godt, så syder det av liv her. Tidligere hadde nordsiden av Nyhavn et røft rykte, men i senere tid er dette området blitt betydelig tryggere, om enn med et visst bohempreg.

Videre nord for Nyhavn ligger blant annet kongefamiliens residens, Amalienborg slott. Det består av fire rokokkopaleer og en fin park. Vest for Amalienborg kommer du til vakre Kongens have eller Rosenborg have, som den også kalles. I vestenden av parken ligger Rosenborg slott, som ble bygd under Christian 4. på begynnelsen av 1600-tallet. Fortsetter du videre vestover, kommer du til Københavns botaniske have.

Går du helt sør i Indre by, kommer du til Tivoli. Du kan enkelt gå fra Amagertorv ned Frederiksberggade. Den store gaten som passerer foran Tivoli, heter H.C. Andersens Boulevard, oppkalt etter den kjente eventyrforfatteren som bodde mange år i København. Bak Tivoli går Bernstorffsgade, som markerer sørenden på Indre by.

Vesterbro i København

Sørvest for Indre by, eller sagt med andre ord, fortsetter du videre gjennom Tivoli, så kommer du til Vesterbro. Vesterbro har vært gjennom et av de største byfornyelsesprosjekter i Vest-Europa og har blomstret opp i moderne tid. Til tross for byfornyelsen må man si at dersom København har et «red light district», så befinner dette seg på enkelte steder i Vesterbro.

En av de viktigste gatene heter Vesterbrogade. I tillegg til at den fungerer som hovedferdsåren til og fra Frederiksberg har den mange butikker. Området er fremmedkulturelt og spennende. Vesterbrogade starter fra H.C. Andersens Boulevard og krysser Bernstorffsgade etter å ha passert Tivoli. Vesterbro huser både Det Ny teater (Gl. Kongevej 27) og Cirkusbygningen (Jernbanegade 8).

Også verdt å nevne er Fisketorvet, som ligger helt øst mot vannet (gå Ingerslevsgade til Kalvebod Brygge 59). Opprinnelig var dette Københavns fisketorg, nå er det et stort shopping- og fornøyelsessenter.

Østerbro i København

Østerbro har forvandlet seg til å bli et sted med mye liv. Denne yngste bydelen ligger nord for Indre by på den ene siden og Nørrebro på den andre. Den store gaten i bydelen heter Østerbrogade. Den starter midt mellom Indre by og Nørrebro ved en plass som kalles Triangelen, og som er et kjent trafikknutepunkt i København. Langs gaten finner du mange gode kafeer, og utelivet er livlig.

Zoologisk musem ligger på Østerbro og er av de beste zoologiske museer i Europa, med svært barnevennlige og interaktive utstillinger. Adressen er Universitetsparken 15, som ligger helt nord i bydelen. Bare følg Østerbrogade oppover. La oss også nevne Danmarks akvarium, som ligger like ved, i Kavalergården 1.Nørrebro i København

Rett vest for Indre by ligger det europeiske og litt parisiske København. På linje med Vesterbro har Nørrebro forvandlet sine arbeiderkvarter til sjarmerende og livlige boområder for middelklassen. Her er høyhus kombinert med autentiske små boligområder. Den viktigste gaten heter Nørrebrogade, og den er omgitt av små, koselige butikker. Nørrebrogade starter omtrent ved Botanisk have i Indre by før den passerer Dronning Louises bro og inn til Nørrebro forbi Assistens Kirkegård og til Nørrebro stasjon.

En av de flotteste severdighetene på Nørrebro er Grundtvigskirken, som ble oppført som nasjonalmonument for presten Grundtvig. Kirken er 33 meter bred og 67 meter lang og har en dansk-gotisk stil. Mange mener kirken er blant Skandinavias aller vakreste med sitt fullkomne minimalistiske interiør.

Christianshavn i København

Øst for indre by finner du Christianshavn, som er blitt verdensberømt på grunn av fristaden Christiania. Christianshavn er et populært sted å gå ut på kvelden, og du kommer hit ved å passere Knippelsbro med Børsgade i Indre by, som blir til Torvegade i Christianshavn. Fristaden Christiania ligger øst på Christianshavn og dekker et område på mer enn 300 mål. I dag er Christiania en av Københavns største turistattraksjoner og har egne guider som viser deg rundt. Innbyggerne her kalles christianitter.

Landemerket til Christianshavn er allikevel tårnet på Vor Frelsers kirke. Kirken ble innviet i 1696 og er oppført i barokkstil. Tårnet er mer enn 86 meter høyt, og du kan gå alle trappene opp og få en fantastisk utsikt. Adressen er Skt. Annæ Gade 29, som er en tverrgate til Torvegade.

Kart over København, klikk her.

 

------> Reiseguiden om København fortsetter...

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.