Gull-souken i Dubai

dubai goldsouk

Til tross for de fantastiske kjøpesentrene i Dubai, er det likevel noe helt annet å besøke en souk. En souk er rett og slett et tradisjonelt marked. Gullsouken og kryddersouken i bydelen Deira er to av de største turistattraksjonene i Dubai.

Det var på 1940-tallet at handelen på gullsouken virkelig tok av i Dubai. Gjennom en liberal frihandelspolitikk fikk myndighetene i Dubai entreprenører fra blant annet India og Iran til å etablere butikker i souken. På 2000-tallet har verdien av gull- og diamanthandel nådd enorme størrelser. I 2005 ble det handlet gull for omtrent 50 milliarder kroner, ifølge Wikipedia.



Hvor finner du gullsouken?

Souken er lokalisert i hjertet av forretningsbydelen Deira, nærmere bestemt i Al Dhagaya. Alle lokale vet hvor den befinner seg, og de fleste store hotellene byr på fellestransport til gullsouken. Mest sjarmerende er det å ta en abra, en vanntaxi, fra Burj Dubai. En båttur med en abra koster nesten ingenting, og samtidig slipper du de enorme bilkøene som ofte er i Dubai og Deira-området på ettermiddagen.

Gullsoukens mange butikker holder normalt åpent til 2200 så du behøver ikke å stresse med å komme hit på dagtid. Sent på kvelden har bilkøene stilnet og du kan ta taxi tilbake til hotellet.

{googleMaps addr="Gold Souk, Dubai"
width=100% height=300 zoom=16 addoverview=0}

Billig å handle gullsmykker i Dubai

Det å handle gullsmykker i souken er faktisk billig. Årsaken er ikke at gull er billigere her enn prisene på verdensmarkedet, butikkene har nemlig sin egen ansvarlig person som daglig endrer prisen på alle varene ut fra gjeldende gullpriser. Det er snarere at prisen for det utsøkte håndverket som hører med å utforme de flotteste smykker er lav og som gjør at du kan få gullsmykker til god pris.

Konkurransen er enorm blant de over 300 tilbyderne, noe som sikrer kvalitet og lav pris. Men som over alt ellers finnes det noen aktører som er flinkere enn andre, og helt sikkert noen som også forsøker å sko seg på lettlurte turister. Så skal du kjøpe noe dyrt, ta deg tid til å sjekke med forskjellige tilbydere før du bestemmer deg. Selgerne er pågående, så du må være bestemt i din atferd.

Det sies at så mye som ti tonn med gull finnes utstilt og klar til salg på gullsouken. Så det er ikke rart at tilreisende går med gullblink i øynene når man hopper inn og ut av alt fra kjente kjedebutikker som Joy Allukas Jewellery og Damas, til små butikker som ikke finnes andre steder enn her på Dubais gullsouk.