Spise i Moskva

Det russiske kjøkken har ikke akkurat tatt verden med storm, og russiske restauranter i utlandet er fortsatt en kuriositet. Men dette er kanskje ikke så rart siden russerne tradisjonelt ikke hatt noen restaurantkultur. Under Sovjetepoken gikk ikke folk ut for å spise, med mindre det var på den lokale kafeteriaen. Restaurantene i sentrum var forbeholdt turistene, noe som førte til laber kvalitet til høye priser.Etter glasnosten har dette endret seg i et forrykende tempo, og i dag finner du utallige PECTOPAH'er fra mange nasjoner i Moskvas sentrumsområder. Det er fortsatt flest russiske restauranter, og du bør prøve en av disse når du tross alt er på besøk i Russland. Den mest erketypisk russiske retten er egentlig ukrainsk og heter borshch. Dette er en suppe basert på rødbeter, kål kjøtt og av og til poteter. Den serveres både varm og kald, tradisjonelt sett med mørkt brød til. Den russiske nasjonalsuppen kalles solyanka, men det er en kjedelig potet- og grønnsaksuppe a la betasuppe, og var husmannskost for fattige bønder.

Russerne er også glade i sin bliny, en slags pannekake, ofte med ost eller kjøtt, som spises både som frokost, forrett og dessert, og selges fra gateboder nærmest overalt.

Russisk kaviar og desserter i Moskva

Russisk kaviar har i alle år blitt regnet som kanskje den ultimate delikatessen verden over, men tidene har endret seg, og kaviaren er på langt nær hverken så dyr eller eksklusiv som den engang var. Svart kaviar fra støren regnes som den beste, mens den røde kaviaren fra laksen er billigutgaven.

Dessertene i Russland er svært søte, og består ofte av iskrem eller kaker.

Eksotisk mat og fastfood i Moskva

Hvis den russiske cuisinen ikke frister, kan du jo prøve mat fra noen av de andre gamle Sovjetstatene. Du finner mange georgiske, armenske og azerbasjanske restauranter i Moskva, og maten her ligger nærmere tyrkiske og persiske retter, med sine shish kebaber, ris og nan-aktige brød. Vi trivdes godt på Kishmish i Novy Arbat ulitsa 28 - stengt permanent, som setter sin stolthet i å importere alt av ingredienser og interiør direkte fra Uzbekistan, og prisnivået er behagelig. Vegetarianere har også godt utvalg her.

Synes du dette blir for eksotisk, har du Europas nest største Hard Rock Cafe på Arbat, og på Tverskaya ligger turistklassikeren American Bar & Grill. Les mer om American Bar & Grill her. Og selvsagt er det flere McDonalds-restauranter i sentrumsområdene. Du har til og med en svensk restaurant, Scandinavia, stengt permanen hvis hjemlengselen skulle ta overhånd. Adressen er Maly Palashevsky Pereulok 7.

Vodka og øl i Moskva

Vodka er en russisk kulturinstitusjon, og skal drikkes bar. Den finnes i utallige varianter, og holder generelt høy standard. Men øl ( pivo) har tatt over plassen som russernes favorittdrikk, og Baltika-ølet fra St. Petersburg er svært populært. Den finnes i ti forskjellige varianter, fra alkoholfritt via lyst pilsnerøl til en sterk 8%-holdig utgave. Du får kjøpt alkohol i butikkene døgnet rundt, men ikke noe sterkere enn øl og vin på natten.