Forsidebilde SurfersBeach

Bli kjent på Kypros

Kypros er den tredje største øya i Middelhavet og samtidig den østligste. Kypros er i dag delt i to. Den nordøstlige delen har blitt kontrollert av Tyrkia i over tredve år, mens resten av Kypros er en selvstendig stat.



Kypros har minst vært bebodd siden år 7000 f.kr. Grekerne som inntok øya år 1400 f.Kr. satte raskt sitt særpreg på kulturen, og gresk er fortsatt det offisielle språket, ved siden av tyrkisk.

Opp gjennom århundrene har Kypros blitt dratt mellom egyptere, persere, kristne korsfarere, bysantinere, makedonere, assyrere, romere, venetianere, tyrkere og briter, og alle har de lagt igjen en bit av sin kultur.

Kypros ble en selvstendig republikk i 1960, etter flere års frigjøringskamp og over førti år som britisk koloni. Dette utløste stridigheter mellom de to folkegruppene på øya, grekerne og tyrkerne, og FN-styrker ble satt inn i 1964. Tyrkia sendte inn militærstyrker i 1974 og tok kontroll over den nordlige tredjedelen av Kypros. Det skjedde trefninger mellom de forskjellige delene av Kypros til langt utpå 90-tallet. Situasjonen har nå stabilisert seg, men forholdet mellom de to partene er fortsatt betent.

I 2004 ble Kypros medlem av EU, og gikk i 2008 over til valutaen Euro.

Kypros fordelt på Hellas og Tyrkia

Alle internasjonale flighter lander på den gresk-kypriotiske delen av øya, og her ligger også størsteparten av alle turisthotellene. De færreste turister tar turen over til den tyrkiske delen av Kypros, selv om det ikke er noe problem, heller ikke å ta en overnatting eller tre. Du må ha med pass, og krysse grensen i enten Nicosia, Pyla eller Agios Nicolaus mellom Ayia Napa og Famagusta.

Ta vare på det stemplede skjemaet du får når du kjører inn i nord-Kypros. Det må vises når du returnerer maks 3 dager senere. Vær også oppmerksom på at hvis du har ankommet den tyrkiske delen av Kypros fra Tyrkia, kan du få store problemer med å komme inn i den greske delen av Kypros senere.

{googleMaps addr="Cyprus"
width=100% height=300 zoom=8 addoverview=0}

Troodos-massivet

Geografisk domineres Kypros av Troodos-massivet som dekker store deler av det sør-vestlige og sentrale Kypros. Langs nordkysten løper den lange fjellkjeden Pentadaktylos, og mellom disse ligger Messaoria-sletten med hovedstaden Nicosia.

Den lange Karpasia-halvøya utgjør mesteparten av den nordøstlige (og tyrkiske delen) av Kypros. På sørkysten finner du de større byene Limassol og Larnaca, og øyas hovedflyplass. Og på vestkysten ligger den andre store flyplassen, ved turistenes favorittby Pafos på Akamas-halvøya.

Larnaka

For mange turister vil inngangsporten til Kypros være Larnaka, på grunn av den internasjonale flyplassen som ligger noen kilometer sørvest for byen. Larnaka ligger på sørøstkysten av Kypros, og er en av de eldste kontinuerlig bebodde byene i verden. I dag bor det rundt 72000 innbyggere i Larnaka, som med det er Kypros' tredje største by. Hovedinntektskilden er turisme, sammen med Kypros oljeraffineri som ligger like nord for byen. Larnaka har flotte og rene sandstrender som strekker seg kilometervis i begge retninger.

I Larnaka sentrum ligger en hyggelig marina full av båter, og en promenade med palmetrær på begge sider. En annen viktig attraksjon er den flotte ortodokse kirken Agios Lazaros , hvor du kan se sarkofagen som inneholder levningene av selveste Lasarus, som Jesus ifølge bibelhistorien vekket fra de døde. Utenfor byen ligger en vakker saltvannsjø, som er hjem for flamingoer og andre trekkfugler under vinterhalvåret. På sommeren er den uttørket.

Hovedstaden Nicosia

Hovedstaden Nicosia, som opprinnelig het og fortsatt kalles Lefkosia, er over 2700 år gammel, og oppkalt etter kong Lefkos. Han gjenbygde byen rundt år 300 f. Kr etter en av de mange ødeleggelsene den har blitt utsatt for opp gjennom århundrene. Egentlig var dette en bystat som het Ledra. I dag er dette navnet på hovedshoppinggaten i Nicosia.

På 1400-tallet ble Nicosia inntatt av venetianere, som bygde murer rundt bykjernen. Disse står fortsatt og er relativt velholdte. I det historiske sentrumet finner du mange fascinerende musèer, eldgamle kirker og en middelaldersk atmosfære i de trange gatene. Som resten av Kypros, er Nicosia delt i to, med en nordlig tyrkisk del. Nicosia var delt med mur, piggtråd og sandsekker helt frem til 2003, og byen har stadig to borgermestere; en for den tyrkiske delen, og en for den større greske delen.

