Forsidebilde SurfersBeach

Vaksinering - Sykdom - Ferie

Malariamygg

Det verste som kan skje på ferien er ikke at du blir frastjålet lommeboka. Det er ulykker og sykdom. De aller fleste husker reiseforsikring, men hva med vaksinen til feriereisen?



Turistdiaré

Det vanligste vi pådrar oss i ferien er antagelig matforgiftning. Heldigvis er dette som oftest plager som går over etter noen dager. Men en alvorlig matforgiftning skal man slett ikke kimse av. Reiseplaneten har tips om dette. Les mer om reisetips om matforgiftning! 

Ofte blir man smittet av "dårlig" vann. Det kan være mengder av bakterier som forårsaker turistdiaré, og heldigvis vil det som oftest gå over i løpet av tre til fire dager. Drikk mye flaskevann slik at du ikke tørker ut når du er syk. 

Men noen land har i aller høyeste grad sykdommer som vi her hjemme ikke lenger tenker på. Og får du for eksempel malaria på ferieturen, så vit at det er noe helt annet enn influensaen du hadde for to år siden. 

Enkelte sykdommer er meget farlige, og kan medføre både død og fordervelse. Men heldigvis er det trygt mht. sykdommer i de fleste land turister besøker. Og vi har jo i Norge et vaksinasjonsprogram som dekker en rekke av de sykdommene som fortsatt eksisterer i mer "eksotiske" land.

Feriereiser til Sør-Amerika og Afrika

Ta forhåndsregler og sjekk med lege om vaksinering er nødvendig hvis du skal på ferie til Sør-Amerika og Afrika. Spesielt gjelder dette om du skal bo utenfor typiske turistområder eller være bortreist i en lengre periode. Husk også at man ofte må ta vaksine i god tid før reisen påbegynnes, før den virker effektivt. De samme huskereglene gjelder dessuten enkelte land og ikke minst regioner i Asia.

Malaria

Malaria finnes først og fremst i de tropiske delene av Afrika. Også i enkelte deler av Oseania finnes malaria. Den finnes også i Sør-Asia (og Sørøst-Asia) samt Sør-Amerika, men i betydelig mindre grad.

Smitten skjer gjennom innsektsbitt (mygg). Vær nøye med myggnett og myggmiddel når du er i områder hvor det er malaria. Det finnes ingen effektiv reisevaksine mot malaria.

Malaria gir en febersykdom som kan være dødelig. Det holder dessverre med ett eneste bitt av en malariabærende mygg. Sykdommen er for gravide og småbarn.

Malaria

Spredning av malaria i verden. 
By Percherie - CHU de Rouen - Paludisme en AmériqueCHU de Rouen - Paludisme en AfriqueCHU de Rouen - Paludisme en Asie, CC BY-SA 3.0

Kolera

Smitten skjer gjennom mat og drikke. Vaksine er spesielt viktig for personer som har diabetes, tarm-, nyre- eller hjertesykdommer. Vaksinen heter Dukoral og er viktig for deg som har en lidelse som svekker immunsystemet eller som forverres ved diaré. 

Kolera er kjent under navnet turistdiaré og er mest vanlig i sentrale- og sørlige deler av Afrika samt Sør-Asia og Sørøst-Asia.

Kolera

Spredning av Kolera i verden. 
Av Marvel - Eget verk, CC BY-SA 3.0

 

Salmonella

Smitten skjer gjennom mat og drikke. Gjerne grønnsaker som ikke har blitt skyllet godt nok eller kjøtt som ikke er gjennomstekt. Det finnes ikke noe vaksine mot Salmonella. Salmonella gir deg vondt i magen, diaré og feber. Egg og fjærfe er typiske matvarer som kan bidra til smitte. 

Det som tar livet av bakterien er varmebehandling. Vi anbefaler derfor at du kjøper vann på flaske eller koker springvann. Du må også passe på at mat er kokt eller godt stekt/grillet.

Det man kanskje ikke er klar over er at salmonella også kan smitte fra en person til en anne. Derfor er det viktig med håndhygiene etter toalettbesøk.

For å behandle salmonella, må man først og fremst erstatte salt- og væsketapet man får ved diaré. Det er da lurt å drikke sukker- og saltløsninger. Sykeperioden kan vare opp til 10 dager.

Denguefeber

Smitten skjer gjennom myggstikk. Denguefeber finnes i Afrika, Asia, Sør-Amerika og Mellom-Amerika. Det finnes ingen effektiv vaksine. All behandling går i prinsippet ut på å lindre smerten.

