Nice Turist

Nice er en forholdsvis liten by, og ønsker du å bli godt kjent med byen, kan du gjøre det på kort tid. Den beste måten er til fots. Aktiviteter og hva du kan gjøre i løpet av en dag i Nice avhenger av når på året du reiser.Akter du å besøke flere museer og attraksjoner, lønner det seg å investere i et pass som gir deg prioritert adgang til over 60 forskjellige steder i og omkring Nice. Carte Musées Côte d'Azur koster rundt 85 kroner for et dagspass, 145 for et tredagers pass, og 225 for et ukespass.

En enkel måte å få se det meste på er å bli med på en guidet tur med en av de åpne sightseeingbussene, med kommentarer i valgfritt språk i øretelefoner. Disse har en rute med elleve faste stopp, der du kan hoppe av, være så lenge du vil, og hoppe på neste buss når det passer. Billetten koster ca. 150 kroner, eventuelt 175 kroner for et todagerspass. Du kan forhåndsbestille disse og få mer informasjon hos City Discovery. Men vær oppmerksom på at du går glipp av de mange sjarmerende smågatene i gamlebyen, da disse rett og slett blir for trange for bussene.

Nedenfor finner du forslag til hva du kan gjøre om du reiser i høysesongen, som er sommermånedene preget av sol og varme.

Dag 1 i Nice

Den første dagen i Nice bør starte med en fransk frokost. På de fleste hotellene får du servert hovedingrediensene til en god fransk frokost, som gjerne består av deilige ferske croissanter og bagetter med syltetøy, yoghurt, juice, kaffe og te. Skinner solen og det er varmt, sett deg på en av de mange kafeene og nyt frokosten der mens du ser på folkelivet i byen som er i ferd med å våkne. Dette gir garantert en god start på dagen, og du er klar til å oppleve det vakre Nice har å by på.

I Nice er det mange flotte markeder, og vi anbefaler at du setter kursen mot Cours Saleya. Dette er den største markedsplassen i Nice, og den er et populært marked både for de fastboende og tilreisende. Det er et frukt-, grønnsak- og blomstermarked om dagen, og det nærmest bugner over av gode dufter og livlige farger. Er du her på en mandag, er det antikkmarked her. Etter å ha spasert i noen timer, er det kanskje på tide med en kaffekopp og litt mat. På Cours Saleya finnes det mange gode kafeer og restauranter der du kan få samlet krefter til å fortsette dagen. Et alternativ er å gå i en av butikkene i gamlebyen og handle inn mat som kan nytes på piknik på vårt neste anbefalte besøk for dagen.

Den beste grunnen til å besøke Le Chateau er den fantastiske utsikten du får over byen og havet. Du kan velge å ta heisen opp (dette koster 1 euro per person), eller du kan velge å bestige høyden på 92 meter via trappene gratis. Trappene finner du ved Monte Lesage eller på østsiden av Rue Rossetti. Slottet fra det 12. århundret ble revet av Louis XIV i 1706, og det eneste som står igjen, er et tårn fra det 16. århundret, Tour Bellanda. Her ligger et flott fossefall, og i parkens nordvestlige hjørne ligger en kirkegård som er det siste hvilestedet til Italias nasjonalhelt Guiseppe Garibaldi, som faktisk ble født i Nice.

På ettermiddagen kan du ta buss eller taxi til bydelen Cimiez og besøke Matisse-museet, tilegnet den kjente kunstneren Henri Matisse, som bodde i Nice store deler av sitt liv. Han ble begravd på kirkegården til 1500-tallsklosteret Monastère de Cimiez. I Cimiez kan du også se restene av to tusen år gamle romerske bad, et amfiteater og en arena, og her ligger Cimiez arkeologiske museum, med gjenstander fra før romertiden.

Gå nå tilbake på hotellet for å skifte klær og få deg en dusj, før det er på tide å tenke på middagen. Det finnes hundrevis av spisesteder over hele Nice, men det er jo greit å kombinere middagen med en opplevelse og god utsikt. I 2 Rue Rossetti, like ved Cathedral Saint Réparate og Colline du Château ligger restauranten Samsara. Stedet har spesialisert seg på mat fra Nice-området, og du kan velge blant kjøtt, fisk, blekksprut og salater. Hovedrettene ligger rundt 120–150 kroner. Etterpå kan du gå ned til Johnnys Wine Bar i nabobygget, der du får servert mugger med lokal vin på uteterrassen for rundt 40 kroner.Dag 2 i Nice

Etter en solid frokost setter du kursen for et av Nices tilsynelatende mest malplasserte byggverk, den russisk-ortodokse katedralen, som ligger like nordvest for byens jernbanestasjon. Men forklaringen er enkel. Det russiske aristokratiet pleide å komme til den franske rivieraen når vinteren herjet som verst i St. Petersburg og Moskva, og tsar Nikolai II fikk bygd katedralen rundt 1905 etter modell av den berømte Vasilij-katedralen i Moskva. Synet av de store fargerike løkkuplene ved siden av palmer er ganske så pussig.

Etterpå vil du kanskje dra ned til stranden og tilbringe formiddagen med å slikke sol i en fluktstol og bade i Middelhavet. Det kan være smart å ta med sandaler, da stranden ikke er sand, men småsteiner og grus. Ta med eget badehåndkle. La verdisakene ligge igjen på hotellet hvis du ikke har noen som kan holde et øye med dem mens du er i vannet, da stranden med jevne mellomrom besøkes av profesjonelle tyver.

Eventuelt kan du dra på shoppingrunde i Nices handlegater. De enkleste og hyggeligste er gågatene, som Rue Massena og nærliggende gater, der du finner alt av klesbutikker som Armani og H&M, bokhandlere, skobutikker, suvenirboder og spesialbutikker med blant annet gourmetmat. Sett deg på en av fortauskafeene med en kaffe eller øl når du føler for det, og nyt atmosfæren i Nice.

Ved solnedgang er det på tide å ta en lang spasertur på Nices lange og staselige Promenade des Anglais. Her vil du møte ungdommer og familier på tur, joggere og skatere, gateartister, musikanter og andre turister. Å spasere under palmene med duften fra de fargerike og velholdte blomsterbedene mens solen synker ned, er en svært fredfylt opplevelse, selv om det syder av liv og røre rundt deg. Her er det ikke noe problem å finne en hyggelig restaurant å spise middag på, og etterpå har du ikke lang vei til det mest livlige utelivsområdet i gamlebyen.