Sørøst på Kypros

I Kypros sørøstlige hjørne ligger Ammochostos-regionen, kjent for sin fruktbare røde jord og flotte strender. Ytterst ligger naturperlen Cape Gkreko, med en fabelaktig utsikt mot Middelhavet. Dette regnes som et av de vakreste stedene på hele Kypros, og skal visstnok ha sitt eget sjømonster.

I Ammochostos finner du Ayia Napa,  som har blitt semilegendarisk for sitt hektiske uteliv. Men selv om det har blitt en av de fremste fest-destinasjonene i Middelhavet, er Ayia Napa også flott for familier. Mange foretrekker å bo 8 kilometer unna i den moderne feriebyen Protaras (også kjent som Fig Tree Bay), med sine karakteristiske vindmøller på engene rundt turisthotellene.

Kyststripen rundt Ayia Napa har gyldne sandstrender med rent turkistblått hav, og er et flott utgangspunkt for alle typer vannsport. Her kan du dykke, snorkle, stå på vannski eller kjøre vannscooter. Den mest populære stranden er Nissi Beach, som kan bli vel folksom og støyende i høysesong. Den er ganske langgrunn, og man kan vasse helt ut til en liten klippeøy utenfor stranden. Mange barnefamilier foretrekker Harbour Beach, da denne er roligere. Ønsker du enda mer fred og ro, prøv Konnos Bay, like nord for Cape Gkreko.

Sørkysten av Kypros

På sørkysten ligger Limassol (eller Lemessos), som er den nest største byen på Kypros med rundt 175000 innbyggere. Dette er kanskje øyas historisk sett mest interessante område, og har vært bebodd i minst 4000 år. To av middelhavområdets viktigste arkeologiske steder ligger på hver sin side av Limassol, henholdsvis Kourion og Amathous, som ble ødelagt av den engelske kong Rikard Løvehjerte i 1191. Han giftet seg forøvrig med den kypriotiske prinsessen Berengaria i middelalderfestningen du finner midt i Limassol by. Festningen er nå et middelaldermuseum.

Limassol har Kypros viktigste og dypeste havn, og er stoppested for Middelhavscruise. Byen er også kjent for sitt tradisjonsrike og ti dager lange tradisjonsrike karneval, og for sin årlige vinfestival i september. Limassoldistriktet har 11 strender som har fått den økologiske utmerkelsen Blått Flagg for å være rene og uforurensede. De mest populære er Santa Barbara og Loures. Besøk også Afrodite-stranden, stedet hvor selveste kjærlighetsgudinnen ifølge legenden steg opp av havet.

Vestkysten av Kypros

På vestkysten av Kypros ligger Pafos, som også har en flere tusen år lang historie. Det var først etter at Kypros andre internasjonale flyplass åpnet i 1983, at Pafos virkelig blomstet opp. Hele byen står på UNESCOs Verdensarvliste, og du bør spesielt få med deg de to underjordiske kirkene i katakombene under byen, og mosaikkene i de romerske villaene fra 200-tallet.

I Pafos-distriktet er det elleve Blått Flagg-strender. For barnefamilier er det beste valget Coral Bay i Peyia, med sine langgrunne sandstrender. Ovenfor Pafos ligger Akamashalvøya og turistbyen Polis med utsikt over Chrysochou-bukten. Lenger inn i landet finner du fredelige klostere, idylliske små landsbyer og naturstier.

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

 

------> Reiseguiden om Kypros fortsetter...

 

 

Palanga-guiden!

  • Palanga

    I skrivende stund er det mulig å fly direkte til Palanga i Litauen. Palanga er nær sagt så langt unna du kan komme hovedstaden...

  • Fly til Palanga

    Palanga Airport ligger nær de store feriebyene Kaleida og Palanga (IATA=PLQ) og er en relativt liten internasjonal flyplass, og...

  • Hotell i Palanga

    Det er ikke vanskelig å finne seg et greit hotellrom i Palanga, med unntak av noen hektiske sommeruker når byen står på hodet på grunn...

  • Spise i Palanga

    Palanga er en typisk turistby. Og med en haug glade sommergjester er det nødvendigvis de mest avanserte restaurantene som står i...

  • Attraksjoner i Palanga

    Som en typisk badeby er det ikke å forvente at Palanga har like mye å tilby som hovedstaden Vilnius av typiske attraksjoner. Men denne...

  • Klima i Palanga

    I likhet med oss andre her nord i Europa, har Litauenog Palanga fire klart definerte årstider. Selv om kystbyen Litauen ikke har...