Forsidebilde SurfersBeach

Statueparken i Budapest

budapest redstartour

James Bond har vært her i filmen Goldeneye, og du burde ta en tur du også!

Og vi tenker ikke bare på en weekendferie i Budapest, men også en minnerik spasertur i Statueparken (Momento Park) hvor du opplever kommunismens helter, eller despoter som mange vil kalle dem.

Og parken er like spennende og severdig, sommer som vinter.Kommunistmonumentenes gravplass!

Statueparken, (Momento Park), ligger ca 15 kilometer utenfor Budapest sentrum i den større Szobor Park, og er en pussig attraksjon med sine mange kommunistmonumenter.

Disse kommunistmonumentene dekorerte helt frem til 1990-årene Budapest sentrum. Men så gikk (heldigvis) kommunismen av moten, og de enorme statuene og bystene av Marx og Lenin, og ikke minst monumenter av heroiske arbeidere og soldater, ble ikke lenger spesielt verdsatt av byens innbyggere.

Takk og lov så ble ikke monumentene ødelagt som så mange andre steder. Istedet samlet og oppbevarte man monumentene i en egen statuepark.  Kartet sist i artikkelen viser plasseringen til Momento Park i Budapest.

Hva slags park er dette?

Rent overfladisk kan man si at dette er Budapests svar på Vigelandsparken i Oslo, dvs. et grøntområde med en overflod av statuer. Men dette er mye mer enn en statuepark. Dette er også et kraftig politisk symbol.

For å bruke ordene til arkitekten Ákos Eleőd så beskrives parken som et minnesmerke over diktaturet, men samtidig også et symbol på demokratiet. - For kun et demokrati kan virkeliggjøre muligheten til å snakke og tenke fritt rundt diktatur, demokrati eller hva som helst annet, avslutter Eleőd.

Bli kjent med kommunismens ansikter og symboler

budapest momento park2

Du finner totalt 42 kunstverk i parken, alle fra "kommunistæraen", som utgjør tidsperioden 1945 til 1989 i Ungarn. I tillegg til monumenter som hyller Den røde armés "frigjøring" av Ungarn, vil du se kjente kommunistpersonligheter som Kaptein Ostapenko, Engels, Marx og Lenin.  Den kubistiske statuen over viser nettopp Marx og Engels.

Den største favoritten til de besøkende ungarere er antagelig "Frigjøringssoldaten" som troner med et flagg i den ene hånden, naturligvis påført hammer og sigd, og med maskinpistolen hengende i et belte ned fra skulderen. Statuen er hele 6 meter høy og sto opprinnelig på Gellert-høyden i sentrale Budapest.Red Star Store!

Ønsker du å kjøpe med deg Sovjet-suvenirer så er parken rett plass for deg. Red Star Store heter suvenirbutikken i parken, og de selger lightere, armbåndsur, t-skjorter, posters, modeller av Trabantbiler, Lenin-lys, CDer med kommunistmusikk og mye annet.

Viktig å vite om Statueparken

Parken er åpen alle dager fra 1000 til solnedgang. Og inngangsprisen er ikke all verden. Du kan selvsagt fritt fotografere og filme i parken.

For en rimelig pengesum kan du få bli med på en guidet tur (engelsk tale) som gir deg interessant informasjon om statuene. Parken finner du i Buda-delen av Budapest, nærmere bestemt i det 22. distriktet, ved hjørnet av Balatoni út og Szabadkai utca. Det går buss direkte til parken fra Deák tér kl 1100, (og 1500 i høysesongen).

{googleMaps addr="Momento Park, Budapest, Ungarn"
width=100% height=250 zoom=10 addoverview=0}

Photo 1: "RedStarTour 31x25mm" by Szoborpark - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons.

Photo 2: "Karl Marx and Friedrich Engels statue, Memento Park 3" by Ferran Cornellà - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons.

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.