Forsidebilde SurfersBeach

Järnpojken i Stockholm

stockholm jaernpojke

"The Little Iron Boy", "Järnpojken" eller "Järn Olle" er tre forskjellige navn på den samme lille gutten som du finner forlatt i Stockholm, nærmere bestemt i Gamla Stan. Ja, du vet, favorittbydelen for turister i Stockholm. Denne sjarmerende lille karen viser at det ikke er størrelsen det kommer an på.

14 cm er kanskje nok?

Jarnpojken KennyLouie CC-lisens

Noen ganger når man er ute å reiser finner man noe som gir hverdagen et lite positivt puff. Et minne som man med jevne mellomrom kan ta frem, når man trenger et smil eller noe slikt. Og kanskje er det nettopp dette som gjør våre reiser så verdifulle? Det å hente frem gode minner i ettertid altså.  Järnpojken er en slik attraksjon!

I Gamla Stan i Stockholm finnes det en liten statue som du bare finner hvis du vet hvor du skal lete. Og lete skal du, for Järnpojken på 14 cm bringer frem det gode i deg.Født i 1959 og forlatt i 1967

Järnpojken ble forlatt i Gamla Stan i 1967. Men han blir passet godt på av Stockholmboerne. Noen utstyrer han med lue og skjerf om vinteren, og mynter legges rundt han.

Det blir sagt at den som stjeler Järnpojkens penger får en fremtid preget av uhell, så du gjør nok best i å la dem ligge. Hvis du finner frem til hvor han sitter da. Du må først gå til den finske kirken i Gamla Stan. Den bør være enkel å finne, gul som den er. Gå så til den lille parken bak kirken. Her er Järnpojken.

Fakta om Järnpojken:

Kunstneren bak Järnpojken heter Liss Eriksson (1919 - 2000). Statuen befinner seg i Bollhustäppan på Stadsholmen (Gamla Stan). Statuen ble først vist i Lund før den senere ble ført til Stockholm. Järnpojken går for å være den minste offentlige utestatuen i Sverige. 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Photo (top of the article) "Järnpojke" av Raphael Saulus - Eget arbete. Licensierad under Public Domain via Wikimedia Commons.

Reiseguider Sverige

  • Gotland

    Gotland har en fascinerende historie og under vikingtiden var øya et av europas rikeste steder.  Vikinghistorien sammen med godt...

  • Gøteborg

    Reiseguide Gøteborg! For de aller fleste nordmenn vil Gøteborg være den nærmeste storbydestinasjonen utenfor Norges grenser....

  • Stockholm

    Stockholm er ”Nordens Venezia” der den ligger med alle sine broer og kanaler. Stockholm er bygd på 14 øyer. Skjærgården mot...