Bli kjent i Wien

wien stephansplatz

Wien er en by som oppfordrer den besøkende til å stresse ned og slappe av.  Skal du oppleve Wiens atmosfære, anbefaler vi at du bruker beina og tar deg tid til å gå fra den ene flotte severdigheten til den andre. Wien er den største byen i Østerrike og har mer enn 1,8 millioner innbyggere.

Men Wien er ikke en spesielt stor by i omkrets, og du rekker over det meste i løpet av en weekend. Gjennom byen renner elven Donau, og Donau er en viktig historisk årsak til Wiens utvikling og rikdom. (foto: By User:My Friend - Own workCC BY-SA 3.0)

Wien har 23 bydeler eller distrikter og som av de lokale kalles for Bezirk. Det er selvfølgelig umulig å bli kjent med alle bydelene eller distriktene i løpet av ett weekendbesøk, men vi oppfordrer deg sterkt til å besøke mer enn Innere Stadt (1. distrikt). Innere Stadt er nesten garantert det distriktet du vil tilbringe mest tid i. Det er naturlig, da det er her du finner flest severdigheter, mest folkeliv og de beste shoppingalternativene.

Helt frem til i dag har Wien vært svært klassedelt. For eksempel har den øvre middelklassen tilhørighet i distrikt 18 (Währing). Währing og Hietzing (13) har dessuten alltid tiltrukket seg aristokratiet i Wien. I distrikt 3 og 4 finner vi diplomatboligene og de pengesterke Wien-beboerne. Dette er distriktene der alle vil bo, og der prisene er høyest. Meidling (distrikt 12) har på sin side alltid vært et typisk arbeiderklassestrøk.

Innere Stadt (distrikt 1)

Innere Stadt er byens hjerte og naturlige sentrum. Wiens indre bydeler er fra middelalderen og var opprinnelig omgitt av bymurer. I dag omkranses denne delen av byen av gaten Ringstrasse, som fungerer som utgangspunkt for Wiens andre gater. Ringstrasse-området kom til gjennom en storstilt arkitekturkonkurranse utlyst av keiser Franz Joseph I rundt 1858.

I dag fremstår området innenfor Ringstrasse som en utstilling av det vakreste fra slutten av 1800-tallet. Her finner du blant annet Operahuset, katedraler, kirker og flere museer i tillegg til butikker, restauranter og flotte torg.

Leopoldstadt (distrikt 2)

2. distrikt heter Leopoldstadt og er historisk sett jødedistriktet i Wien. På slutten av 1800-tallet kom mange jødiske flyktninger til Wien og bosatte seg i Leopoldstadt. Så mange som 50 000 jøder bodde her før begynnelsen av 2. verdenskrig. I Leopoldstadt ligger dessuten parken Wiener Prater, som huser verdens eldste fornøyelsespark. 

Landstrasse (distrikt 3)

Sørøst for sentrum ligger 3. distrikt (Landstrasse) med det fantastiske slottet Belvedere, som ble bygd rundt 1721. Mange mener at det er fra dette høytliggende området man får den beste utsikten over Wien.

Parken rundt slottet har fontener, statuer og et flott hageanlegg. Belvedere inneholder i dag flere museer, blant annet Barokkmuseet og Museet for østerriksk middelalderkunst.

Mariahilf, Neubau og Josefstadt (distrikt 6, 7 og 8)

Distrikt 6 (Mariahilf) og distrikt 7 (Neubau) bør nevnes på grunn av gaten Mariahilf Straße, som er den viktigste shoppinggaten i Wien. Distrikt 8 (Josefstadt) huser byens universitet, og med dette følger naturlig nok et utall utesteder og et pulserende uteliv.

Hietzing og Penzing (distrikt 13 og 14)

I distrikt 13 (Hietzing) ligger både en flott dyrepark og det fantastiske slottet Schönbrunn. Dette slottet er et av de viktigste kulturmonumentene i Østerrike, og er helt klart en av de attraksjonene som tiltrekker seg flest besøkende gjennom et år. Slottet er på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Slottet Schönbrunn ble første gang bygd i 1696, men har senere blitt restaurert i rokokkostil senere. Keiser Franz Josef I bodde mesteparten av sitt liv på Schönbrunn og døde her i 1916.

Distrikt 14 (Penzing) har mange flotte Art nouveau-bygninger. De kanskje vakreste eksemplarene finner du i Hüttelbergstrasse 26–28. Arkitekten er Otto Wagner.


flybilletter reiseplaneten 2

Her er de billigste flybillettene til Wien - Sjekk ut vår lavpriskalender!
bestbuy