New Delhi Bli kjent

New Delhi ligger i nordlige India og er landets hovedstad. Byen har rundt 15,3 millioner innbyggere, noe som gjør den til verdens sjette mest folkerike by. Mange av disse lever på sultegrensen i ufattelig slum, men New Delhi har også usedvanlig mange dollarmillionærer som gjør kontrastene enorme. Du kan gå ut fra et femstjerners luksushotell med suiter som koster titusener av kroner natta, og rett på en skitten, barbeint barnefamilie som ligger og sover på fortauet blant søppel og menneskeekskrementer. 

Et forretningsdistrikt og midtpunkt - Connaught Place
Ett århundre under britisk styre har satt sitt tydelige preg på New Dehlis byplanlegging og arkitektur. Det mest naturlige midtpunktet i byen er uten tvil Connaught Place, eller CP som den kalles på folkemunne. Dette er forretningsdistriktet som ligger rundt et hjulformet gatenett med en enorm rundkjøring i midten. Her finner du en rekke hoteller, flyselskapskontorer, restauranter, kinoer, internettkafeer og butikker. Under midtsirkelen finner du det store markedet Palika Bazaar og nedgangen til New Delhis nybygde undergrunnsbane.

Her ligger også det mer turistorienterte Janpath Market, som blant annet har et tibetansk marked som selger kunst, instrumenter og håndverk fra Himalaya. Nedenfor finner du Jantar Mantar, et trehundre år gammelt observatorium med store solur og astrologiske strukturer med innfløkte markeringer beregnet på å kalkulere tid og avstand på himmellegemer. Det er ikke like imponerende som observatoriet med samme navn og opphavsmann i Jaipur, men likevel vel verdt et besøk.

Rundt Raj Path i Delhi
Det ser enda mer europeisk ut i området mellom India Gate og regjeringskvartalene, der den to kilometer lange majestetiske bulevarden Raj Path strekker seg østover og vestover omgitt av enorme grøntarealer med fontener og bassenger. Regjeringskvartalene, eller The Palace of Rashtrapati Bhavan, består også av presidentboligen og parlamentet og har et svært britisk utseende. Massive løvestatuer, grønne hager, greske søyler og romerskinspirerte domer gjør det svært lett å glemme at man faktisk befinner seg i India.

Backpackerparadiset Paharganj
I Paharganj, vest for jernbanestasjonen, har backpackerne samlet seg i årtier. Her ligger mange budsjetthoteller og gjestehus, flere av dem med restauranter og støyende barer som har åpent til langt på natt, noe som kan gjøre det plagsomt for dem som først og fremst vil benytte nettene til å sove. I gatene vrimler det av spisesteder, rickshawer, kuer, lommetyver, fruktkjerrer og lykkejegere.

Old Delhi
Old Delhi, eller Shahjahanabad, er den mest eksotiske delen av byen, men de fleste turistene synes det blir for slitsomt å bo her. Med unntak av noen luksushoteller, er de fleste overnattingstilbudene beregnet på lokalbefolkningen. Støynivået er intenst, og som hvit turist vil du bli mast på av selgere, tiggere og taxisjåfører fra det øyeblikket du går ut av hotellet. Men her finner du også mange av de mest interessante stedene i byen, som Red Fort, Jami Masjid, Rådhuset og Chandni Chowk.

Fasjonable Gurgaon
Den rake motsetningen til Old Delhi er Gurgaon, som de siste ti årene har blitt et fasjonabelt forretningssentrum med sine mange shoppingsentre og luksushoteller. Mange store multinasjonale selskaper som Pepsi, Microsoft, Google og Nokia har sine hovedkvarterer i Gurgaon.

New Friends Colony i Delhi
Bydelen med det vennlige navnet New Friends Colony i sørøstlige New Delhi har en stor konsentrasjon av studenter fra Jamia Milia Islamia University. Flere spisesteder, som Pizza Hut og McDonalds har dermed åpnet filialer her. Her er i tillegg en rekke puber, thairestauranter, kinarestauranter og kinoer. Mot betaling kan du også bruke svømmebassenget på Crowne Plaza Hotel.

Andre bydeler i Delhi
I de sørlige bydelene av New Delhi finner du en del boalternativer i det øvre sjiktet av hoteller, for eksempel Intercontinental og Syria, og her er mange av de største turistattraksjonene utenfor Old Delhi. Her ligger Qutb Minar, Lotustempelet, Rose Gardens og Lodi Gardens. Dessuten finner du shoppingområder som det fasjonable Hauz Khas med sine mange restauranter, Ansal Plaza, Sagar og Ego. I boligområdet Lajpat Nagar har du Lajpat Nagar Central Market, som mange regner som Indias beste sted for å finne alt på ett sted, til gode priser og uten det intense maset du må igjennom på de fleste andre markedene.