Forsidebilde SurfersBeach

Reis med mat - Spansk omelett


Spansk omelett

Spania Tortilla patatas

Kjært barn har mange navn. Spansk omelett, Tortilla Española, Potato omelete og Tortilla de Patatas, eller hva du enn kaller det, så snakker vi her om en tapasfavoritt de aller fleste som har besøkt Spania kjenner til. Men Spansk omelett kan like gjerne være et eget måltid, eller brukes som en hovedingridiens i en sandwich. Ikke minst er sistnevnte populært blant barn, og hos oss nordboere generelt, som jo er brødspisere av rang.

Tortilla-retter finner man dokumentert i skrifter fra Navarra (en region nord i Spania) datert tidlig på 1800-tallet. Disse skriftene redegjør for den sparsomme maten til Navarras bønder. De kunne få 2 - 3 egg til å rekke for opp til 6 personer gjennom å blande inn poteter og brødsmuler, ja hva som helst egentlig kunne blandes inn med eggene.

Etter sigende skulle det vært General Tomás de Zumalacárregui som oppfant "tortilla de patatas" som en rask, enkel og næringsrik rett, for å dekke næringsbehovet til sine soldater.

Imidlertid finnes det de som hevder at det var spanske krigsfanger som tok med seg Alentejo-matkulturen tilbake til Spania. Den portugisiske restaurasjonskrigen var krigen mellom Portugal og Spania på 1600-tallet. I Alentejo i Portugal var det vanlig å lage en pai som inneholdt poteter og egg, og det er jo ikke unaturlig at den oppskriften ble tatt med tilbake til Spania av krigsfanger som ble løslatt etter krigens slutt.

Oppskrift Spansk omelett

 

Så hvordan lager man egentlig Spansk omelett? Legg løk og poteter i en panne og stek opp med olivenolje. Ikke bruk for sterk varme, du skal med andre ord ikke steke til løken og potetene blir brune, kun myke. Knekk så noen egg, rør dem sammen med litt salt, og ha det opp i panna. Bland så løk, poteter og egg så det blir en fin deig. La så blandingen steke på begge sider til omeletten blir fast og fin, gjerne antydning til brunstekt på overflaten. Retten kan naturligvis spises varm. Kutter du den opp i biter har du laget en tapas-rett også.

Løk og egg er en perfekt kombinasjon, men det er lov til å inkludere biter av Chorizo-pølse og litt spinat for å gjøre retten enda mer spennende. Men husk at du ikke lenger får lov til å kalle retten for tortilla!

Fun facts: Den største tortillaen skal ha blitt laget i 2014 i byen Vitoria i Baskerland i Spania. Den var 5 meter i diameter og inneholdt 26 kilo løk, 16 kilo salt, 1,6 tonn poteter og 16000 egg.

Kos-guiden!

  • Kos

    Kos er en gresk øy i Gökova-gulfen, ikke lange båtturen fra Tyrkia. Øya er fødestedet til Hippokrates og en rekke severdigheter...

  • Fly til Kos

    Tidligere var det kun charterselskapene som fløy direkte fra Norge til Kos i Hellas. Men nå kan du også komme hit ved å benytte...

  • Bli kjent på Kos

    Kos, eller Κως som det skrives på gresk, er ingen liten ferieøy til å være i Hellas, selv om Kos er betraktelig mindre enn...

  • Turist på Kos

    Når sant skal sies så er ikke Kos den vakreste og mest billedskjønne av de greske øyer. Men fjellformasjoner finnes, og den...

  • Hotell på Kos

    Det er ikke lett å bestemme seg for overnattingssted når du skal feriere på Kos. Vil du ha mat og shopping kombinert med...

  • Leiebil på Kos

    Det kanskje aller beste er å komme seg rundt omkring på Kos med sykkel. Ikke minst fordi Kos er en ganske så flat øy, til...

  • Spise på Kos

    I Hellas skal du ta deg god tid med maten, sosialisere med middagasgjestene og bare kose deg. Drikk og spis det magen behager....

  • Shopping på Kos

    Selvsagt får de shoppinggale av oss noe å bruke pengene våre på, også her på Kos. Kos er ikke like trendy som Milano eller...

  • Attraksjoner på Kos

    Det er mange attraksjoner og severdigheter på Kos. Øya er ikke så liten, og historien til Kos er lang. Så det er ingen grunn til at...

  • Klima på Kos

    Kos er en solrik ferieøya med et typisk Middelhavsklima. Med sine tørre varme somre er det ikke underlig at solhungrige turister flokker...