Marrakech Spise

Det marokkanske kjøkken er en herlig blanding som gjenspeiler både den sammensatte kulturen i landet, og beliggenheten i krysningspunktet mellom den europeiske, arabiske og afrikanske verden. Du kan smake spor av både arabisk, berbisk, afrikansk, portugisisk, fransk, spansk og jødisk matkultur.

Du vil i løpet av oppholdet antagelig oftest få servert kylling og oksekjøtt. De fleste lokale foretrekker lam, men dette er også dyrest. Krydder brukes aktivt i matlagingen, og her er safran kongen. Mintblader og sitrongress er også karakteristiske smaker du vil komme ut for. Til mange måltider vil du få servert sideretten couscous, som de fleste har smakt før. Couscous stammer egentlig fra berberne, men har gjennom flere hundre år spredt seg til hele nord-Afrika og midt-østen.

En av de mest typiske marokkanske rettene er tajine, som også er navnet på leirgryten som den både tilberedes og serveres i. Kjøttet kokes lenge på svak temperatur, noe som gir et saftig og mørt kjøtt med smakfulle grønnsaker, sauser og krydder. Vanligvis brukes lammekjøtt med mandler og rosiner, men også kefta (kjøttboller og tomat) og mqualli (kylling og sitron) er populære tajine-retter.

De aller fleste vil elske marokkansk mat og vil ikke føle noe behov for noe annet mens de besøker landet. I Marrakech er det noen få italienske og franske restauranter, men ellers er byen nærmest blottet for de ellers så allestedsværende internasjonale fastfood-kjedene. Du kan spise deg stappmett for noen få kroner på de mange matbodene på Djemaa el-Fna, hvor utvalget er enormt. Mange vil kanskje ha betenkeligheter med å spise her, men maten kommer rykende fersk direkte fra stekeplaten, så det vil vanligvis være helt trygt. Som alltid er det smart å styre unna salater og kjøtt som ikke er gjennomstekt.

Drikke i Marrakech
Marokkanerne er svært glade i sin te, og denne serveres nær sagt overalt, til alle døgnets tider og, i små kopper. Dette er vanligvis grønn myntete med mye sukker, som helles i koppene fra stor høyde.

Kaffe er også svært utbredt, og serveres oftest med melk.

Selv om Marokko er et muslimsk land, produseres det både øl og vin, av både rød, rosé og hvit type. Men det er forholdsvis dyrt, med mindre du klarer å finne frem til en av de lokale barene, hvor du som turist garantert vil vekke oppsikt og befinne deg i selskap med nesten utelukkende marokkanske menn. Setter du deg derimot i en bar på et av de bedre hotellene, bør du være forberedt på å betale rundt 40-50 kroner for en 0,33 l flaske øl, og betydelig mer for en drink.