Attraksjoner og severdigheter i Ljubljana

Attraksjoner i Ljubljana

ljubljana castle

For mange er det å vandre rundt i gamlebyen til Ljubljana den største attraksjonen i seg selv. Det å rusle runst i trange brosteinsgater omgitt av små hus med barokkfasader, for så å finne åpne plasser med vakre fontener og yrende folkeliv er en god opplevelse å ta med seg. Alternativt kan du komme deg rundt vannveien med hjelp av organiserte båtturer. Gamlebyen er halvveis omkranset av elven Ljubljanica. Men Ljubljana har en rekke severdigheter utover folkelivet i gamlebyen.

Photo by Marika Bortolami from Italia - Ljubljana - Slovenia. Licensed under CC BY 2.0 via Wikimedijina ZbirkaLjubljana Slott

Midt i byen ruver Ljubljana Slott over sine omgivelser [se bildet først i artikkelen]. Dagens festningsverk kommer fra 1500-tallet, men det har visstnok vært en festning her siden 900-tallet. Festningsverkene er nærmest i perfekt stand.

Hit kommer du ved å ta kabelbane opp til toppen av Slottsbakken (Grad). Ta gjerne lunsj i den flotte borggården, omgitt av kanoner og blomsterbed. Åpent fra 1000 til 2100, i sommermånedene fra 0900 til 2300. Gratis adgang.

Nasjonalmuseet i Ljubljana

Slovenias Nasjonalmuseum (Narodni Muzej Slovenije) ble grunnlagt i 1821, og har stort sett bevart sitt utseende siden. Museets formål er å ta vare på og presentere den slovenske kulturarven for fremtidige generasjoner. Det ligger i Muzejska ulica 1 og har åpent daglig fra 10:00 til 18:00, torsdager til 20:00. Inngang ca 18 kroner.

St. Nicholas-katedralen

ljubljana stnicholas

by Žiga - Own work. Licensed under Public Domain via Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File

St. Nicholas-katedralen (Cerkev sv. Nikolaja), er en av Ljubljanas barokke kirker, med røtter som minst stammer tilbake til 1262, selv om den har blitt ødelagt og gjenreist flere ganger siden da.

Dagens struktur stammer fra rundt 1703.Legg merke til inngangsdørene som beskriver Slovenias historie. Dolničarjeva ulica 1. Gratis adgang, og det holdes gudstjeneste ni ganger daglig.

Nasjonalgalleriet

Ljubljana har rundt 50 kunstgallerier, men Nasjonalgalleriet (Narodna galerija) i Presernova cesta 24 er det største og beste. Her kan du se kunst fra 1200-tallet og frem til ca 1920, fra alle stilarter og kunstnere fra heleEuropa. Åpent tirsdag til søndag 1000 til 1800, inngang ca 40 kroner. Gratis adgang lørdager etter 1400

Rådhuset i Ljubljana

Ljubljanas rådhus (Mestna hisa) ligger i Mestni trg 1 og ble bygget på sent 1400-tall. Det har klare venetianske trekk i fasaden. Her har byens myndigheter holdt til i alle år.

Tivoli Park

Tivoli Park er ikke en fornøyelsespark, men en stor grønn park ved Ljubljana sentrum på nesten 5 kvadratkilometer. Her er et utendørs svømmebasseng, en botanisk hage, sportspark og lekeplass, fontener og statuer, spaserstier og en kunstig innsjø. Dette er et yndet utfluktsomåde for byens innbyggere, og et behagelig sted å slappe av. 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.