Spise på Kreta

De fleste av oss har et visst forhold til gresk mat, og har prøvd både moussaka og souvlaki. Men et fullstendig gresk måltid består gjerne av flere små forretter, en hovedrett med grillet lam eller geitekjøtt, gjerne i en stuing, eventuelt fisk, med grønnsaker og salat. Desserten består ofte av ost eller søte kaker gjennomtrukket med honning.Selv om det ikke er mange vegetarianere i Hellas, og heller ikke mange rene vegatarrestauranter, så vil det allikevel finnes alternativer for deg som ikke spiser kjøtt. De ortodokse grekerne faster tradisjonelt på onsdager og fredager, og mange restauranter, spesielt utenfor de større byene, serverer kun vegatarretter disse dagene.

En helt annen matkultur på Kreta

Den greske matkulturen er ganske radikalt forskjellig fra den vi har i Norge. Gjennomsnittsgrekeren spiser nesten ikke frokost, men en kraftig lunsj utpå dagen. Middagen kommer sjelden på bordet før etter 2100. Av denne grunn holder mange restauranter stengt på ettermiddagen, og åpner først fra 2000 og utover. Middagen skal man bruke lang tid på, med vin og raki til.

Hvis du forlater turistområdene og begir deg til en av landsbyene lenger inn i landet, kan du få ekte gresk matopplevelse på en av de lokale tavernaene. Her bør du ikke forvente deg noen meny, du vil vanligvis få servert det de tilfeldigvis lager den dagen. I byene og turistområdene er det godt utvalg av spisesteder, og hvis du heller vil ha italiensk, indisk, kinesisk eller tex-mex en kveld, så lar det seg alltids oppdrive.

Drikke på Kreta

Ingen land i Europa har produsert vin lenger enn grekerne, og deres vinhistorie kan spores minst 6500 år tilbake. Den mest kjente er nok den hvite Retsinavinen med en karakteristisk furusmak, som har blitt produsert i over 2700 år. På Kreta lagde minoerne vin allerede for 4000 år siden, og den greske vinguden Dionysos har sine tilbedere den dag i dag. Vinen på Kreta er ofte hjemmelaget og søt, og serveres vanligvis i mugge fremfor flaske. Når sant skal sies, er mye av Kretavinen mindre god og noe som Vinmonopolet ikke ville drømme om å importere. Men enkelte unntak finnes.

Du vil sikkert også komme over brennevinet raki, eller tsikoudia, men i motsetning til den tyrkiske nasjonaldrikken av samme navn smaker ikke den kretiske varianten anis. Og selv om den greske nasjonaldrikken ouzo ikke stammer fra Kreta, finner du den overalt. Den serveres ofte som apertif før et måltid, men drikkes sjelden etterpå. Da er det mer vin som gjelder.

Det produseres to merker øl i Hellas, Alpha og Mythos, og begge er velsmakende, lyse pilsnerøl. De allestedsværende Carlsberg, Heineken og Amstel er også tilgjengelig overalt.

Utvalg av Kretas bedre restauranter:

Vasilis, Nearchou 10, ved gamlehavnen i byen Rethymno. Dette er en bra sjømatrestaurant som har servert både greske og internasjonale kjendiser i en årrekke, med en svært pratsom og gjestfri eier som utvilsomt vil svinse rundt bordet ditt og sjarmere selskapet ditt. Priser rundt 140-220 kroner for en hovedrett.

Atskillig rimeligere, men minst like god mat får du rett borti gata, på Taverna Pontos i gaten Melissinou. Her serveres hjemmelagede spesialiteter, i en svært trivelig restaurant med flott atmosfære. Restauranten har enda ikke blitt oppdaget av de store turistmassene, antagelig fordi den ikke ligger langs havnen.

I Heraklion bør du vurdere Loukoulos i Korai 5, som har fått et svært godt rykte hos både fastboende og besøkende de siste årene. I tillegg til tradisjonell gresk mat, laget av økologisk dyrkede råvarer, tilbys også franske og italienske retter.

I et pittoresk 1300-tallshus ved havnen i Chania ligger Amphora restaurant , som tilbyr tradisjonell kretisk mat av ypperste kvalitet, med profesjonell service og høyst akseptable priser. Fantastiske vegetarretter. Amphora er også navnet på et hotell og en populær bar med kurvstoler rett ved vannkanten.

 

------> Reiseguiden om Kreta fortsetter...

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.