Marrakech Shopping

I de trange gatene nord for Djemaa el-Fna ligger soukene hvor du blir tilbudt alt, enten det er gullsmykker, radioer, høns, beduinklær, pirat-cd’er, trommer, håndlagde tepper, sko, sverd eller blomster. Her kan du vandre rundt på måfå i dagesvis uten å få med deg alt, og det er lett å gå seg vill. Kjøpmennene er svært pågående, og slipper deg ikke så lett før du har kjøpt noe. Ikke spør om prisen på noe som du ikke kan tenke deg å kjøpe. Og husk at ikke alt som glitrer er gull.

Det bør nevnes at de fleste marokkanere er atskillig mer avslappede enn andre nord-afrikanere. Hvis du tidligere har blitt skremt av grevling-taktikken (bite seg fast inntil det knaser...) til kjøpmenn i f.eks. Egypt, er Marokko en lek, for her respekteres som oftest et bestemt og vennlig nei.

Ta heller ikke som en selvfølge at alt er rimelig i Marokko. Som overalt ellers i verden må du betale for kvalitet, og for et utrenet øye er det kanskje ikke så lett å se forskjell på et mesterverk og et makkverk. De beste teppene kan for eksempel ta 12-16 måneder å lage, med hundretusener av knuter, og selgeren kan forståelig nok bli fornærmet hvis du tilbyr han en pris som tilsvarer et billig maskinvevd teppe. Å ha med en autorisert lokalguide kan være gull verdt, både for å holde de mest pågående selgerne unna, tipse deg om kvalitetsbutikker og assistere deg i pruting.

Håndlagde tepper
Blant de beste kjøpene du kan gjøre som turist, er håndlagde berbiske tepper. Og du skal faktisk være veldig bestemt og avvisende for å unngå å havne i en salgssituasjon. Hvis du først lar deg invitere med inn i en teppebutikk, setter deg ned og får en kopp te og en lang hyggelig prat med innehaveren som antagelig har en fetter på akkurat ditt hjemsted, er det svært vanskelig å si nei til et tilbud etterpå, reise seg og gå. Før du vet ordet av det, sitter du og diskuterer prisen på et teppe til flere hundre dollar som du overhodet ikke hadde planer om å kjøpe. Og når du omsider lar deg lokke til å si en pris du synes teppet er verdt, sier han: ”Avtale!”. Disse karene er skremmende dyktige selgere!

Hvis du ikke har tålmodighet eller føler deg selvsikker nok til å gi deg i kast med den obligatoriske prutingen i soukene, finnes det steder hvor du kan handle marokkanske produkter til faste priser. Kanskje litt dyrere enn i soukene, men atskillig raskere, og du vet at du ikke blir lurt. På innendørsmarkedet Bouchaib har du et godt utvalg av håndverkskunst, tekstiler, potterier og kurver, sabler og møbler, smykker og vesker. Hjemsending kan selvsagt også ordnes. Bouchaib ligger i 7, Derb Baissi Kasbah, Boutouil.

De fleste butikker har åpent cirka 0930 til 1300, og fra 1600 til 2000. Mange butikker holder stengt på fredager. Under fastemåneden ramadan er åpningstidene ca. 1000 til 1500.

For tiden finnes det ingen ordning med Tax Free Shopping eller refundering av moms i Marokko.