Spise i Warszawa

warszawa bigos og kopytka

De færreste av oss har noen eksakte assosiasjoner til begrepet ”polsk mat”, men hvis du har vært i Tsjekkia, så har du en viss anelse om hva som venter deg. I likhet med resten av Øst-Europa er tradisjonell polsk mat basert på ingredienser som svinekjøtt, bacon, pølser, poteter med surkål, og tykke, brune sauser. I tillegg til alt av supper. Maten blir oftest servert i store, mettende porsjoner.Photo By Atos - Own work, CC BY-SA 4.0


En erketypisk polsk middag vil gjerne bestå av forretten smalec (stekt spekk med brød til) eller suppen zurek (en sur rugsuppe med poteter og pølse) fulgt av den uoffisielle nasjonalretten bigos. Dette er en jegerstuing bestående av kjøtt, løk og surkål som har stått og "godgjort" seg noen dager, og det er vel stort sett bare landets egne innbyggere som forsyner seg to ganger. Til dessert serveres ofte ostekaken sernik. Alt skylles ned med bar vodka eller øl. Na zdrowie!

Warszawa ligger langt fra kystlinjen, så fisk og annen sjømat er ikke så vanlig her som det er lenger nord i landet, selv om elven Vistula renner gjennom sentrum.

Noen utvalgte spisesteder i Warszawa

Du finner mange restauranter i Warszawa sentrum som serverer tradisjonell polsk mat, som for eksempel Honoratka Cafe i Miodowa 14.  Dette er en av byens eldste spisesteder, og Frederic Chopin, som bodde i Warszawa i 20 år, var stamgjest her. Lokalet ligger i en middelaldersk kjeller, og menyen matcher, med retter som villsvin i einebærsaus med mjød å drikke til. Etterpå har du kort vei til de mange utestedene i Gamlebyen.

Taxiene i Warszawa har en startpris på 6 zloty, og deretter ca 10 kroner pr kilometer på kvelds-/nattestid, så du blir uansett ikke ruinert av å spandere på deg en taxi hjem til hotellet etterpå.

Også Restaurant Przy Zamku serverer polsk mat og er svært populær blant turister, ikke minst på grunn av beliggenheten vis a vis Slottet. Adressen er plac Zamkowy 15/19.

For en kaffe eller lunsj, prøv den semilegendariske Blikle Cafe på Nowy Swiat 33.

Hvis du vil prøve noe mer lystig, kan vi foreslå Kompania Piwna i Podwale 25, like vest for Barbican. Dette er egentlig en stor ølhall, men de serverer store matposjoner med digre ølseidler til, og det er en generell munter stemning her og i hagen utenfor. Stedet passer både for familier og par. Etterpå har du kort vei ned til Gamlebyens natteliv.

Ønsker du heller å spise japansk, indisk, fransk, italiensk, mexicansk, brasiliansk eller kinesisk, er det nok av muligheter for det også.Uteliv i Warszawa

Vodka kan regnes som nasjonaldrikken i Polen, og polakkene hevder at det var de som oppfant den. Her skal vodkaen drikkes bar i små glass, og helst svelges i én slurk. Det er derimot ingen tradisjon for vin i Polen, og det produseres heller ingen viner her. Vin er selvsagt tilgjengelig på restauranter og butikker, og de ungarske vinene er atskillig rimeligere enn de vesteuropeiske.

Øl drikker polakkene derimot mye av, men øl serveres ikke nødvendigvis kaldt som hos oss. De mest populære er de lyse pilsnerølmerkene Zywiec, Okocim og Tyskie. Prøv gjerne også mikrobryggeriet på Bierhalle i Nowy Swiat 2. En halvliter koster vanligvis ca 25 kroner på en pub eller cafe.

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.