Vi anbefaler at du er svært nøye med myggnett og myggmiddel når du er i områder hvor det er Denguefeber.

Denguefeber gir sterk smerte i armer og bein, sterk hodepine og høy feber. Sykdommen går som regel over av seg selv etter 14 dager. I sjeldne tilfeller kan denguefeber være dødelig, spesielt for små barn. Men som nevnt, i de fleste tilfeller er det ikke livstruende. Men vondt er det. 

Dengue

Spredning av Denguefeber i verden

Gulfeber

Skal du reise till tropiske områder i Afrika eller Sør-Amerika bør du vaksinere deg mot gulfeber, selv om landet formelt ikke krever det. Mer enn 80 % av smittetilfellene finner sted i Vest-Afrika, men selv enkelte storbyer i Sør-Amerika har hatt tilfeller av Gulfeber.

Som med mye annet er det mygg som sprer gulfeber. Vær også klar over at dersom du kommer fra et land med Gulfeber så må du muligens ha med det en legebekreftelse på at du er frisk hvis du reiser til et naboland og ikke direkte hjem.

Gulfeber er ikke å spøke med. Får du sykdommen så kan resultatet bli alvorlig leverbetennelse, med gulsott og mulige indre blødninger. Dessverre finnes ingen effektive behandlingsmetoder. Resultatet er at gulfeber er en sykdom med høy dødelighet. Men, heldigvis, det finnes vaksiner som forhindrer deg å bli syk.

Hvordan gjenner du at du er smittet? Tre til seks dager etter at du har blitt smittet vil man få hodepine, bli kvalm og med feber samt muskel- og skjelettsmerter. For de menneskene som blir alvorlig syke vil man kunne oppleve svart oppkast, som er fordøyd blod og blodig avføring. 20 % av de som kommer til denne fasen overlever ikke sykdommen.

Hepatitt A och B

Hepatitt A smitter gjennom forurenset mat og drikke. Vaksinering mot Hepatitt A anbefales hvis du reiser oversjøisk, dvs. utenfor Europa. Men vær klar over at epedimer også kan forekomme i Vesten. Østeuropa og Balkan-området anses som mest risikofylt i Europa.

Hepatitt B blir spredd via blod og ubeskyttet sex.  Sykdommen er ikke vanlig, men får man den er det farlig. En vaksinering består av tre doser. Det går normalt to måneder mellom de to første dosene og fra der 5 måneder til siste dose. Ved langvarig opphold i risikoområder i Asia, Afrika eller Sør-Amerika anbefales vaksinen.

Tuberkulose

Dette er en infeksjonssykdom som mange kjenner som tbc. Den påvirker først og fremst lungene. Det skjer fra tid til annen at smitte også skjer i Norge og Norden. Rundt om i verden er tuberkolose langt mer vanlig. Trøsten er at det finnes gode medisiner og de aller fleste smittede pleier å bli helt friske med behandling. 

 

Newcastle-guiden!

  • Newcastle

    Du bærer ikke med deg kull til Newcastle. Newcastle-upon-Tyne, nordøst i England, er så assosiert med sin historie som kullby at...

  • Fly til Newcastle

    Newcastle International Airport ligger kun 10 kilometer nord for sentrum av Newcastle. Flyplassen er en av de viktigste...

  • Bli kjent i Newcastle

    Hele Newcastle Tyneside har ca 800.000 innbyggere, Newcastle Gateshead har ca 450.000 innbyggere, og selve byen Newcastle eller...

  • Hotell i Newcastle

    Newcastle har langt mer enn 100 hoteller i og rundt bykjernen å tilby sine potensielle turister og forretningsbesøkende. Da...

  • Spise i Newcastle

    Newcastle er en by hvor du skal og vil ha det gøy. Her er så mange restauranter, nattklubber og barer at byen nærmest er å regne som...

  • Shopping i Newcastle

    Tenk at det på 1980-tallet gikk kontinuerlig ferger fra Norge til Newcastle. Og hovedargumentet for fergeturen var at vi skulle...

  • Newcastle Leiebil

    Ikke vær engstelig for å kjøre bil i Storbritannia selv om de fortsatt har vestrekjøring. Det er overraskende hvor raskt man kommer inn i...

  • Sport i Newcastle

    I Newcastle er det en sport som gjelder, nemlig fotball. I denne byen drømmer alle om sesongkort på St James Park, som er navnet...

  • Attraksjoner i Newcastle

    Sentralbanestasjonen i Newcastle Sentralbanestasjonen i Newcastle åpnet i 1850 og var den første jernbanestasjonen under tak i...